Marmarabirlik'ten üreticiye 12,4 milyon TL'lik ilk ödeme

2016-2017 ürün alım kampanyası kapsamında üreticilere ilk ödemenin 11 Kasım Cuma günü yapıldı. Bir sonraki ödeme de 25 Kasım Cuma günü yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Marmarabirlik, 2016-2017 kampanya dönemi kapsamında, üreticilere 12,4 milyon TL ödeyerek sezonun ilk ödemesini yaptı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 22 Ekim'den bu yana 11 bin ton ürün alındığını söyledi. 2016-2017 ürün alım kampanyası kapsamında üreticilere ilk ödemenin 11 Kasım Cuma günü yapıldığını açıklayan Asa, "Bu amaçla 12,4 milyon TL tutarındaki ilk ödeme cuma günü itibariyle yapıldı. Bir sonraki ödeme de 25 Kasım Cuma günü yapılacak" dedi. Üreticilerin verdiği toplam rekolte beyanının 56 bin ton olduğunu anımsatan Asa, "Kampanya döneminde fiyatlarımızı tavan fiyatta 180 dane için 8,30 TL, taban fiyatta 410 dane için 3 TL, yağlık zeytinde ise 2,25 TL olarak açıkladık. Geçtiğimiz yıl yağlık zeytin fiyatlarındaki artıştan dolayı ülkemizde böyle bir enflasyon olmadığı halde orta taneye yüzde 40, ince taneye yüzde 70 civarında zam yapılmış olup, hiç kimsenin bunun farkına bile varmadığını görmekteyiz. Marmarabirlik bu yıl yağlık zeytin fiyatları düşmesine rağmen geçtiğimiz yılın ürün fiyatlarını muhafaza etmiştir. Bugün itibariyle piyasada Marmarabirlik'in alım fiyatlarının üzerinde bir ürün alımı ve satışı yapılmamaktadır. Marmarabirlik'in 50 bin tonluk ürün alımıyla özel sektörde yapılan 50 tonluk ürün alımlarının mukayese edilmemesi gerekir. Geçmiş dönemlerde seçim kaygısıyla uygulanan popülist fiyat politikaları, kuruma çok büyük zararlar getirmiştir. Kaldı ki bugün de ürün alım fiyatları, piyasanın dinamikleri göz önüne alınmadan belirlenirse telafisi mümkün olmayan büyük zararlar oluşturabilir" diye konuştu.

Kotasız alım, kredisiz ödeme

Marmarabirlik'te bu yıl kotasız alım yapıldığını belirten Asa, şunları kaydetti: "Bu sene kotasız alım kapsamında yine yüksek bedeller oluşmuş olup, Marmarabirlik 2016-2017 kampanya dönemi için 50 bin ton ürün alım planıyla yola çıkmıştır. Son 6 yıldır ürün bedeli ödemeleri, 1 lira dahi kredi kullanılmadan yapılmakta olup, bu yıl da ülke genelinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, ürün bedeli ödemeleri yine kredi kullanılmadan Marmarabirlik'in öz kaynakları ile yapılacaktır. 2010'dan önce zarar eden ve öz kaynakları eriyen Marmarabirlik, son 6 yıldır hiç zarar etmemiştir. Oluşan karlılıkla birlikte ürün bedellerini neredeyse peşin ödeyen Marmarabirlik, zarar etmesi durumunda alamaz, satamaz ve ortaklara ürün bedellerini ödeyemez."

Eski borçlar halen ödeniyor

Marmarabirlik'in bir yandan ürün bedellerini öderken diğer yandan geçmiş döneme ait eski borçları da ödediğini vurgulayan Asa, "Marmarabirlik'in önceki döneme ait olan ve 2007'de alınan 60 milyon TL Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredisi 2013 yılında yapılandırılmış olup, halen taksitler halinde eski döneme ait borçları ödemeye de devam etmekteyiz" dedi.

Net cirosu 370 milyon TL'yi aşıyor

Asa, Marmarbirlik'in dünü ve bugününü de değerlendirerek, şöyle devam etti: "2009 yılında Marmarabirlik'in öz kaynakları 111 milyon TL iken, 2015 yılı sonunda 265 milyon TL olmuştur. Satıştan net cirosu 2009 yılında 177 milyon TL iken 2015 yılı sonunda 314 milyon TL satış miktarına ulaşılmıştır. Ayrıca aktif toplamı 201 milyon TL'den 2015 yılında 395 milyon TL'ye yükselmiştir. 2016 yılının 11 aylık döneminde öz kaynaklarımız 301 milyon TL, aktif büyüklüğümüz ise 404 milyon TL'ye ulaşmıştır. Satış ciromuzun da 2016 yılı sonunda 370 milyon liranın üzerinde olması beklenmektedir. Kısaca Marmarabirlik, örnek bir ekip çalışmasıyla her geçen yıl büyüyen, yatırım yapan, daha çok alan, daha çok satan, ortaklarının ürün bedellerini kredi kullanmadan ödeyen bir kurum haline gelmiştir."

"Kurumunuza güvenin"

2016-2017 kampanya döneminin, sıkıntılı bir yıl olmasına ve olumsuz piyasa koşullarına rağmen ürün fiyatlarının ve kotasız alımların ortakların lehine olduğunu vurgulayan Asa, "Marmarabirlik'in her yıl kazanabilmesi için piyasa koşullarında ürün alımı yaparak, çarkını döndürebilecek şekilde kazanç elde etmesi gerekir. Aksi takdirde alım miktarının en önemli unsuru olan depolama tesislerine yaptığı yatırımların hiçbirini yapamaz. Ortaklarımız da kurumlarına güvensinler, bir yıllık kazancı değil, uzun vadeli kazanmayı düşünsünler. Marmarabirlik'in kazanması halinde uzun vadede yine ortaklarımız kazançlı çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir