Mavi Teknik, nanoteknolojik cihaz üretimine odaklandı

Mavi Teknik, uzun bir Ar-Ge sonucu, nanoteknoloji alanında kullanılan cihazlar üretmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK-MERSİN 

Makine ve makine aksamları imalatı yapan Mavi Teknik, nanoteknolojik cihaz üretimine odaklandı. Şuan üniversiteler için özel cihazlar ürettiklerini söyleyen Müslüm Dartar, Türkiye’de üretimi çok az olan bu ürünlerin genellikle ithal edildiğini vurguladı. 

Electrospinning yani elektronik eğirme cihaz üretimi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Dartar, “Bu cihazlar nanoteknolojik denilen çok ince ipliklerin oluşturulmasında kullanılıyor. Nanoteknolojik ürünlerin üretimi için kullanılan bir deney cihazı. Ağırlıklı olarak üniversitelerin kimya, metalürji ve tekstil bölümlerinde kullanılıyor. Araştırmacılar kendi yaptıkları kimyasalları veya solüsyonları bu cihazlar içerisinde dokuyor” dedi. Dartar, düz kabin şeklindeki cihazların üretiminin Türkiye’de yapılabildiğini ifade ederken, “Ancak biz araştırmalara özel ve araştırmacının istediği nitelikte spesifik cihaz üretiyoruz. Bir araştırmacı basınçsız bir ortam sağlayan cihaz isterken diğeri tamamen nemli bir ortamın oluştuğu bir cihaz istiyor. Bunun için uzun soluklu Ar-Ge çalışmalarımız oldu ve farklı özelliklerde cihaz istendiği için Ar-Ge çalışmalarımız hala devam ediyor. İlk önce araştırmacıları dinliyoruz. Araştırdıkları yöntem ve özelliklere göre cihazları projelendiriyor ve tasarlıyoruz” şeklinde konuştu. Dartar, şimdiye kadar 9 üniversite için cihaz ürettiklerini dile getirirken, bu alanda ilk kez Bilkent Üniversitesi’nde kurulan Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) için cihaz üretimi yaptıklarının altını çizdi. Dartar, “Şu an sadece üniversitelerle çalışıyoruz. Sonrasında endüstriyel aşamaya geçilecek. Cihazlarımızı Nanoweb markası ile üretiyoruz” dedi. Toplam 600 metrekarelik bir alanda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Dartar, iş hacimleri arttığı için yer sıkıntısı yaşadıklarının söyledi. Dartar, “Önümüzdeki yıl en az bin 500 metrekarelik bir alana taşınmak istiyoruz. Bu sayede iş hacmimiz de yaklaşık yüzde 30 artacak. Gelecek yıl ayrıca daha yüksek verimli makine yatırımı da yapmayı planlıyoruz. ÇKA’dan destek almak için bir proje sunacağız. 2016 yılında yapmayı planladığımız yatırımlar yaklaşık 1 milyon TL’yi bulacak” şeklinde konuştu.

Akkuyu'nun aylık bakım maliyeti 300 milyon dolar
Akkuyu Nükleer Santrali kurulduktan sonra kullanılacak makinelerin bakım, onarım ve yeniden yapımında etkin olarak çalışmak istediklerini söyleyen Müslüm Dartar, “Bu makinelerin sadece aylık bakım maliyeti 300 milyon doları bulabilir. Bunun için Türk firmalarının bu noktada devreye girmesi maliyetleri de oldukça düşürür” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir