May Fren, 'arızayı önceden görme' sistemlerine odaklandı
May Fren bu yıl araçlardaki fren sistemlerinin arıza yapma oranını sıfıra indirmeye odaklandı. Geliştirdikleri 3 yeni ürün için de patent başvuru yaptıklarını bildiren May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz, yerlilik oranını yüzde 100'e ulaştırmayı başardıklarını söyledi. (Zehra Oruç)
ZEHRA ORUÇ
Elektronik valf üretimini 2010 yılından bu yana sürdüren May Fren, bu yıl itibari ile valflerin kart ve yazılımlarını da kendi üretir konuma ulaştı. 2019'da Ar-Ge Merkezi olmayı hedefleyen firma, bu yıl geliştirdiği 3 Ar-Ge projesi ile araçlardaki fren sistemlerinin arıza yapma oranını sıfıra indirmeye odaklandı.
Her yıl cirosundan yüzde 6'lık payı Ar-Ge'ye ayıran May Fren Sistemleri, yeni projelerinde kendi ürettiği fren sistemlerini korumaya odaklandı. Geliştirdikleri 3 yeni ürün için de patent başvuru yaptıklarını anlatan May Fren Sistemleri Genel Müdürü Taner Yılmaz, yeni ürünlerinde yerlilik oranını yüzde 100'e çıkarmayı başardıklarını söyledi. Yılmaz, araçlarda; motordan şanzımana, kaliperden fren diskine kadar tüm ekipmanların haberleştiği cambas hattını görüntüleyebilen TKC 009 araç içi bilgi ekranı ürünü ile sürücülerin, olası arızaları önceden gözlemleme ve önceden önlem alma imkanı bulacağını açıkladı.
Bu ürün paralelinde geliştirdikleri diğer ürün ile de fren sistemlerinin en büyük düşmanı olan su-yağ ve kurumun oluşmasını önleyecek bir sistem olduğunu anlatan Yılmaz, 2605-13 kodunu verdikleri ürün hakkında şu bilgileri paylaştı: "Sektördeki en büyük problemimiz, havayı üreten kompresörün bakımsız olması. Bu kompresörün bakımı yapılmadığında, belli zaman içinde su, yağ ve kurum parçalarını bizim fren sistemi ekipmanlarımıza ürettiği hava ile birlikte göndermeye başlıyor. Bu, su yağ ve kurum parçaları da fren sistemlerinin en büyük düşmanı. Kurum ve yağa maruz kalan sistem, çalışamaz hale geliyor. Aracın yolda kalmasına sebep olabiliyor. Yurtdışına çalışan bir filo aracının arızalanıp, iki gün çalışmaması demek, ciddi bir mali kayıp. Bu ürün, kompresör ile hava tahliyesi arasına konulan bir ekipman. Kompresörden çıkan yağı ve suyu tutup, fren sistemi ekipmanlarına gitmesini önlü yor. Ayrıca bu ürünün üzerinde optik bir sensör var. Bu sensörün görevi de şoförün TKC 009 koduyla ürettiğimiz bilgi ekranına da bilgi notu gönderiyor." Söz konusu ürünleri, piyasada halihazırda kullanılan araçlar üzerine takılabilecek şekilde projelendirdikleri bilgisini veren Yılmaz, OEM'den gelecek talebe göre bu alana da üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Test cihazında yüzde 100 yerlilik
Öte yandan, dünyada benzeri olmayan bir test makinesi imal ettiklerini belirten Taner Yılmaz, TKC- 008C adını verdikleri bu makine ile servislerin elektromekanik tüm valfl eri aracın üzerine takmadan test edebilme yeteneğine kavuşacağını aktardı. Bu cihazın kendi bünyelerindeki mühendisler tarafından geliştirildiğini ve %100 yerli üretildiğini anlatan Yılmaz, "Elektromekanik valfl er üzerine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu kapsamda, valfl er içerisindeki bobinleri, basınç sensörleri ürettik. Bir yıldır içindeki elektronik kartları ve yazılımları üretiyoruz. Ancak, servisler bu ürünleri elektronik olması nedeniyle kullanmaktan korkuyor" dedi.