Mevlevi tatlısı, NASA yolcusu

Üretimi yeniden canlanan Mevlevi tatlısı NASA yolcusu. Kendi markasıyla yöresel ürünler üreten Atiye Laçin, ürünü bölgedeki askeri birlikler ile NATO’nun Türkiye tesislerine sattıklarını, hedefinin NASA'ya da satmak olduğunu söylüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Avrupa’nın en büyük Mevlevihanesi’nin bulunduğu Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde kaybolmaya yüz tutan “Mevlevi tatlısı” yeniden canlanıyor. Kendi markasıyla yöresel ürünler üreten Atiye Laçin, TSK ve NATO’nun Türkiye’de ki tesislerinden sonra NASA’ya da Mevlevi tatlısı satmayı hedefliyor. 

Yaklaşık 600 yıllık geçmişi bulunan Mevlevi tatlısı yeniden sofralara konuk olmaya hazırlanıyor. Kendi adını taşıyan tatlı çeşitlerini üreten Atiye Laçin, Mevlevi tatlısının üretimine başladığını ve bu ürünün patentini aldığını söylüyor. Faaliyetlerini 400 metrekarelik bir alanda yürüttüğünü dile getiren Laçin, içinde hurma, ceviz, üzüm, badem olmak üzere 16 çeşit bitki ve bitki kökleri bulunan Mevlevi Tatlısı’nın uzun süre tazeliğini koruduğunu söylüyor. 

232sdss.jpg

“Girişimci Kadın” unvanı ile çok sayıda ödül aldığını anlatan Atiye Laçin, Mevlevi tatlısının bazı zincir marketler ile havaalanlarında da satıldığına, THY uçaklarında da yolculara dağıtılmasını hedeflediğine dikkat çekiyor. Laçin, “Gelibolu, savaş toprakları. Mevlevi tatlısını artık ‘Barış Tatlısı’ olarak tanıtmak istiyorum. Gelecek yıl THY uçaklarında da dağıtılmasını bekliyoruz. Mevlevi tatlısını müzelerde satarak yabancı turistlere de tanıtmak istiyorum. Bununla ilgili de Topkapı ve Harbiye Müzesi’nde satış için görüşmelerimiz sürüyor” diyor. “Yıllık 15-20 ton üretimimiz var” bilgisini veren Laçin, “Yurtdışından büyük talep var. Artık neredeyse talepleri karşılayamaz duruma geldik” açıklamasını yapıyor. 

Mevlevi tatlısının içinde un, yağ, şeker ve gluten bulunmadığının altını çizen Atiye Laçin, bu ürünü diabetik hastaların da rahatça tüketebileceğini dile getiriyor . Büyük şirketlerin promosyon dağıtımlarında ya da hediye amaçlı müşterilerine vermek üzere Mevlevi tatlısını tercih etmeye başladığını ifade eden Laçin, bölgedeki askeri birlikler ile NATO’nun Türkiye tesislerine de satış yaptıklarını söylüyor. Laçin, “Mevlevi tatlısı içindeki besinlerden dolayı hem yüksek enerji veriyor hem de tazeliğini uzun süre koruyor. Bu ürün 6 ay kadar tazeligini koruma süresine sahip. Ben Mevlevi tatlısını NASA’ya da satmayı hedefl iyorum. Ayrıca tatlının üretimi noktasında bazı üniversitelerle de çalışmalar yürütüyorum" bilgisini veriyor. Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi’nde 600-700 bin liralık yatırım ile fabrika inşaatına başlayacağının altını çizen Atiye Laçin, gelecek yıl fabrikanın temelini atmayı planladıklarını da sözlerine ekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir