Migros, 11 milyar TL ciroyu dört yılda ikiye katlayacak

Kipa hisselerini alma sürecini tamamlayan Migros, bu yıl Kipa'dan 2 milyar TL ciro bekliyor. Genel Müdür Tort, "Toplam ciroda 4 yılda iki kat büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Migros, Kipa satın almasını tamamladı ve bu stratejik hamle ile ciroyu 4 yılda ikiye katlama hedefi belirledi. Satın almayla ilgili değerlendirmede bulunan Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, “Kipa’nın satın alımı 1 yıl önce dünya CEO'su ile yaptığımız görüşme ile başladı. İşlemin tamamlanması ile birlikte, 2017 sonunda net satış alanımız 1,5 milyon metrekareye yaklaşacak. Son altı yıldır çift haneli büyüyerek, satışlarımızı iki katına çıkarmıştık. Şimdi dört yılda iki kat büyüklüğü hedefliyoruz" dedi.

Migros'un 2016 cirosu yüzde 20 büyüme ile 11 milyar TL'ye ulaştı. Bu yüzde 20'lik büyümede enflasyonun etkisi yüzde 7 oldu. Büyümede yüzde 7'lik kısım ise yeni mağazalardan geldi. Bu yıl hedef yine çift haneli büyüme. Yaklaşık 2 milyar TL'lik cironun Kipa'dan gelmesi ile 2017 yılında 15 milyar TL'lik ciroya ulaşılması hedefleniyor.

Kipa alımıyla birlikte Migros bünyesine 48 hipermarket, 48 süpermarket, 72 Express mağaza ile toplam 320 bin metrekare net satış alanı daha eklendi. Migros, 73 ilde ve yurt dışı Ramstore mağazaları dahil 1782 mağazaya ulaştı. Tesco Kipa’nın 20 ilde bulunan 26 AVM’si ile yurtiçi alışveriş merkezi sayısını da 30’a ulaştıran Migros, Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından biri haline de geldi.

Bu yıl 5 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak

Migros’un 63 yıldır daima uzun vadeli planlar yaptığını belirten Migros Genel Müdürü, bu planların temel dayanak noktasının Türkiye’nin taşıdığı müthiş potansiyel olduğunu söyledi. Kipa'nın satın alınmasının gelecek vizyonuna ve stratejik planlara odaklı bir girişim olduğuna dikkat çeken Özgür Tort şöyle devam etti: “Bu büyüklükte bir satın alma bizim için ilk değil. Her iki markamızın müşteri odaklı bakış açısı, iletişim tecrübesi, dinamizmi ve teknolojik imkanlarıyla, sistem entegrasyonu en hızlı şekilde gerçekleşecek. Migros, perakende sektöründeki en büyük istihdam merkezlerinden biri. Bu yıl açmayı planladığımız yeni mağazalarımız ve büyüme çizgimiz doğrultusunda 5 bin 500 kişiye daha istihdam sağlamayı ve ailemizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Bu satın almanın bizim için en anlamlı sonuçlarından biri de, bünyemize katılan yaklaşık 6 bin çalışan ve buna ek olarak 2017’deki kendi organik büyümemizle birlikte oluşacak toplam istihdamımızın 45 bini aşacak olmasıdır.’’

NEREYE GİDECEĞİNİ BİLEN KOLİLER

Türk gıda perakendesinde bir ilk olan Akıllı Dağıtım Merkezi yatırımı 20 milyon TL yatırımla Gebze'de tamamlandı. Dünyada çok az perakendecide olan bu sistem Endüstri 4.0 yaklaşımının perakendedeki yansıması. Sistemle ürünlere "dokunulma" sayısı 12'den 5'e iniyor. Mağazasını bilen kasalar, nereye gideceğini bilen koliler bu akıllı sistemle otomatik olarak doğru yere ulaşıyor. Ortaya çıkan maliyet avantajının fiyatlara yansıtılması, 22 dağıtım merkezinin tümüne bu yatırımın yapılması planlanıyor.

PATENTLİ BULUŞA İMZA ATTI
BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde gıda perakendesinin ilk ve tek temsilcisi olan Migros, mağaza dolaplarını gaz yerine su ile soğutacak sistemin patentini aldı. Böylece, mağaza başına on binlerce kg karbondioksit salınım riskini, su ve soğutucu özelliği olan yüzde 100 doğal maddeler kullanarak neredeyse sıfıra düşürmüş oldu. Elektronik etiket teknolojisi üzerinde de çalışılıyor.

ASIL ÇÖZÜM AMBALAJ TEŞVİĞİ
Migros marketlerinde tüm sebze meyve ürünlerinin üzerinde ürünün alış fiyatı ve üzerindeki maliyetler bir etiketle müşteriye şeffaf olarak sunuluyor. Bu konuda Migros öncü oldu ancak onu takip eden olmadı. Migros'un direkt meyve sebze aldığı tedarikçi sayısı 2 bini buldu. Burada tedarik zincirine ne kadar çok halka girerse sorun o kadar artıyor. Asıl çözüm ambalaj teşviği olacak. Orada çalışmalar yapıyor bakanlık.

SANAL MAĞAZA İLE ÇİFT HANELİ BÜYÜME
Sanal Market satış büyümemiz, şirket büyümemizin 2-3 katı boyutuna ulaştı. Müşteri için en önemli kriter yakın olmak. Sonra fiyat. Sanal Market ile müşterinin olduğu yerde olabiliyoruz. Sanal marketin payı ciroda yüzde 2'lerde ancak çok hızlı bir büyüme var o kanalda. Migros teknolojiye yatırımı çok önemsiyor ve büyüme alanını burada görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir