Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon: Afrika kapısını Senegal ile açıyoruz

Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, "Senegal’de proje yapıyoruz ardından da, diğer Afrika ülkelerinde yatırımlara devam edeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Filiz COŞKUN

ANKARA - Miller Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mert Mildon, yükselen pazar olan kara kıta Afrika’da yatırımlara başladıklarını açıkladı. Afrika’nın birçok fırsatı bünyesine barındırdığını belirten Mert Mildon, “Biz de bu fırsatlar kıtasına inşaat alanında yatırım yapmaya başladık. Senegal’de proje yapıyoruz ardından da, diğer Afrika ülkelerinde yatırımlara devam edeceğiz” dedi.

Miller Holding’in artık yurtdışı pazarlara açılma noktasına geldiğini belirten Mert Mildon, “Senegal ile yurtdışına açılma süreci de başlamış oldu. Miller Holding olarak Afrika kıtası ve Senegal’i seçmemizin birçok nedeni var. Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci bölgesi olan Afrika, Türk firmalarına tecrübelerini aktarmak için büyük fırsatlar sunuyor” diye konuştu. Türk firmalarının Afrika’da, “bölgenin dilini anlamak, bölge insanına yakın olmak, kaliteli ve hızlı hizmeti çok daha uygun fiyatlarla sunmak, başka ülke firmalarının adım atamayacağı noktalarda iş tamamlamak” gibi birçok avantajı olduğunu vurgulayan Mert Mildon, “Miller Holding olarak, Senegal’de yatırıma başladıktan sonra Türk firmalarının buradaki avantajını çok daha yakından gördük” değerlendirmesinde bulundu.

“Yapacağımız projelerle kalıcı olmak istiyoruz”

Gelinen noktada Çanakkale’de doğmuş Miller Holding’in kuruluş vizyonuna bağlı olarak markasını Çanakkale’den 7 bin kilometre uzağa taşıdığını kaydeden Mildon, “Bu bizim için gururdur. Senegal’de de yapacağımız projelerle kalıcı olmak istiyoruz. Bu topraklarda da, ismimizin “güvenilir” ve “kaliteli” sözcükleriyle eşdeğer olması için gece gündüz çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Mert Mildon, son yıllarda gelişmiş ekonomilerdeki krizler sonrası Afrika’nın öneminin fark edildiğine dikkat çekerek, “Önümüzdeki dönemde şirketlerin yeni ve alternatif pazarlar bulması gerekiyor. Bizim de Afrika pazarına açılımımızı bu şekilde değerlendirmek gerekir” ifadelerini kullandı.

2023 vizyonu için gerekiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Afrika’yla ekonomik gelişmelerin artırılmasına yönelik teşvik edici açıklamalarının olduğunu ve son olarak yaptığı Afrika ziyaretinde de bu pazara dikkat çektiğini belirten Mert Mildon, Türk firmalarının Afrika’ya yönelik çalışmalarının Türk Eximbank tarafından desteklendiğini vurguladı. Mildon, “Biz de, dış yatırımların ve pazarların çeşitlendirilmesi ve Afrika’yla daha sıkı ekonomik ilişkiler kurulması yönündeki çalışmalara bir katkı olarak Senegal’i seçtik” dedi.

2023 hedefleri kapsamında ihracatın artırılmasının gerektiğinin de altını çizen Mert Mildon, bunun için böyle bir atılımın gerekli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Belli oldu, Avrupa Birliği’yle ekonomik belirsizlik önümüzdeki dönemde devam edecek. Böyle bir dönemde bakir bir kıtada yeni çalışmalara yönelmek ve yeni pazarlar oluşturmak, ilerisi için büyük bir yatırım niteliğinde olacaktır. Afrika’da çalışmanın da zorlukları olabilir. Birçok firma bu nedenle, Afrika’ya gelmekten çekiniyor olabilir ve daha gelişmiş pazarlara gidebilir. Ancak Türk girişimcilerinin en önemli özelliği, gece gündüz demeden en zorlu şartlarda dahi sözüne sadık kalıp, projesini tamamlamak. Zaten bu özelliğimiz bizi bütün dünyada aranılan bir noktaya taşıdı. Bu nedenle Afrika pazarında rahatlıkla çalışabiliriz.”

Bizim için 2017 özel bir yıl

Senegal’de hal ve lojistik merkezi yaptıklarını ve bu iki merkezin de inşaatını kısa sürede 2017 sonbaharında tamamlamayı hedeflediklerini açıklayan Mert Mildon, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu teslimattan sonra projenin ikinci aşamasına geçilecek. Bir başka deyişle 2017 yılı Miller Holding için birçok açıdan önemli bir yıl. 1947 yılında kurulan Miller Holding bu yıl 50’inci yılını kutluyor. Ve yine bu yıl Senegal’deki yatırımlarımız ile yurtdışına açılma çalışmalarımızın ilk meyvelerini alınacağız. 2017 yılı bu anlamda da bizim için çok özel. Başarılarımızı bu projeyle taçlandırmış olacağız.”

Kuzey Afrika’ya da açılacağız

Senegal’in yanı sıra Kuzey Afrika ülkelerinin de artık yatırım merceklerinde olduğunu ifade eden Mert Mildon, “Senegal bu anlamda bir anahtar görevi görecek. Sadece kamu yatırımlarında değil konut alanındaki tecrübelerimizi de Afrika’ya taşımak istiyoruz. Miller Holding olarak Türkiye’de konut alanına da yöneldik ve oldukça güzel sonuçlar ortaya çıktı. Hem Türkiye’de İstanbul’da da konut projeleri yapmak istiyoruz, hem de başta Senegal olmak üzere Afrika ülkelerinde kamu yatırımlarına ve konut yatırımlarına dahil olmak istiyoruz. Bu konuda da iddialıyız” ifadelerini kullandı.