Milli Piyango özelleştirmesine yabancı ortakla girecek

Doğan Holding, yatırım planları arasına Milli Piyango'yu da aldı. Holding, ihaleye yabancı ortakla girecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Portföyünün yaklaşık yüzde 80'ini medya yatırımlarının oluşturduğu Doğan Holding bu oranı önümüzdeki yıllarda yüzde 50'lere çekmeyi hedeflerken; özellikle enerji yatırımlarına ağırlık verecek olan şirket, elektrik ve akaryakıt üretim dağıtım fırsatlarını değerlendirmeyi, Milli Piyango özelleştirmesine de teklif vermeyi planlıyor.

Vergi borcunun kapamasıyla birlikte özkaynakları yükselen, bilançosu kara dönen Doğan Holding, yıllık değerlendirme toplantısında 2013 hedeflerini paylaştı.

Doğan Holding 2012 yılını yüzde 10 artışla 3.2 milyar lira satış geliri, yüzde 46 artışla 326 milyon lira FAVÖK ile tamamladı. Şirketin net karı ise155.7 milyon lira olarak gerçekleşti.

Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen finansal sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "2011 yılında Vergi Barışı kapsamında yaptığımız ödemeler nedeniyle özkaynaklarımızda bir miktar azalma olmuştu. 2012 yılında yakaladığımız sağlıklı büyüme sayesinde bu farkı kapama yönünde önemli adımlar attık" dedi.

Şu anda portföylerinde medyanın yüzde 80 civarında olan ağırlığını yüzde 50'ye çekmek istediklerini belirten Üzdiyen, "Enerji portföyümüzün önemli ayaklarından birinin petrol arama ve üretimi olmasını hedefliyoruz. Halihazırda Kuzey Irak'ta hak sahibi bir şirketin yüzde 20 ortağıyız. Petrolü bulduk, yakında gerçek anlamda üretime geçeceğiz. Hedefimiz petrol üretiminde orta ölçekli bir oyuncu olmak. Bu nedenle sadece Kuzey Irak'ta değil, diğer bölgelerde de fırsatlara bakacağız" dedi.

Petrol arama konusunda ortaklıklara gidecek

Bu kapsamda Yemen ve bazı Afrika ülkeleri üzerinde çalıştıklarını ancak şuanda somut bir gelişme olmadığını belirten Üzdiyen; "Bu konudaki yatırımlarımı zortaklıklar yoluyla olacak. Ortaklık oranı, Kuzey Irak'taki ortaklık payımız gibi olacak. Daha fazlasını düşünmüyoruz" diye konuştu.

Enerji sektöründe üretim dağıtım alanındaki her türlü fırsatı değerlendirme amacında olduklarını söyleyen Üzdiyen, akaryakıt dağıtımının da bu kapsamda olduğunu belirtti.

Milli piyango özelleştirmesi için stratejik ortaklık gündemde

Doğan Holding'in önümüzdeki dönem yatırım planları arasında Milli Piyango özelleştirmesinin de bulunduğunu kaydeden Üzdiyen, söz konusu yatırım için ortaklık kurma yoluna gideceklerini söyledi.

Üzdiyen, "Aldığımız duyumlara göre, Milli Piyango özelleştirmesi yakın bir zamanda yapılacak. Biz de bu özelleştirme ile ilgileniyoruz... Tek başımıza değil, yabancı stratejik ortakla gireceğiz. Şu anda görüşüyoruz" diye konuştu.

Dijital medyada yurtdışı fırsatlarını değerlendirecek

Tüm dünyada iki ekonomik odak noktası olarak enerji ve medyanın öne çıktığına dikkat çeken Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ise  "Konvansiyonel medyanın yanı sıra, dijital medyanın sunduğu fırsatlar da bizi çok heyecanlandırıyor. Online medyada inorganik büyüme konusunda fırsat arayışlarımız sürüyor. Diğer yandan, yurtdışında da medya yatırımı arayışlarımızı devam ettiriyoruz" dedi.