Mobil teknoloji ile 20 milyar dolar tasarruf mümkün

Vodafone Türkiye, sürdürülebilirliği toplumsal tabana yaymayı hedefl eyen dört önemli çalışmaya imza atıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem_eryar_unlu-002.jpg

Vodafone Türkiye, sürdürülebilirliği toplumsal tabana yaymayı hedefl eyen dört önemli çalışmaya imza atıyor. 

Bunlar; mobil teknolojilerin sürdürülebilirliğe katkısı ve şirketin bu bakış açısını yaygınlaştırmaya yönelik faaliyetlerinin anlatıldığı üçüncü “Sürdürülebilirlik Raporu”, “Yeşile Saygılı Kırmızı” manifestosu, Vodafone Türkiye tarafından geliştirilen “Yeşile Saygı” mobil uygulaması ve REC Türkiye işbirliğiyle hazırlanan “Sürdürülebilir Kalkınma için Bilişim” raporu. 

Vodafone Türkiye, aynı zamanda bir ilke imza atarak, 12-18 Mayıs haftasını “Vodafone Sürdürülebilirlik Haftası” ilan etti. Hedef, sürdürülebilirlik anlayışı ile çevre bilincinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak. 

Vodafone İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel, “İklim değişikliğiyle mücadele için düşük karbonlu topluma geçişte ve sürdürülebilir ekonomik büyümede, bilgi ve iletişim sektörüne çok önemli rol düşüyor. Çözüm; verimlilik ve inovasyon sağlayan mobil teknolojilerin yaygınlaşmasında yatıyor demek yanlış olmaz. Sürdürülebilir bir gelecek için mobil teknolojileri anahtar olarak görüyoruz” diyor. 

Süel, enerji, sanayi, tarım ve enerji sektörlerinde mobil teknoloji kullanımının yaygınlaşması ile 2020 yılına kadar dünya genelinde 1.9 trilyon dolar; Türkiye’de ise 20 milyar dolar enerji ve yakıt tasarrufu sağlanmasının mümkün olduğunu söylüyor.

Vodafone’un sürdürülebilir geleceğe yönelik dört önemli çalışmasına detaylı bakalım:

Sürdürülebilirlik projeleri ile 9,6 milyon TL tasarruf

Vodafone Türkiye, Nisan 2012 - Mart 2013 mali yılına ait üçüncü Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, rapora dair ilginç rakamlar veriyor. 

Vodafone 2012-2013 mali yılında bir önceki yıla kıyasla enerji tüketiminde toplam 6.8 milyon TL tasarruf sağlamış. Şirketin sera gazı tasarrufu ise 10 bin 493 ton karbondioksite, başka bir deyişle 2 bin 209 binek aracın bir yıllık sera gazı salımına eşdeğer olmuş. 

Vodafone’un ofis ve binalarında kullanılan su miktarını azaltmaya yönelik uygulamalar sayesinde, su kullanımında son iki yılda yüzde 15’in üzerinde tasarruf sağlanmış. Öte yandan araç filosu geçen yıl yüzde 95 oranında çevreci araca dönüştürülmüş ve son bir yılda, araçların tükettiği enerji miktarı yaklaşık yüzde 30 oranında azaltılmış.

Bu arada şirketin elektrik tüketiminin yüzde 81’ini oluşturan baz istasyonlarında, istasyon başına yüzde 18 enerji tasarrufu gerçekleştirilmiş. 

Sonuç olarak şirket 2012-2013 mali yılında, sürdürülebilirlik projeleriyle toplam 9,6 milyon TL boyutunda tasarruf sağlamış. 

“Yeşile Saygılı Kırmızı” Manifestosu 

“Yeşile Saygılı Kırmızı” anlayışı çerçevesinde doğal kaynakları korumaya yönelik yesilesaygi.com web adresinden paylaşılan manifestoda atıklar, geri dönüşüm, enerji verimliliği, su, kâğıt kullanımı, doğaya uygun yaşama gibi tedbirler yer alıyor. Vodafone Türkiye, bu manifesto ile tüm paydaşlarını bu ilkeleri benimsemeye ve yaymaya davet ediyor. 

“Yeşile Saygı” cebe giriyor

 Süel, “Sürdürülebilirlik konusu toplumu bilinçlendirmeden geçiyor” diyor. Vodafone bu hedef doğrultusunda, sürdürülebilirlik yaklaşımını cebe taşımış. 12 Mayıs itibariyle tüm akıllı telefon kullanıcıları, Yeşile Saygı mobil uygulamasını cebine indirebiliyor. Uygulama sayesinde yakında bulunan ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla üretilmiş organik ürünlere nasıl ulaşabileceğini; en yakın geri dönüşüm noktaları ve parkların nerede olduğunu öğrenmek mümkün. Uygulamada, hangi ürün hangi mevsimde tüketilir gibi bilgilerin yanı sıra, günlük karbon ayak izimizi hesaplayabileceğimiz “Karbonmetre” ve araç kullanmak yerine yürüyerek ne kadar karbon tasarrufu yaptığımızı gösteren “Adım Sayar” özellikleri de var. 

Yeşil Bilişim 

Vodafone Türkiye’nin sürdürülebilirlik konusundaki bir diğer girişimi ise Bölgesel Çevre Merkezi REC Türkiye ile birlikte hazırladığı “Sürdürülebilir Kalkınma için Bilişim” raporu. 
Rapor, “yeşil bilişim” kavramına yoğunlaşarak, bilişim teknolojileri ve sürdürülebilir kalkınma ilişkisini küresel ve ulusal ölçekte ortaya koyuyor. Bu sayede, paydaşlarca yürütülen faaliyetlerde bilişimin sürdürülebilir kalkınmaya etkilerinin göz ardı edilmemesi hedefl eniyor.