Muratbey, 'Burgu’nun taklitlerine karşı savaş açtı

Peynir üreticisi Muratbey, inovatif ürünü Burgu'yu ve bunun makinesini taklit edenlerle karşı savaş başlattı. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Erol, 60’a yakın ülkede patenti alınan Burgu’nun taklitlerine karşı açtıkları 15 davanın devam ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Onur SORKUN

İSTANBUL - Türkiye'de peynir sektöründe faaliyet gösteren Muratbey, inovatif ürünü olan 'Burgu'nun ve burgu şeklinde peynir üreten makinelerin taklitlerine karşı savaş açtı. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, sürdürdükleri savaşı kazanana kadar devam ettirecekleri vurguladı.

Düzenlenen basın toplantısında taklit edilen ürün için şu anda açmış oldukları 15 farklı davanın devam ettiğini ve 5 farklı davanın da kendilerine açıldığını belirten Erol, şöyle konuştu:

"Türkiye'de taklitçiliğin ne kadar yayğın olduğunu bildiğimiz için ne yapabiliriz diye oturup avukatlarımızla görüştük. Onlarda Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) müracaat edip bununla ilgili endüstriyel tasarım, patent gibi koruma unsurları edinmemizi söylediler. Bizde TPE'ye müracaat ettik ve endüstriyel tasarım olarak değerlendirildi. Bu arada biz bu tasarımımızı gerçekleştirdikten sonrada yarın birileri önümüze çıkmasın diye bizim sektörde bir çatı örgüt var Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği (ASÜD), buradan üye listesini istedik. Tüm üyelere biz böyle bir ürün yapacağız, adı bu şekli bu gibi noterden ihtarname çektik. İtirazı olan varsa şimdiden söylesin diye 65-70 firmaya gönderdik ve hiçbir cevap gelmedi."

Necmi Erol, ayrıca "Son günlerde gündemde inovasyonun desteklenmesi konusu yer alıyor. İnovasyon önemli kesinlikle desteklenmeli fakat inovasyon yapan şirketlerin yaptıkları inovatif ürünlerin korunması konusunda bir o kadar önemli" dedi.

60'a yakın ülkede patenti alındı

Burgu peynirin taklitlerine karşı yaptıkları mücadeleden örnekler veren Necmi Erol, şöyle devam etti:

"Gıda İşleme ve Ambalaj Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı FOTEG İSTANBUL 2015'te, bir katılımcı firma, Muratbey'in tescilli markası Burgu'nun üretimini yapan benzer bir makineyle fuarda yer almıştı. Bunun üzerine hızlıca harekete geçtik. Yetkili arkadaşlaşlarımız Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde gerekli şikayet ve girişimlerde bulundu. Söz konusu taklit makine, savcılık kararıyla polis nezaretinde fuar alanından kaldırıldı. Ayrıca taklitçi şirketin işyeri ve eklentilerinde arama yapılmasına, elde edilecek suç unsurları ile suç delillerine CMK'nın 127. maddesi gereğince el konulmasına karar verildi."

Bu arada Muratbey, sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede de marka tescilleri ve patentleri aldı. Muratbey markası başta AB ülkeleri, ABD, Rusya, Kuveyt, Ürdün, BAE, Fas olmak üzere 60'a yakın ülkede tescillenirken, Burgu'nun da tasarımı 60 civarındaki ülkede tescillenerek özgün ve benzer şekillerinin patenti alındı.

10 milyon dolarlık ihracatın yüzde 40'ı Burgu'dan

Burgu'nun ihracat rakamlarından bahseden Necmi Erol, "Yıllık 10 milyon dolarlık peynir üretimimiz var. Bunun 4 milyon doları Burgu'dan geliyor. Dolayısıyla sadece Burgu, ihracatımızın yüzde 40'lık bir dilimini oluşturuyor demektir. Biz bunu geliştirmeye biraz daha yukarı çıkarmaya çalışıyoruz. Ben çıkardıkça benim yönettiğim şirket kazanıyor şirket ile beraber devlet kazanıyor devlet kazanıncada ülke kazanıyor" diye konuştu.

Peynir çeşidini artıracak

yetkililerinden alınan bilgiye göre, Muratbey'in Uşak'ta bulunan fabrikasının günlük üretim kapasitesi 770 ton civarında. Muratbey ürünleri, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa bölge müdürlükleri ve distribütörlükleri aracılığıyla Türkiye çapında yaklaşık 15 bin satış noktasında bulunuyor. Muratbey'in, 250'ye yakın peynir çeşidi bulunduğunu kaydeden Necmi Erol, hedeflerinin bu sayıyı 300'e çıkarmak olduğunu kaydetti. Öte yandan Muratbey, Japonya, ABD, S.Arabistan, BAE, Irak, Bahreyn, Kuveyt, Katar, KKTC, Mısır, Türkmenistan, Azerbaycan ve Ürdün'ün de aralarında bulunduğu yaklaşık 15 ülkeye kendi markasıyla ihracat gerçekleştiriyor.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir