Nurol, Romanya’da askeri araç üretecek

Romanya’da Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ve yerel savunma şirketleriyle bir araya gelen Nurol Holding yönetimi, kurşun geçirmez zırhla kaplı 4X4 askeri araç üretimi için 15 milyon euroluk yatırıma hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

Savunma sanayii yıllık 1.6 milyar dolarlık ihracata ulaşırken, sektörde üretime yönelik yeni yatırımlara da start veriliyor. Körfez Bölgesi’nde ilk yabancı yatırımını yapan Nurol Holding, rotasını Avrupa Birliği’ne çevirdi. Nurol Holding, Avrupa Birliği’ne Romanya’dan girmek için son aşamaya geldi. Romanya’da Ekonomi Bakanlığı ve yerel savunma şirketleriyle geçtiğimiz günlerde başkent Bükreş’te bir araya gelen Nurol Holding yönetimi, en az 57 milyon lira yani 15 milyon euroluk bir yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Öncelik Rumen ordusu

Yapılacak yatırım kurşun geçirmez zırhla kaplı 4X4 askeri araç üretimine yönelik olacak. Nurol, bu yatırımda yerel bir ortak almayı da düşünüyor. Üretilecek araçlar için öncelikli hedef Rumen ordusu olarak belirlendi. Ardından Romanya’dan Avrupa Birliği ülkelerine de ihracat gerçekleştirilecek.

Nurol Holding, savunma sanayisinde Nurol Makine adlı şirketi ile faaliyet gösteriyor. 1976’da kurulan şirket, 1992’de Ankara’nın Sincan ilçesindeki 1’inci Ankara Organize Sanayi Bölgesi’nde 67 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor. Bu tesiste Ejder, Ilgaz gibi askeri araç ve TOMA’lar (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) üretiliyor.

ABD’li devle ortak üretim

Nurol Holding’in sektördeki bir diğer iştiraki FNSS ise dünyanın en büyük savunma şirketlerinden ABD merkezli BAE Systems ile ortak üretim gerçekleştiriyor. Türkiye’de savunma sanayisine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS’nin yüzde 51 hissesi Nurol Holding’e ait.

Geri kalan 49’luk hisse ise ABD’li dev BAE Systems’de. 1988’de kurulan ve Ankara’daki tesislerinde 610 çalışanı bulunan FNSS Savunma firmasının Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de operasyonları bulunuyor. Bu iki ülkede FNSS Savunma, 240 kişiyi istihdam ediyor. FNSS’nin en önemli üretimleri olan Akıncı, Kaplan, Pars, Samur, Kunduz gibi araçlar, 6X6 ve 8X8 olarak üretiliyor. Firma Malezya, Filipinler, Bahreyn, Belçika, Kanada, ABD, Şili, Pakistan, Ürdün ordularına da üretim gerçekleştiriyor.

Sektörün ihracatı 1.6 milyar dolar

Türk savunma sanayii, son yıllarda en hızlı ihracat büyümesini gerçekleştiren sektör. 2011 yılında 884 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Türk savunma sanayisi, 2014’ü 1 milyar 647 milyon dolarlık ihracatla kapattı. 150 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk savunma sanayisinde ilk sırada 547 milyon dolarla ABD var. Sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke 120 milyon dolarla Malezya, üçüncü ülke ise 106 milyonla Birleşik Arap Emirlikleri.

Bu konularda ilginizi çekebilir