Öğrenci evleriyle zincir olup, yurtdışına açılacak

Sakarya’da 2400 öğrenci kapasiteli Univa öğrenci evini yapan Erkanlı Grup, yapacağı yeni yurtlarla 5 yılda yatak kapasitesini 10 bine çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

Üniversitelerde her yıl artan öğrenci sayısını gören Erkanlı Grup, gayrimenkul alanındaki bütün yatırımlarını öğrenci yurtlarına kaydırdı. Sakarya’da Univa adıyla 2400 öğrenci kapasiteli öğrenci evi inşaatına başlayan firma, 5 yılda yapacağı yeni yurtlarla öğrenci yurtlarındaki yatak kapasitesini 10 bine çıkarmayı planlıyor.

Firmanın bir sonraki hedefi ise öğrenci evlerini yurtiçinden yurtdışına taşımak. Konuyla ilgili konuşan Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, “Türkiye’de üniversitelerde okuyan 7 milyon öğrenci var ve her ilde açılan üniversitelerin giderek büyümesi ile bu sayı giderek artıyor. Ancak bu öğrencilerin sadece 900 bini Yurtkur ve özel öğrenci evlerinde kalıyor. 6 milyonluk bir açık var” diye konuştu.

Mevcut yurtların yüzde 3'ü yeni ve güzel

Öğrenci sayısındaki artışa rağmen yurt sayısının aynı hızda büyümediğini aktaran Erkanlı, “Ayrıca mevcut yurtların ancak yüzde üçü yeni ve güzel. Yine bu yurtların önemli bir kısmı sadece barınma odaklı yapılmış. Bu anlamda da bir yetersizlik var. Artık bugünün çocuklarına özel dizaynlar yapmamız lazım. Bunun içinde bu alana konstrasyona karar verdik” dedi. Bu konuda İngiltere ve Amerika’yı incelediklerini belirten Erkanlı, incelemeler sonucu sadece öğrenci evi alanında işletme yapan Amerikalı Asset Campus ile anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Öğrencilerin alanlarına uygun etüt alanları olacak

Asset’in öğrenci evinin işletmesini yapacağını söyleyen Erkanlı, “Univa, Türkiye’de kampus tekniği ile dizayn edilmiş bir yurt. 30 dönümün sadece 8.5 dönümü inşaata ayrıldı. İçinde alışveriş basket sahaları olan öğrenci evinde öğrencilere bölümlere uygun etüt alanı yapıyoruz. Böylece konservatuar okuyan öğrenci müzik aletlerini çevreyi rahatsız etmeden rahatlıkla çalabilecek, aynı şekilde tasarım alanlarında okuyan öğrenciler için alanlar oluşturduk. Bunu öğrenci ihtiyaçları doğrultusunda yaptık” dedi.

Sırada Dubai ve Türkmenistan var

Öğrenci evinin Sakarya Üniversitesi ile entegre olduğunu, üniversiteden kendilerini sadece bir çitin ayırdığını aktaran Rıza Erkanlı, “Univa ile Türkiye’nin zincir öğrenci evi markasını yaratmayı planlıyoruz. Türkiye’den sonra Dubai, Türkmenistan Azerbaycan’a yayılmayı planlıyoruz” dedi. Bu amaçla ilk 5 yılda 10 bin yatak kapasitesine çıkmayı planladıklarını aktaran Erkanlı, “Doğru zamanda girdiğimiz için talep var, rüzgar bu yönde esiyor. Bu projenin devamında İstanbul Maltepe ve Kocaeli’nde projelerimiz başlayacak” bilgisini verdi.

8 yılda geri dönüş sağlıyor

Genelde üniversitelere yakın 1+1 gibi küçük daireler yapıldığını belirten Rıza Erkanlı, “Ancak bu evler herkes tarafından kullanılabiliyor. Bizim yaptığımız öğrenci evleri ise sadece öğrenciye yönelik olacak. Öğrenci evlerini satıyoruz. Fakat yaptığımız anlaşma gereği 20 yıl boyunca sadece öğrenci evi olarak kullanılacak” dedi. 45 metrekarelik odalara sahip yurtlarda öğrenci başına 10 ila 15 metrekare alan düştüğünü belirten Rıza Erkanlı,“Öğrenci başına 800- 850 TL kiralama bedeli alıyoruz. Böylece bir odadan alıcı 2.550 TL kira geliri sağlayacak. Yüzde 40’nı işletme gideri olarak kesiyoruz. Buna rağmen alıcıya 1.500 TL gelir bırakıyoruz” dedi. Normal projelerde geri dönüş süresinin 20 yıldan fazla olduğunu ifade eden Erkanlı, bu projede geri dönüş süresinin ise 8 yıl olarak açıkladı.

Araplar projenin yarısını satın aldı

Univa’da satışa çıkan ilk 250 konutun tamamının satıldığını belirten Rıza Erkanlı, 15 Kasım’da ise 550 dairenin olduğu ikinci etabı satışa çıkaracaklarını belirtti. Dairelerin fiyatının 130 bin TL’den başlayacağını söyleyen Erkanlı şöyle konuştu: “Türkiye’nin her yerinden alıcı geldi. Ayrıca Asset markasını ve öğrenci evini bildikleri için Araplar’dan çok talep aldık. Satışlarımızın yüzde 50’si Araplara yönelikti.” Erkanlı, 2019’da yaşamın başlayacağı projede fiyatların ise 185 bin TL’ye geleceğini öngördü.