Otokoç yüzde 8.5 büyüme hedefliyor

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir, bu yıl yüzde 8.5 gibi bir büyüme öngördüklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, 2013'te Türkiye'de yapılan satışların içerisinde yüzde 8 pay aldıklarını, ancak bu yılın daha zor şartlarda geçeceğini belirterek, "Daralan pazarda daha fazla pay alırız, bu yıl yüzde 8,5 gibi bir büyüme öngörüyorum" dedi. 

Otokoç Otomotiv'in 2013 yılını değerlendirme ve 2014 yılı hedef ve öngörülerine ilişkin toplantısında konuşan Özdemir, 2013 yılı mayıs ayı sonuna kadar pazarın iyi ilerlediğini ve ekonomik şartların da elverişli olduğunu hatırlatarak, bu şekilde devam edilseydi çıta olarak kabul edilen 1 milyon adetli rakamların aşılabileceği öngörüsünde bulundu. 

"Kurun artışı ve faiz otomotive direkt etki ediyor" 

Fed'in tahvil alımını azaltmasının da gelişmekte olan pazarları olumsuz etkilediğini belirten Özdemir, "Tüm dünyada gelişmekte olan pazarlarda bunu yaşadık. Kurun artışı ve faiz otomotive direkt etki ediyor. Dolayısıyla pazar yavaşladı. Yılın son 2 ayında ise yapılan kampanyalar sayesinde yüksek oranda satış oldu. Toplam pazarımızı da 893 bin adetle en iyi ikinci pazar olarak kapattık. 2013 yılı aylık dağılım olarak da son 10 yıldan çok farklı olmadı. Geçen yıl değişen pazarın daha çok otomobile kayması görülen en büyük değişikliklerden oldu. Otomobil pazarı geçen yıl yüzde 19 arttı, ticari pazar ise toplamda yüzde 9 küçüldü. Hafif ticariden otomobile kayış var. Orta ticari yüzde 6, ağır ticaride yüzde 8'lik küçülme oldu. Hem otomobilin payı hem de toplam satışlar içerisinde ithal oranı arttı. Bir önceki yıl toplam pazarda ithal oranı yüzde 63 iken 2013 yılında yüzde 69'a, otomobilde ise yüzde 74'ten yüzde 78'e yükseldi. Bunlar geçen yılın otomotiv pazarının önemli değişiklikleriydi" diye konuştu. 

"Pazar en az yüzde 20 küçülecek"

Konuşmasında, otomotiv pazarının yıllara göre yaşadığı krizlere de değinen Özdemir, son gelişen olaylar ve kur ile faiz oranlarının beklentilerinin üstünde gerçekleşmesiyle pazarın en az yüzde 20 küçüleceği, 600-700 bin arasında bir pazar olacağı tahmininde bulundu. Otoshow'un bu yıl yapılmayacak olmasının da tablonun olumsuzluğunu gösterdiğini vurgulayan Özdemir, satışların 600 bine daha yakın olabileceği değerlendirmesini yaptı. 

Özdemir, bu yıl için Ford'tan yüzde 31, Ford Truck'tan yüzde 22, Volvo'da yüzde 40 ve Fiat'ta ise yüzde 29 pazar payı hedeflediklerini ifade ederek, "Daralan pazarda daha fazla pay alırız. Dolayısıyla yüzde 8,5'luk büyüme öngörüyorum" diye konuştu. 

"Araç kiralama her yıl büyüyor" 

Araç kiralama pazarının hiçbir şeyden etkilenmeyerek her yıl yüzde 15-16 büyüdüğünü ifade eden Görgün Özdemir, 2012 yılında 183 bin adet olan pazarın, 2013 yılında yüzde 16 büyüdüğünü belirtti. 

Özdemir, 2014 yılında da aynı artışı beklediklerini aktararak, toplamda 9 bin 400 adet araç parkıyla kısa süreli kiralamada pazarın yüzde 54'üne sahip olduklarının altını çizdi. 

Türkiye'de satılan Ford markalı araçların yüzde 36'sını Otokoç olarak sattıklarını dile getiren Özdemir, "Ford Truck marka kamyonların yüzde 21,3'ünün, Fiat markalı araçların yüzde 30,3'ünün, Volvo markalı araçların ise yüzde 45,3'ünün satışlarını tek başımıza gerçekleştirdik. Alfa Romeo, Lancia ve satışlarına henüz geçen yıl başladığımız Jeep markalarıyla toplamda yüzde 44,1'lik bir satış payı elde ettik" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir