"Otomasyonlu süt sağımında Avrupa'nın 20 yıl gerisindeyiz"

Lely Türkiye Ürün ve Pazarlama Uzmanı Cansu Akar Çıkrıkcı, süt sağımında otomasyon kullanımında Türkiye'nin, Avrupa'ya göre yirmi yıl geriden geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Lely Türkiye Ürün ve Pazarlama Uzmanı Cansu Akar Çıkrıkcı, Türkiye'de süt üretimine dair değerlendirmede bulundu.

Süt üretiminin mevcut haliyle devam etmesinin, beklentiler doğrultusunda Türkiye nüfusunun 2050'de 95 milyonu geçmesi durumunda yetersiz kalacağını ifade eden Çıkrıkcı, "Verimli, sürdürülebilir bir üretim ile kaliteli süt için modern süt üretim çiftliklerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor" diye konuştu.

Çıkrıkcı, "Ortalama işletme başına düşen hayvan varlığı 103 olan Hollanda, daha büyük çiftliklerde, daha sistematik ve teknolojik bir yöntem kullanarak daha çok süt elde ediyor. Oysa Türkiye'de ortalama işletme başına düşen hayvan sayısı sadece 5. Ayrıca süt sağımında otomasyon kullanımında Avrupa'ya göre yirmi yıl geriden geliyoruz. Türkiye ile kıyaslandığında, Avrupa ve Amerika'daki benzer ölçekli süt sığırcılığı işletmelerinde aynı miktarda süt üretmek için daha az sayıda personel ve daha düşük miktarda konsantre yem kullanılıyor" dedi.

Ucuz yemlerin kaliteli üretim için uygun olmadığını ifade eden Çıkrıkcı, "Üreticilerin düşük fiyat taleplerini karşılamak için kullandıkları ucuz yemler sorun. Kaliteli süt için kaliteli yem gerekiyor bu da ucuz değil. Mevcut durumda süt üreticileri para kazanamıyor. Modern üretim yapan ülkelere göre verimliliğin ve kalitenin düşük olması nedeniyle de sütümüzü ihraç edemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.