Özdilek perakende, hizmet gıda ve turizmde de büyüyor

Özdilek, tekstilin ardından girdiği tüm sektörlerde sürdürülebilir büyüme hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Türkiye’nin önemli havlu ve ev tekstili üreticilerinden Özdilek, perakende, hizmet ve turizm sektörlerinde büyümesini sürdürüyor. Havluyla başladıkları üretimi ev tekstiliyle de güçlendirerek entegre bir yapıya kavuştuklarını vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, bugün İnegöl ve Bursa’da toplam 100 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yaptıklarını söyledi. Özdilek, şunları anlattı: "Şu anda Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 60’a yakın ev tekstili mağazamız var. Bu mağazalarımız 250 ile 400 metrekare arasında değişiyor. Sadece mağazalarda 225 kişi istihdam ediyoruz. Yıllık ciromuz ise 20 milyon lirayı buluyor. Tüm mağazalarımızı Özdilek kültürüyle yetişmiş arkadaşlarımızla birlikte işletiyoruz. Havluda her yıl 30 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. İç piyasada da 13 ana bayi ve ona bağlı bin adet dağıtım ağımız var.” Özdilek, Almanya’da bulunan dağıtım şirketi üzerinde Avrupa’nın tamamına ürün gönderdiklerini, ayrıca Arnavutluk, Kosova gibi Balkan ülkeleri başta olmak üzere Kazakistan, İran gibi pek çok ülkede mağazalarının bulunduğunu ifade etti. 

Markasının doğduğu kente AVM yatırımı yapacak 

Özdilek’in toplam cirosu 1.5 milyar lira. Perakendede bu yıl yüzde 20 büyüme yakaladıklarını belirten Hüseyin Özdilek, “Bu büyümenin yüzde 10’u yeni yatırımlardan, yüzde 10’u da mevcut yatırımlardan kaynaklandı. Bu yıl toplam büyümemiz de yüzde 20 olur. Şirketler ayakta kalabilmek için en az enfl asyon kadar büyümek zorunda. Her yıl enfl asyon oranında işçilik, enerji, genel giderler zam görüyor. Büyümenin sürdürülebilir olması en önemli unsur” diye konuştu. Antalya’da açtıkları AVM’de sağladıkları başarının İstanbul’da da bir AVM açma fikrini geliştirdiğini belirten Hüseyin Özdilek, şimdi Bursa’da da bir AVM açma hazırlığında olduklarını kaydetti. İzmir Yolu üzerindeki Alaattinbey’de 30 bin metrekaresi otopark, 30 bin metrekaresi alışveriş merkezi olmak üzere toplam 60 bin metrekarelik kapalı alanda AVM yatırımına başlayacaklarını anlatan Özdilek, içinde 50 farklı mağaza, Özdilek market ve mağazası, 10 sinema salonu yer alacak projenin yaklaşık 60 milyon dolara mal olmasını beklediklerini söyledi. Hüseyin Özdilek, bu yıl açılışının ilk yılını dolduran İstanbul’daki AVM ve AVM işletmeciliği ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul’daki AVM’de umduğumuzu bulduk. Açılalı bir yıl olmasına rağmen içinde 140 mağazanın bulunduğu AVM’ye 9 milyon ziyaretçi giriş yaptı. ” 

Marketlerinde fark yaratmak için unlu mamuller, et, meyve ve sebze üretimini kendi bünyelerinde yaptıklarını aktaran Özdilek, şöyle anlattı: “Marketçilikte en önemli unsur standardı sağlayabilmek, sunumda, hijyende ve hizmette fark yaratmak. Biz unlu mamullerimizi sadece ekşi maya ile standart formülasyonla üretiyoruz. Tüm Özdilek mağazalarında unlu mamullerde kalitemiz aynı. Ayrıca annemin tarifi olan Dürdane Ana Böreği’nden 300 bin porsiyon satıyoruz. Annemin formülünü aynı şekilde uyguluyoruz ve çok beğeni topladı. Yine, yılda 160 ton lokum üretip, satıyoruz.” 

Yılda 3 bin 500 büyükbaş hayvan alıyor 

Et üretimini de kendi bünyelerinde yaptıklarını dile getiren Hüseyin Özdilek, 6 ayda bir bin 750, yılda 3 bin 500 büyükbaş hayvan alımı yaptıklarını, 600 kiloya kadar beslenen hayvanların daha sonra kesiminin yapıldığını söyledi. Böylelikle Türkiye genelindeki bütün marketlerin et ihtiyacını Bursa Yenişehir’deki bin dönümlük çiftliklerinden karşıladıklarını belirten Özdilek, etin kalitesini doğrudan etkileyen hayvan yemini de kendi bünyelerinde ürettiklerini anlattı. 

Özdilek; “Çiftliği kurmadan önceki et satışları 100 birimse şimdi 200 birim oldu. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanı sıra Balıkesir’de de küçükbaş hayvan yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu. Özdilek, yılda 10 ton mürdüm eriği, 20 ton kiraz, 100 ton armut, 100 ton da elma ürettiklerini vurguladı. Pek çok okulun yapımına katkı koyarak eğitim camiasına kazandıran Özdilek, son olarak Bursa’nın Gemlik ilçesinde yaptırılan Bursa - Gemlik Özdilek Cevdet - Aynur Mayruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni de Milli Eğitim’e teslim etti.

Online alışverişte cironun %10’unu hedefliyor

Market ve mağaza alışverişlerini 6 ay önce online sisteme de taşıdıkları bilgisini veren Özdilek, “Online alışveriş henüz istediğimiz seviyelerde değil. Cironun yüzde 10’unu hedefl iyoruz. Şu anda cironun yüzde 3’ünü yapıyoruz. Her geçen gün ürün yelpazemizi geliştiriyoruz. Mağazanın yanı sıra market alışverişlerinde de online alışveriş hizmetimiz başladı. Çeşitli dağıtım kanallarıyla tüketicilerimize ulaşıyoruz. Ayrıca market ürünlerinde 30 lira ve üstü alışverişlerde 3 saat içinde tüketicinin kapısına kadar siparişleri ulaştırıyoruz. Bu uygulamamız şimdilik sadece Antalya, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’de yer alıyor” dedi.

Wyndham Grand otelleriyle İzmir ve İstanbul’da

Tekstil, perakende, AVM yatırımlarının yanı sıra turizm sektöründe de faaliyet gösteriyor Özdilek. İzmir ve İstanbul’da hizmet veren Wyndham Grand otellerinin kapasitesi 600 yatak. Hüseyin Özdilek, uygun şartlar oluşursa Bursa’ya da bir otel yatırımı yapabileceğini kaydediyor. Halka açılma projesiyle ilgili de bilgi veren Hüseyin Özdilek şu değerlendirmeyi yaptı: “Halka açılma programımız var. Seçimlerin bitmesi, piyasaların oturması lazım. Bir de İstanbul yatırımımızı iyice oturtmalıyız. Halka açıldığımız zaman net kazancını müşteriye gösterebilmemiz lazım.”

Bu konularda ilginizi çekebilir