"Yeni nesil lazer desenleme teknolojisini Türkiye'ye getirdik"
FLG Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özkuşçu, getirdikleri yeni nesil lazer deseneleme teknolojisiyle artık kalıpların desen için yurtdışına gitmesine gerek kalmayacağını söyledi.
İZMİR - Otomotiv sanayiinde kullanılan kalıplara desenleme yapan Fiber Lazer Gravür Desen (FLG); birçok sektörün ihtiyaç duyduğu desenli kalıpların yurtiçinde yapılabilmesi için 5-eksen lazer yüzey desenleme teknolojisini Türkiye'ye getirdi. Türkiye'ye geçen yıl 220 milyon dolarlık plastik enjeksiyon ve şişirme kalıbı ithal edildiğini kaydeden FLG Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özkuşçu, "Türkiye kalıpçılık sektöründe iyi bir noktada. Kalıpçılık sektörünün her geçen gün hızla ilerlemesinden dolayı oluşan desen ihtiyacının karşılanmasında açık bulunuyor. Getirdiğimiz teknolojiyle artık kalıpların desen için yurtdışına gitmesine gerek kalmayacak" dedi.
Desenleme teknolojisindeki açık nedeniyle firmaların kalıbı Türkiye'de yaptırıp desen-gravür uygulaması için yurtdışına gönderip getirtmek yerine, doğrudan ithal etmeyi tercih ettiğini ifade eden Levent Özkuşçu, "Şişirme ve plastik enjeksiyon kalıplarında kullanılan 5-eksen lazer yüzey desenleme teknolojisiyle yurtiçindeki ihtiyacı karşılayabileceğimize inanıyoruz. Türkiye'deki sanayici ve kalıpçıların taleplerine cevap vermek istiyoruz" diye konuştu. İthal ürünlere göre gerek teslim süreleriyle gerekse fiyatlarıyla rekabetçi olduklarını ifade eden Özkuşçu, "Amacımız bu ileri teknolojiyi hızlıca ülkedeki sanayicilere duyurmak ve kalıp sektörünün gelişimine katkı sağlamak. Sanayicilerin projelerine inovatif destek sağlayabilir, yurtdışındaki rakiplerin önüne geçmelerine katkı sağlayabiliriz" diye konuştu.
1 mikron işlem yeteneği bulunan teknolojinin, üç boyutlu desenlemeye olanak sağladığını söyleyen Levent Özkuşçu, "Bu teknoloji, asit indirgeme, dalma erozyon ve kumlama uygulamalarını tek bir makineye entegre etmiş durumda" dedi. Özkuşçu, kalıp desenleme uygulamalarının yıllardır foto film tekniği kullanılarak, asit indirgeme yöntemiyle yapıldığını anlattı. Asit indirgemenin, uzun hazırlık süreci ve ustalık gerektiren, istenilen yüzey kalitesinin her seferinde yakalanamadığı bir teknik olduğunu aktaran Özkuşçu, şöyle devam etti: "Kalıbın çelik cinsi, yüzey yapısı, sertliği, kaynaklı, kromlu veya erozyonlu yüzeyler, bu teknikte istenmeyen sonuçların alınmasına neden oluyor. 5-eksen lazer yüzey desenleme ile bu olumsuzlukların tamamı bertaraf edilebiliyor. Teknoloji sayesinde insan ve çevreye zarar veren asit kullanımı ve bunun imhası gibi sorunlar ortadan kalkıyor."
Desenlemenin yüzde 100 dijital bir süreçle hazırlandığı bilgisini veren Özkuşçu; bunun, parçalı kalıp yüzeylerinde desen bütünlüğünün sağlanabilmesine, özgün desen oluşturmaya, farklı kalıp yüzeylerinde farklı desen derinliklerinin uygulanabilmesine imkan verdiğini söyledi.