Remondis, yapacağı yatırımlarla kamunun atık yönetimine talip olacak

Remondis Grubu, 2018'de belediyelerin kamu atık ihalelerine girmenin planlarını yapıyor. Şirket, gelecek yıl yeni sözleşmeler ve kamu ihaleleri için 1 milyon euroluk yatırım planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atık yönetimi konusunda hizmet veren Almanya merkezli Remondis Grubu, yapacağı yatırımlarla 2018'de başta yerel yönetimler olmak üzere kamunun atık yönetim projelerine talip olacak. Atık yönetiminin endüstri ayağında güçlü bir konumda bulunduklarını ifade eden Remondis Burcu Genel Müdürü Umut Erdoğan, "2018'de belediyelerin ihalelerine de girmeye başlayacağız. Bu amaçla, ihaleler için ön koşul olan evsel atığın lojistiği ve bertarafı için gereken araç ve makine yatırımlarını yapacağız" diye konuştu. Pazarın büyük bölümünü kamu ihalelerinin oluşturduğunu ve bu pastadan pay almak istediklerini dile getiren Erdoğan, "2018'de yeni sözleşmeler ve kamu ihaleleri için 1 milyon euro'luk yatırım planlıyoruz" dedi.

Belediye sisteminde Remondis'in Avrupa'daki uygulamalarını Türkiye'ye getirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Umut Erdoğan, "Biz bu konuda kamu-özel sektör işbirliklerini sağlayan bir yapı öneriyoruz. Bu yapıda belediye ile atık yönetimi şirketi ortaklık kuruyor. İşi atık şirketi yapıyor, belediye kar payını alıyor. Yani kamu hem işini görüyor hem de kâr ediyor. Fakat, halen yasal mevzuat buna uygun değil" açıklamasını yaptı. Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kaya değer hedefler belirlemesi ve bunu güçlü bir bütçe ile desteklemesini beklediklerini aktaran Erdoğan, "Hem bakanlığın destekleri, hem AB'nin çevre fonları bizim yatırım motivasyonumuzu artırıyor. Atık yönetimi konusunda Türkiye büyük bir pazar. Remondis olarak, doğru zamanda doğru adımlar atarak burada büyümek istiyoruz" diye konuştu.

Remondis'in Alman Rethmann Holding'e bağlı bir atık yönetimi firması olduğunu dile getiren Umut Erdoğan, "1934'te kurulan Remondis 33 ülkede, 32 bin çalışana, 800'den fazla tesise, 8 bin ticari araca sahip, yılda 30 milyon ton atığı ekonomiye geri kazandıran, 8 milyar Euro cirosu olan bir dünya devi. Türkiye pazarına 2006'da atık su hizmetleriyle girdi, 2009'da İstanbul'da katı atık şirketi kuruldu. 2010'da uluslararası büyüme stratejisine uygun olarak, Burcu Ltd. Şti'nin yüzde 60 hissesini alarak İzmir'deki katı atık faaliyetlerine başladı. Remondis şu an Marmara ve Ege başta olmak üzere Türkiye'nin en büyükleri listesinde ilk 200'de yer alan endüstri kuruluşlarına anahtar teslim entegre toplam atık yönetimi hizmeti sunuyor" ifadelerini kullandı.

Endüstrilerin ihtiyacı olan en doğru çözümleri sunarak, geri kazanım oranlarını artırdıklarını ve sürdürülebilir çevre yönetimi sistemlerine entegre hizmetler sunduklarını belirten Erdoğan, "Sözleşmeli hizmet verdiğimiz şirket sayısı 60'ın üzerinde. Ama spot çalıştıklarımızla bu rakam 100'ü bulabiliyor. 2017'de döviz kurlarındaki ciddi artışına rağmen euroda satış ve kârlılık hedeflerimize ulaştık. Müşteri portföyümüzü ve pazar payımızı da artırdık. Otomotiv, beyaz eşya ve gıdada sektörün büyükleri olan 12 şirketi müşterilerimiz arasına ekledik" dedi.

Aksaray ve İzmir'de iki tesisleri bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Buralarda geri dönüştürülebilir atıklar ayrıştırma, balyalama gibi proseslere tabi tutuluyor. Ama yönettiğimiz atıkların büyük bölümü atığın oluştuğu noktada, yani müşterimizin tesisinde, kaynakta ayrı toplanıyor. Çalıştığımız firmalar kendilerine özel entegre çözümler bekliyorlar. Biz de bu anlamda eksperlerimiz ve mühendislerimizle yerinde tespitler sonucu, firmalara özel butik çözümler sunuyoruz. Müşterilerimizin tesislerindeki sürece uygun makine ekipman yatırımı yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

"Remondis, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon euroluk yatırım yaptı"

Personel temini, kaynağında ayrıştırma ve ekipman seçimlerinin hepsini bir arada müşteriye sunabilen, malzemeleri de günün koşullarında, değerinde alıp işletebilen bir firma olduklarını söyleyen Erdoğan, "En iyi fiyatı değil, en iyi hizmeti verdiğimiz için tercih ediliyoruz. Partnerlerinde iş sağlığı ve güvenliğine dikkat eden, şeffaflık, raporlama, etik kurallara uygunluk, denetlenebilir olmak gibi özellikler arayan firmalar bizimle çalışıyor. Tek faktör olarak fiyatı gören firmalarda rekabet gücümüz çok fazla değil" diye konuştu.

2010'daki şirket satın alma ile birlikte o tarihten bu yana Remondis'in Türkiye'de 5 milyon Euro'ya yakın yatırım yaptığını anlatan Erdoğan, "Artık bunların meyvelerini toplayacağız. 2018'de sözleşmeli müşteri sayımızı 60'tan 90'a yükseltmeyi, satışlarımızı yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz" dedi.