Sanpark, Endüstri 4.0’ı otoparklara da soktu

İngiltere’nin yanı sıra Ukrayna, Polonya, Moldovya, Finlandiya gibi ülkelere de anahtar teslim projeler yapan Sanpark, ürettiği robotik otopark sistemlerini endüstri 4.0’a uyumlu hale getirerek, otoparkları akıllandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

BURSA - Ürettiği robotik otopark sistemlerini Endüstri 4.0’a uyumlu hale getirerek, otoparkları akıllandıran Sanpark, şehir içi trafiğine de rahatlama getiriyor.

İnsan hayatını kolaylaştırma odaklı üretimler yaptıklarını söyleyen Sanpark Çelik Otopark Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Şener, bu hedefle Endüstri 4.0’a uyumlu, eşgüdümlü sistemler imal ettiklerini belirtti.

İstanbul ve Balıkesir’de hazırladıkları anahtar teslim robotik otopark projeleri ile akıllı çözümler sunduklarını ifade eden Şener, 200 metrekareye 100 araç kazandırabildiklerini aktardı.

Robotik sistem için geliştirilen aplikasyonla otopark sorununun çok daha hızlı çözüldüğünü belirten Şener, sistemi şöyle anlattı: “Müşteri otoparkın kapısına girdiği anda telefonuna indirmiş olduğu Sanpark Robotik Otopark aplikasyonu ile wifi ayarı sayesinde, otopark sistemi müşteriyi tanıyor. Önce aracı tarıyor, boyutlarını hesap ediyor ve bir saniye içerisinde kapıyı açıyor ve hangi numaraya gideceğini söylüyor. Robotik sistem asansörle aracı alıp uygun gördüğü bir alana park ediyor. O sırada da aracın kapısının, camının veya bagajının açık olup olmadığını kontrol ediyor. Sürücüye bir şey unutup unutmadığı konusunda uyarıda bulunuyor. Sürücü unutmadığını teyit ettikten sonra sistem aracı park ediyor. Müşteri aracını almak üzere geri geldiğinde de sistem yine kendisini tanıyor ve kredi kartından park ücretini düşüyor, arabayı teslim ediyor. Abonman kartı okutularak veya araçta kart bulunuyorsa da sistem yine aracı tanıyor.”

Sektördeki tek yerli üretici

Şener, Balıkesir Belediyesi’ne 100 araçlık yapılan bu sistemin, bir ikincisini de, yine bir büyükşehre 163 araçlık olarak projelendirdiklerini belirterek, “Bu projemizin üstü bin 400 metrekarelik şehrin meydan parkı olarak düzenlenecek. Binanın üstünü de yeşil giydirme yapacağız ve yeşil bir kule, etrafında parkların bulunduğu bir meydan otoparkı olacak” dedi. Robotik otopark sistemlerinin kendini 4 yılda amorti edebileceğini anlatan Şener, Türkiye’de sektörde tek yerli üretici olduklarına dikkat çekti.

İstanbul’daki araçların yüzde 90’ı yollara park ediliyor

İstanbul’daki otoparklaşma oranına da değinen Cüneyt Şener, “İstanbul’da 4,5 milyon araç var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi otopark şirketi İspark’ın yaklaşık kapasitesi 100 bin araç. Yaklaşık 300 bin araçlık da muhtelif otoparkların kapasitesi bulunuyor. Şehirdeki araç sayısının yalnızca 10’da biri otoparkta duruyor. Yüzde 90’ı başka yerlerde duruyor. Bu, 3,5 milyon adet aracın yollara bırakılması demek. Aynı zamanda yüzbinlerce kilometrelik yolun işgali anlamına gelir” diye konuştu.

Hyde Park Corner ve Victoria Station’ın otoparklarını üretecek

Bu yıl İngiltere’de 2 yeni otopark sistemi daha kuracaklarını ifade eden Cüneyt Şener, “Londra’nın merkezinde bulunan Hyde Park Corner ve Victoria Station’da 163 ve 118 araçlık otoparklar olacak. Bu projeleri tam otomatik sistemde gerçekleştireceğiz. 2016’da İngiltere’ye büyük bir otopark projesi yaptık. Önceki dönemde Amerikan Konsolosluk binasının otopark sistemlerini yapmıştık, 2016’da da bu projeyi yapan inşaat firmasının başka bir konut projesine 252 araçlık otopark sistemleri projelendirdik. Ayrıca, Ukrayna, Polonya, Moldovya, Finlandiya gibi ülkelere de projelere ürettik” dedi.

Şener, üretimin yüzde 60’ını ihraç ettiklerinin de söyledi. Şener, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Adana, Antalya, Tokat, Gaziantep gibi pek çok ilde otopark sistemlerinin bulunduğunu ifade ederek, “2016’da yüzde 50’si yurtdışına olmak üzere toplamda 3 bin araçlık otopark sistemi yaptık. 2017 için de en az 4 bin araçlık otopark yapma hedefimiz var” dedi

Bu konularda ilginizi çekebilir