Satışlarını 4,3 milyar TL’ye çıkartan Index yurtdışına odaklanacak

Teknoloji ürünleri alanında faaliyet gösteren 3’ü halka açık, toplam 7 şirketi bünyesinde bulunduran Index Grup’u 2016 yılında %8 büyüme gerçekleştirerek net satışlarını 4 milyar TL’den 4,3 milyar TL’ye çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilişim sektöründe 150’den fazla dünya teknoloji devinin distribütörlüğünü yapan Index Grup, 2016 yılı mali sonuçlarını ve 2017 hedeflerini açıkladı. Teknoloji ürünleri alanında faaliyet gösteren 3’ü halka açık, toplam 7 şirketi bünyesinde bulunduran Index Grup’u 2016 yılında yüzde 8 büyüme gerçekleştirerek net satışlarını 4 milyar TL’den 4,3 milyar TL’ye çıkardı. Bu yıl özellikle yurtdışı açılım ile ilgili planlarına ağırlık verecek olan grup, 5,3 milyar TL satış hedefliyor.

Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye ve dünyadaki dijital dönüşüm ve sanayinin yeni standart biçimi olan sanayi 4.0’a ilişkin değerlendirmede bulundu. Ardından Index Grup Şirketleri İcra Kurulu Üyesi Salih Baş, bilişim teknolojileri dağıtım kulvarındaki liderliklerini katma değerli çözümler ve yurtdışına açılım projeleri ile daha da sağlamlaştırdıkları bir yılı geride bıraktıklarını söyleyerek “2016 yılının başında yazılım ve teknoloji altyapımızı değiştirdik ve bilişim teknolojileri, telekom ve lojistik sektörlerine yönelik yatırımlarımızın katkısıyla net satışlarımızı ve net kârlarımızı arttırdık. Sektör açısından zor geçen bir yıl olmasına karşın bilgisayar, mobil ve çevre birimleri ürün gruplarının gücünü de arkamıza alarak büyüme hedeflerimizi tutturduk” dedi.

Grubun bu yıl odağında yurtdışına açılım olacak

Bu yıl özellikle yurtdışı açılım ile ilgili planlarına ağırlık vereceklerini belirten Baş, şunları anlattı: “Türkiye’nin en büyük katma değerli distribütörü olma hedefimiz doğrultusunda ileride daha büyük başarılara imza atmak için Index Grup olarak geçen yıl yeni bir yapılanmaya girdik. Yeni yapılanma kapsamında, şirketlerimizden İndeks Bilgisayar bünyesindeki tüm katma değerli ürün gruplarına ait distribütörlük kontratları yine grup şirketimiz Artım Bilişim’e devredilirken katma değerli ürünlerimizi Artım Bilişim üzerinden Orta Asya ülkelerine götürme kararı aldık. Mevcut işlerinin yanı sıra portföyüne; bulut bilişim çözümleri, büyük veri çözümleri ve nesnelerin interneti gibi ürünleri de ekleyen Artım Bilişim, katma değerli bu ürünleri yurtdışında başta Azerbaycan olmak Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’daki kurumsal müşterilere yetkinliği yüksek kanal iş ortakları ekosistemi ile götürecek şekilde yeniden yapılandırıldı. Artım Bilişim bu amaçla ilk olarak da Oracle ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Artım Bilişim ile başladığımız bu yeni açılım, yurtdışındaki tecrübelerimizi artırmakla kalmayacak aynı zamanda 2023’te teknoloji kulvarında Avrupa’nın en büyük 5 teknoloji distribütöründen biri olma yolunda bize büyük bir motivasyon kaynağı da olacak.”

Dijital dönüşüm projelerine hız verecek

Dijitalleşen dünyada rekabette öne geçmek ve sektördeki liderliklerini daha da sağlamlaştırmak amacıyla grup içi dijital dönüşüm projelerine de bu yıl hız vereceklerini ifade eden Baş, “Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Index UP projesiyle Index Grup bünyesinde atılacak adımları, kurulacak ekipleri ve işletilecek süreçleri belirledik. Şirket içinde başlattığımız bu dijital dönüşümle iletişim, işbirliği ve insan kaynakları, dijital iş süreçleri, e-satış, e-pazarlama alanlarında bu yıl hayata geçireceğimiz yeni iş modelleri ile sadece Türkiye’deki liderlik konumumuz güçlendirmekle kalmayacak aynı zamanda bölgesel bir güç olma yolunda sağlam temeller de inşa edeceğiz” dedi.

GRUP ŞİRKETLERİ BÜYÜMELERİNİ DEVAM ETTİRDİ

Geçen yıl iş ortaklarının da büyük katkısı ile Index Grup bünyesinde yer alan İndeks Bilgisayar AŞ (INDES), Datagate Bilgisayar AŞ (DGATE), Despec Bilgisayar AŞ (DESPC), Neteks İletişim Ürünleri AŞ, Artım Bilişim AŞ, Homend Elektrikli Cihazlar AŞ ve Teklos Lojistik AŞ’nin ürettikleri bilançolar ile kendi kulvarlarında liderliklerini güçlendirdiklerini ifade eden Baş, 2017 yılında da bu performansı sergilemeye devam edeceklerinin altını çizdi. Baş’ın Index Grup şirketleri ile ilgili paylaştığı rakamlar ise şu şekilde:

■ İndeks Bilgisayar, 2016 yıl sonu sonuçlarına göre konsolide net satış gelirlerini yüzde 12 artırarak 3 milyar 385 milyon TL’den 3 milyar 794 milyon TL’ye çıkardı. 2015 yılı itibarıyla 153 milyon TL olan brüt kâr rakamı 156 milyon TL’ye yükseldi. Faaliyet giderlerinin net satışlara oranı 2015 yılında yüzde 1,81 iken 2016 yılında yüzde 1,68 olarak gerçekleşti. 2015 yılında 44,9 milyon TL olan konsolide net kârını yüzde 16 artırarak 52 milyon TL’ye çıkardı. 2017 yılı hedefi yüzde 24 büyüme ile 4,7 milyar TL olarak belirlendi.

■ Datagate Bilgisayar’ın 2016 yılı net satış geliri 1 milyar 214 milyon TL olurken şirket, 2017 yılı net satış hedefini 1 milyar 376 milyon TL.

■ Despec Bilgisayar’ın 2016 yılı net satış gelirleri 193 milyon TL’ye ulaşırken 2017 yılı net satış hedefi ise 282 milyon TL.

■ Neteks’in 2016 yılı net satış geliri 271 milyon TL, 2017 ciro hedefi ise 343 milyon TL.

■ Artım Bilişim’in 2016 yılı net satış geliri 139 milyon oldu. 2017 ciro hedefi ise 375 milyon TL.

Bu konularda ilginizi çekebilir