Securitas, Türkiye’de kargo şirketi gibi yayılıyor
İsveçli global güvenlik devi Securitas’ın Ülke Müdürü Murat Kösereisoğlu tutucu sayılabilecek bir büyüme stratejisi olan grubun Türkiye’de büyüme konusunda oldukça hevesli olduğunu söyledi.
Hüsniye GÜNGÖR
Bir işletme ilk çivisi çakıldığı andan yıkılıp hafriyatı kaldırılana kadar güvenlik görevlilerince korunur. Yani bankacılık, ulaştırma, haberleşme ya da enerji gibi işinizi yapmanızı sağlayan altyapı endüstrilerinden biri aslında güvenlik. Ancak sektör, çoğumuzun sandığı gibi kapıdaki iki koruma görevlisinden ibaret değil. Teknoloji sayesinde öyle bir noktaya gelinmiş ki, geceleri şehirde gerçekleşen yüzlerce değerli mal nakli adeta görünmez bir el tarafından sorunsuzca gerçekleştiriliyor.
Sektörün öncülerinden Securitas’ın Ülke Müdürü Murat Kösereisoğlu DÜNYA Executive’e verdiği röportajda, görünürlüğü azalırken etkisi ve kullanım alanı artan güvenlik sektörünü anlattı. Milyonlarca çalışanı olan global güvenlik pazarında yıllık satışların 80 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Kösereisoğlu, orta vadede yıllık yüzde 7’lik büyüme hedefl endiğini söyledi.
Güvenliğe yılda 12 milyar harcama
2006’dan itibaren Türkiye pazarında olan Securitas,. 2016 rakamları itibariyle dünyada toplam 53 ülkede 330 binden fazla çalışanıyla hizmet veriyor. Global elemanlı güvenlik pazarının yüzde 13’ünü temsil eden Securitas, Avrupa’da hizmet verdiği 27 ülkenin bir çoğunda ya pazar lideri ya da ikinci sırada. Toplam pazar büyüklüğünün 12 milyar TL seviyesinde olduğu Türkiye tarihinde Securitas’ın lider olduğu 10 ülkeden biri.
Güvenlik açısından ticari potansiyeli olan her yöreye yerleşmeye çalıştıklarını söyleyen Securitas Ülke Müdürü Kösereisoğlu, “8 yıldır Samsun’dayız, Trabzon, Mersin, Adana, Antalya, Denizli, Bodrum, Çorlu’ya yerleştik. Şimdi Antep başlıyor, Çorlu’nun yeri değişiyor, Balıkesir, Eskişehir açılıyor. Neredeyse kargo şirketi gibi yayılıyoruz” dedi.
Türkiye’de büyümeye hevesli
Securitas Group’un Türkiye’de büyümekten yana tedirginliği olmadığını belirten Kösereisoğlu, “Securitas agresif büyüme heveslisi bir şirket olmadığı gibi bir parça tutucudur da. Planlı büyüyen grubun 2020 planları bile hazır. Türkiye olarak biz de 2020 hedeflerimizde hiç bir değişiklik olmadığı gibi bazı bölgelerde senelik hedeflerimizin bir yıl önündeyiz” şeklinde konuştu.
Rakamlarla konuşmak gerekirse, Securitas Türkiye, 9 bölge ve 50 şube müdürlüğüyle, 21 farklı sektörden 681 projede, 2 bin 91 hizmet noktasında 12 bine yakın güvenlik görevlisiyle hizmet veriyor. 2016’yı hedeflerinin üzerine çıkarak % 21 büyümeyle 457 milyon TL ciro ile kapattıkları bilgisini veren Kösereisoğlu, 2017 için 500 milyon TL’nin üzerine denk gelen %19.6’lık ciro büyümesi hedeflediklerini ifade etti.
Terörün büyümede etkisi yok
Geçen yıl ülkede yaşanan terör ve güvenlik sorunlarının sektöre daha fazla iş yaratmadığına da dikkat çeken Kösereisoglu “Hiç bir işletmenin terörle mücadele gibi bir önceliği yok ama güvenlik hizmeti almaktan da vazgeçmiyorlar” dedi. Securitas’ın 2020 ve sonrası için ‘önleyici hizmetler’ dediğimiz bir kavrama doğru evrildiğini söyleyen Kösereisoğlu, “Uzaktan entegre güvenlik çözümü sunmaya başladığımız operasyon merkezleri (SOC) örneğin... Şimdilik İstanbul ve Ankara olmak üzere iki tane olan bu SOC’lar 1.5 yıl içinde tamamlanacak. Projeyle diğer ülkelerdeki merkezlerle konuşabilir hale gelecek. Böylelikle nakliyelerin uluslararası takibi de mümkün hale gelecek” dedi.
Entegre güvenlik çözümleri sayesinde Securitas’ın operasyonel karlılığı %0.7 artmış. Bu projelerden elde edilen kârın toplam operasyonel kâr içindeki ağırlığı da %5.6 artarak %10.5’e yükselmiş. Böylece güvenlik hizmetinin etkinliği artarak şirketlerin muhtemel hasar ve sigorta tazmin giderlerinin daha düşük gerçekleşmesi sağlanmış. 2017'de insan kaynaklarına 3 milyon TL yatırım yapan şirketin teknolojiye ayırdığı ortalama yıllık yatırım ise 5 milyon TL.
Dünyada bir ilke imza atmaya hazırlanıyor
Securitas bugünlerde hummalı bir şekilde sonbahara hazırlanıyor. Kösereisoğlu’nun söylediğine göre proje tamamlandığında özel güvenlik hizmetleri sektöründe dünyada da bir ilke imza atılmış olacak. Şimdilik gizli tutulan projeninin lansmanı için Eylül ayı belirlenmiş.
“Big brother is” gerçekten “watching you”
Geniş bant internet teknolojisi sayesinde hızlı ve yüksek veri aktarımı sağlayan veri otobanlarının veri ve görüntülere çok uzaktan ulaşmayı mümkün kıldığını söyleyen Kösereisoğlu “Bilgisayar teknolojisi küçüldü, artık kullandığımız kameraların hepsi birer küçük bilgisayar gibi çalışıyor. analizlerimizi programlayabiliyoruz. Örneğin artık katlarda dolaşan güvenlik devriyesi görmememizin nedeni de tüm iç ve dış mekanların geniş açılı mikro kameralarla donatılmış olması. ‘Big brother is watching you’ gerçek oldu” dedi.
Operasyon merkezleri şehri görünmez bir el gibi koruyor
‘Big data’nın olabilecekleri öngörüp önlem alarak gerçekleşmemesini temin etmek konusunda ciddi işe yaradığını belirten Kösereisoğlu, “Dünyada artık açık data çok fazla. Meteorolojinin yağıştan iki gün önce su baskını olabileceğini söylemesi açık bir data. Bunu alıp kendi datalarımızla kullandığımızda öngörümüz artıyor” dedi. SOC dedikleri operasyon merkezleriyle birçok gözükmeyen güvenlik hizmeti verilebiliyor. Kösereisoğlu’nun aktardığına göre, her gece yüzlercesi gerçekleşen telefon, sigara, çip gibi kıymetli nakliyeler bu şekilde uzaktan monitör üzerinden izlenebiliyor. Bu sayede örneğin perakendede kayıp önleme hizmeti verilebiliyor.