‘Şeffaf zırh’ üretmek için yerli hammadde Eti Alüminyum’dan

Dünya Gazetesi - Handan SEMA CEYLAN

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan SEMA CEYLAN

Eti Alüminyum, Türk savunma sanayisine devrim niteliğinde iki yeni ürün sunacak. Özel alüminyum hidroksit ve alümina üretmeye hazırlanan firma, ABD, Çin, Almanya ve Macaristan gibi ülkelerde üretilebilen şeffaf zırhın böylece Türkiye’de de üretilmesine fırsat verecek. Özel alümina, savaş gemileri, uçaklar, zırhlı araçlar ve füzelerde kullanılıyor.

2005 yılında özelleştirilerek Cengiz Holding bünyesine geçen Seydişehir’deki Eti Alüminyum’un özelleştirilmeden bu yana 540 milyon dolar yatırım yaptığını söyleyen Genel Müdür Mehmet Arkan, “Eti Alüminyum’da 560 milyon dolarlık yeni yatırım tamamlandığında toplam 1.1 milyar dolarlık miktara ulaşacağız. Çalışan sayımız da 2000’den 3100’e yükselecek. Özel alüminyum hidroksit ve alümina yatırımı tamamlandığında Eti Alüminyum sektöründe Avrupa’da ilk 4, dünyada en büyük ilk 8 üretici arasına girecek. Şu anda 250 milyon dolar ithalatın önünü kesiyoruz” dedi.

‘Özel alümina’yı halihazırda sadece ABD, Almanya, Çin ve Rusya’nın üretebildiğini ifade eden Arkan, “Stratejik ürünlerde kimse teknoloji paylaşmıyor. Bu nedenle her ülke kendisi geliştirmek zorunda. ‘Şeffaf zırh’ın hammaddesi olan özel alümina çok değerli ve temini zor olduğu için paranız olsa da istediğiniz kadar alamıyorsunuz. Bu ürünün geliştirilmesiyle birlikte yerli tank, yerli uçak, yerli otomobil, savaş gemisi, füze gibi çok önemli savunma sanayi araçlarının yapımında gerekli olan bir maddede sıkıntıyı aşmış olduk” dedi. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen iki stratejik ürünün Türkiye’nin ihtiyacından iki kat fazla üretileceğini de anlatan Arkan, üretimin geri kalanının ise ihraç edileceğini söyledi. Arkan, “Ayrıca Eti Alüminyum yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucu alevlenme geciktirici (özel ATH) ile kablo kompound ve özel kompozitlerin en önemli girdisini üretmeye başlamasıyla geçen yıl Avrupa bu ürüne zam yapamadı. Bütün dünya Türkiye’nin pazarda ne yapacağını ve fiyatı nerede tutacağını merak ediyor” şeklinde konuştu. 

Askeriyede de mutfakta da yanmazlık sağlayacak

Eti Alüminyum Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen ve ATH adı verilen yanmayı geciktirici ürün ile de iddialı olduklarını anlatan Arkan, şunları söyledi: “ATH, elektrik kablo izolasyonunda, mutfak tezgahlarında, banyo malzemelerinde, cephe kaplamada alüminyum kompozit panellerinde, izolasyon malzemesi olarak yanmaz akustik süngerlerde ve doğalgaz borularının izolasyonunda, dekoratif bina iç mimarisinde, çatı kaplama membranlarında, zemin kaplama ve laminantlarda kullanılacak. ATH’nin EtiFine markasıyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretimi de sağlanabilecek. ATH yanmaz askeri üniforma üretiminde de kullanılabilecek” açıklamasını yaptı. EtiAlu markalı ürünlerin ise sıcaklığa ve aşınmaya dayanıklı çimento üretiminde, mutfak ve yemek takımlarında, zırhlı askeri araçlarda, kurşungeçirmez camlar gibi sanayinin değişik alanlarında kullanılacağını sözlerine ekleyen Arkan, “Televizyon ve telefon ekranlarında, ampullerde, fren balatalarında ve güneş enerjisi panellerinde de bu ürün kullanılacak. Ampuller daha dayanıklı olacak, televizyon ekranı yüksek ısıdan zarar görmeyecek” dedi.

50 yıl yetecek cevherimiz var

Eti Alüminyum’da kullanılan boksit cevheri hemen tesislere yakın olan firmanın ocaklarından
çıkartılıyor. Genel Müdür Mehmet Arkan, “Boksit cevherini 25 kilometre yakınımızdan çıkartıyoruz. Şu anki hesaplamalarımıza göre 50 yıl daha yetecek cevherimiz var” açıklamalarını yapıyor. Arkan, otomotiv sanayisi için 4 metrelik levhalar üretmek gerektiğini bunun için de ulaşımı kolaylaştıracak deniz kenarı bir bölgeye yatırım yapmayı öngördüklerini söylüyor.

5 milyon dolarlık doğalgaz yatırımı

Tesislerde kullanılan kükürt ve SO2 oranı yüksek 6 No'lu Fuel-Oil’in çevreye daha fazla zarar vermemesi için 5 milyon dolar yatırımla doğalgaz dönüşümü gerçekleştirildi. 2008’den sonra tesislerde doğalgaz kullanılmaya başlandı. Ayrıca Seydişehir’e de doğal gaz getirilmesi sağlandı. Cengiz Holding’in dağıtım şirketi Selçuk Gaz da bölgedeki doğal gaz dağıtımını yapıyor. Genel Müdür Mehmet Arkan, özelleştirilmeden sonra Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in fabrika ile bizzat ilgilendiğini ve günlerce fabrika için Seydişehir’de kaldığını ifade ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir