Seramik fabrikası kurup 1000 kişiye iş yaratacak
E.C.A markasıyla tanınan Elginkan Grubu, Bilecik'te tahsisini tamamladığı 700 bin metrekarelik arazide yeni yatırıma başlıyor. 50 milyon euro yatırımla orta ve üst segment seramik üretilecek fabrikada ilk aşamada 1000 kişiye istihdam sağlanacak
ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Sıfırdan sanayi yatırımlarını duymaya hasret kaldığımız bugünlerde Elginkan Grubu CEO'su ve Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen'den güzel haber geldi. Elginkan Grubu Bilecik'te 50 milyon euroluk yatırımla seramik üretimi için fabrika kuruyor. Fabrikanın başlangıç üretim kapasitesi 12 milyon metrekare olacak. Söğüt OSB'nin tamamı, tam 700 bin metrekare arazi bu dev yatırım için alınmış. E.C.A markalı armatür üretimi ve Seren markası ile tanınan Elginkan Grubu bu yatırımla yer ve duvar seramiği üretimine girmiş olacak. 2015 yılı sonunda tamamlanması hedeflenen fabrikada 1000 kişi çalışacak. Ancak arazinin büyüklüğü Elginkan'ın seramik üretimiyle sınırlı kalmayacağını ortaya koyuyor.
Önceki akşam basınla biraraya gelen CEO Gaye Akçen, ileriki dönemde bu arazide banyo ve mutfak mobilyaları üretiminin de gerçekleşebileceğini söyledi. Bu yeni yatırımlarla Bilecik'te istihdam 2000 kişiyi bulacak. Akçen, yeni yatırımları ile orta ve üst segment seramik üreteceklerini, rekabete yeni bir heyecan getireceklerini ifade etti.
Alıcılar piyasada dolaşıyor biz ürettiğimizi ithal etmeyiz
Bugün Türkiye'de armatür pazarı 4.5 milyon adetle 200 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Pazarın yüzde 35'i ithal ürünlerden oluşuyor. Ancak yerli üretimde de ithal parça kullanımı söz konusu. Elginkan'ın bu konuda bir prensibi olduğunu anlatan Elmor Genel Müdürü Hakan Gülderen, "Topluluğumuzun kültüründe var, biz burada üretilebiliyorsa ithal etmeyiz. Bunu yapan tek kurumuz, belki yakın zamanda tek üretici olarak kalacağız. Piyasada alıcılar dolaşıyor, büyük fonlar dünya üretiminde yüksek paya ulaşmak için belirli sektörlerdeki şirketleri topluyor" diye konuştu.
Elginkan Grubu'nun bir diğer yeni yatırımı ise Ar-Ge merkezi olacak. 50 mühendisin çalışacağı merkez, tüm gruba hizmet verecek. Ar-Ge merkezi için Manisa'da çalışmalara başlanmış durumda. Elginkan Grubu'nda halen 5 bin kişi çalışıyor. Verilen bilgilere göre bulunduğu her sektörde pazar lideri olma iddiasındaki grubun cirosu 1 milyar lirayı geçiyor. CEO Akçen, "2014'te inşallah 2 milyarı geçeriz" diyerek büyüme konusundaki iştahlarını ortaya koydu. Elginkan Grubu, cirosunun yüzde 30'unu ihracattan elde ediyor. Irak ve Suriye'ye bile hala ihracat Ortaklık ve halka açılma olmaz yaptıklarını anlatan Serel Genel Müdürü Ercüment Arıcı, "İhracatı daha da artırabiliriz ancak iç pazarda talep çok yüksek, mal yetiştiremiyoruz" dedi.
Filipinler'de ofis Kamboçya'da bayi
Avrupa pazarı çok büyümezken Asya Pasifik bölgesinde yüzde 12'lik büyüme yaşandığını vurgulayan Gaye Akçen, bu uzak ama potansiyeli yüksek pazarda son atakları ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Filipinler'de ofis açtık. Kamboçya'da bir fuara katılıyor ve orada çok nüfuslu bir aileye bayilik veriyoruz. Avrupa bizim için önemli; Almanya'da bir şirketimiz var, İngiltere'ye 100 milyon poundluk radyatör ihraç ediyoruz. Ancak yeni gelişen pazarları da yakından izliyoruz."
Elginkan CEO'su bu amaçla yaptıkları bir gezide başlarına gelen bir olayı, yaşadığı keyfi saklamadan anlatıyor:
"Endonezya'dayız, Jakarta'da sektörümüzün dev şirketi Toto'nun fabrikasını gezeceğiz. Bize, E.C.A'dan geldiğimizi duyunca izin vermediler, 'en büyük rakibimizsiniz, olmaz' diyerek geri çevirdiler."
Dalgalı lavabo tasarım ödülünü aldı
Elginkan, son olarak Serel Seramik markası ile dünyanın en kapsamlı tasarım yarışmalarından A' Design Award'da 5 ödül birden aldı. İtalya'da yapılan törende Serel Wave lavabo Gold Ödül, Purity Klozet Silver Ödül, Serel PURITY Bronz Ödül, 4Life Çift Hazneli Lavabo Bronze Ödül ve 4life Klozet de A'Design ödülüne layık görüldü. Resimde görülen Wave lavabo, hem çocuklar hem de abdest alanlar için büyük kolaylık sağlıyor.
Ortaklık ve halka açılma olmaz
Elginkan Grubu'nun farklı bir yapısı var: Patron vakıf... Şirketlerin kârının yüzde 80'i bu vakfa aktarılıyor. Grubun kurucuları, 1957'de Ekrem, Cahit ve babaları Ahmet Elginkan'ın isimlerinin baş harfl erinden alınarak isimlendirilen E.C.A'yı kuruyor. Şirketler grubu büyüyor ve kurucular hiçbir varislerinin olmadığını belirterek 11 fabrika ve 20 şirkete ulaşan grubun tüm hisselerini Elginkan Vakfı'na bağışlıyorlar. Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Akçen, "Dünyada böyle bir yapı yok. Hepimiz Ekrem Elginkan'ın memuruyuz. Vakfımız gelirlerini eğitim çalışmalarına aktarır. Bu yapı nedeniyle Elginkan ortaklık veya halka arz yapamaz" dedi.