Şişecam’dan Tataristan’a 310 milyon dolara iki tesis

Şişecam Topluluğu, Tataristan’a iki fabrika yatırımı yaptı. Düzcam ve otomotiv camları üretimi yapılacak iki tesisin toplam yatırım değeri 310 milyon dolar olurken, grubun Rusya’daki istihdam sayısı 3 bin 400’e ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

ANKARA - Şişecam Topluluğu, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde 310 milyon dolar yatırımla iki yeni üretim tesisi açtı. Şişecam Topluluğu Düzcam Grup Başkanı Reha Akçayaka’nın ev sahipliğini yaptığı düzcam ve otomotiv camları üretim tesislerinin resmi açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihan, Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Tataristan Cumhuriyeti’nin idari ve diplomatik temsilcileri katıldı.

Tataristan’ın Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi’nde (SEZ) Şişecam Topluluğu’nın yüzde 70, Fransız Saint-Gobain şirketinin ise yüzde 30 paya sahip olduğu 230 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip düzcam fabrikası, 210 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilirken, yine aynı bölgede bulunan ve yüzde 100 Şişecam Topluluğu’nun yatırımı olan 800 bin araç-set/yıl üretim kapasiteli otomotiv camları tesisi ise yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçti. İki tesis toplam 653 kişiye istihdam sağlıyor. Topluluğun Rusya Federasyonu’ndaki toplam çalışan sayısı bu iki yeni tesisle birlikte 3 bin 400’e ulaştı.

Ülkedeki üretim kapasitesi 1.5 milyon tonun üzerinde

Rusya Federasyonu’ndaki ilk yatırımını 2002 yılında gerçekleştiren, dünya cam sektörünün ana faaliyet alanları olan düzcam, cam ev eşyası ve cam ambalajın üçünde birden faaliyet gösteren üretici konumundaki Şişecam Topluluğu, bu ülkede toplamda 8 üretim tesisiyle faaliyet gösteriyor. Rusya Federasyonu’nda düzcam, cam ambalaj ve cam ev eşyası olmak üzere toplam 1 buçuk milyon tonun üzerinde üretim kapasitesine sahip olan Şişecam Topluluğu’nun bu ülkedeki toplam yatırım tutarı ise 1,1 milyar dolar seviyesini aşmış bulunuyor.

Pazardaki konumunu güçlendirmek istiyor

Şişecam Topluluğu açısından 8 üretim tesisiyle faaliyet gösterdiği Rusya Federasyonu'nun stratejik öneme sahip olduğu biliniyor. Şişecam Topluluğu'nun gerçekleştirdiği son düzcam ve otomotiv camları üretim tesisi yatırımlarıyla da pazardaki konumunu daha da güçlendirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Rusya’da 8 üretim tesisi var

Üretim kapasitesi açısından dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalajda dördüncü ve düzcamda ise beşinci büyük üreticisi konumunda olan Şişecam Topluluğu’nun Rusya Federasyonu’ndaki üretim tesisleri şöyle;

► Gorokhovets Cam Ambalaj Fabrikası

► Pokvorsky Cam Ambalaj Fabrikası

► Kuban Cam Ambalaj Fabrikası

► Krishi Cam Ambalaj Fabrikası

► Ufa Cam Ambalaj Fabrikası

► Posuda Cam Ev Eşyası Fabrikası

► Alabuga Düzcam Fabrikası

► Alabuga Otomotiv Camları Fabrikası

Bu konularda ilginizi çekebilir