Sonoco odağına Türkiye’yi aldı Bursa fabrikasını pilot seçti

Bursa ve Gaziantep’te fabrikaları bulunan ABD merkezli Sonoco Alcore, Türkiye’de agresif bir şekilde büyüyor. Bursa fabrikasını bu yıl için Avrupa’nın pilot fabrikası seçen Sonoco, ilave tesislerle üretim alanını büyütürken, teknoloji yatırımlarının da fitilini ateşledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Türkiye’deki iki fabrikasına ilave tesisler yapan ve teknoloji yatırımı yapan ABD merkezli Sonoco Alcoreco, bu yılın sonunda yüzde 8 büyüme hedefliyor. Sonoco Alcore Türkiye, Yunanistan ve Ortadoğu Satış Direktörü İsmail Aslan, entegre yapılarıyla yüzde 100 geri dönüşümlü kağıttan ürettikleri silindirik kağıt bobinleriyle ağırlıklı tekstil ve film ambalaj olmak üzere kağıt üreticileri ile alüminyum sektörüne hizmet verdiklerini söyledi. ABD merkezli Sonoco Alcore’nin, Türkiye’de, Bursa ve Gaziantep’te konuşlandığını belirten Aslan, “Son bir yılda yatırımlarımıza hız verdik.

1998’den bu yana faaliyet gösterdiğimiz Bursa’daki fabrikamızı ilave tesis yatırımıyla son bir yılda 6 bin metrekareden 12 bin metrekareye çıkardık. Türkiye’de hatta Avrupa’da bile olmayan bazı teknoloji yatırımlarımız onaylandı. Bu yıl içinde Bursa’daki fabrikamıza yaklaşık 3 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bursa fabrikamız aynı zamanda bu yıl için Avrupa’da pilot fabrika seçildi. Bu ülkemiz için de çok güzel bir olay. Bursa’nın tercih edilmesinin başlıca sebebi özellikle Batı Avrupa’da sektör büyüme oranlarının düşük seviyede olması. Doğu Avrupa ve Türkiye’de ise büyüme hızları daha yüksek” dedi.

2003’te kurdukları Gaziantep’teki fabrikalarını da 3 bin 500 metrekareden yaklaşık 6 bin metrekareye yükselttiklerinin altını çizen Aslan, şunları kaydetti: “Türkiye’de ambalaj sektörü her yıl yüzde 6 ile yüzde 10 arasında büyüyor. Amerika ve Avrupa’daki yönetimimiz Türkiye’ye çok inanıyor. Hatta Türkiye’deki yönetim ekibine yeni sorumluluklar da verildi. Yunanistan ve Ortadoğu operasyonlarında bazı pozisyonlar Türkiye ekibine bağlandı. Bu kapsamda yatırımlarda önceliğimiz Arabistan, BAE ve Güney Asya ülkeleri.”
Üretim kapasitesini 40 bin tona çıkarmaya hazırlanıyor

Aslan, toplam 195 personel istihdam ettiklerini ve yıllık 33 bin ton civarında üretimleri olduğunu belirterek, hammaddelerini yüzde 100 geri dönüşümden elde ettiklerini anımsattı. Yılda ortalama 250 firmayla çalıştıklarını ve üretimlerinde tekstilin yüzde 40, ambalajın yüzde 40, diğer sektörlerin de yüzde 20 oranında ağırlığa sahip olduğunu ifade eden Aslan, “Alanımızda pazar lideriyiz. Her yıl tonajımız ortalama yüzde 3-4 civarında yükseliyor. Geçen yıl ciromuz, kur etkisinden bağımsız olarak, yüzde 10 arttı. Sonoco Türkiye olarak bu yılın sonunda da yüzde 8 büyüme öngörüyoruz.

Teknoloji yatırımımızın meyvelerini ise 2018’de almaya başlayacağız. Bu doğrultuda tonajda yüzde 10 artış hedefl iyoruz” dedi. Beş yıllık büyüme hedefleri kapsamında Türkiye’de üretim kapasitelerini 40 bin ton seviyesine çıkarmayı planladıklarını söyleyen Aslan, şunları kaydetti: “Bu yıl olduğu gibi hedefl erimize ulaşmak adına yatırımlarımızın aynı ölçüde devam ettirilmesi öngörülüyor.

Yunanistan fabrikamızdan getirdiğimiz alüminyum sanayiine yönelik büyük çaplı kağıt bobinler de önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye satışlarımızda önemli unsur olacak. Sonoco’nun 10 yıllık planları arasında Türkiye’yi çok daha öteye taşımak var. Müşterilerimiz de destek veriyor. Türkiye’de gücümüzü artırarak devam ettiriyoruz.”

Gaziantep’te ağırlıklı halı ipliği ve nonwoven sektörüne yönelik hizmet sunduklarını belirten Aslan, “Bölgede son yıllarda ambalaj film sektörü de hızlı büyüme gösteriyor. Bu kapsamda biz de kapasitemizi artırıyoruz. Gaziantep, Marmara Bölgesi’ne göre daha hızlı ve sert bir şekilde büyümekte” şeklinde konuştu.

‘Sektörde en yüksek adetli patentli ürün bizde’

Aslan, kağıt bobinde bazı şeyleri geliştirmek çok zor olsa da Amerika ve Avrupa’da sahip oldukları Ar- Ge merkezleriyle sektöre yenilikler kattıklarını vurguladı. Özellikle üretimin çok hassas olduğu tekstilde niteliklerini çok rahat gösterebildiklerinin altını çizen Aslan, “Firmaların işlerini geliştirmek için her noktaya değiniyoruz. Sektörde en yüksek adetli patentli ürün bizde. Türkiye pazarına da bu ürünleri entegre ediyoruz.

Örneğin tekstil bobinlerinde kullanılan pergament renkli kağıdının yetersiz renk seçeneği, yüksek maliyeti ve verimsiz bir üretime sebep olması nedeniyle, 10 yıllık Ar- Ge çalışmasının ardından bu sorunu çözdük. Patentli ürünümüz PrinTex ile ürettiğimiz beyaz renkli bobinlerin ucuna renk baskısı yapmaya başladık. Müşterilerimiz ile ortaklaşa çalışmalarımız sonucunda teknik olarak sorunsuz şekilde Printex’e geçiş yapılabiliyor. Süreç sonunda servis hızımızı arttırarak, kullanım rahatlığı ve minimum stok seviyeleri sağlanmış oluyor” dedi.

Yaklaşık 85 ülkede faaliyet gösteriyor

Sonoco’nun 1899 yılında ABD merkezli kurulduğunu söyleyen Aslan, bu işin mucidi olarak kağıt koniyi icat ederek sektöre adım attığını ve bugün yaklaşık 85 ülkede faaliyet gösterdiğini belirtti. 330 adet tesisinde toplam 20 bin çalışanı bulunduğunu dile getiren Aslan, “Sonoco’nun yıllık cirosu 2016 itibariyle 5 milyar dolara yaklaştı.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu dünya genelindeki endüstriyel kağıt bölümünde 120 adet fabrikasında entegre bir şekilde atık kağıdı son haline dönüştürüp kağıt bobin üretiyor. Hem atık kağıt toplama hem atığı kağıda çevirme hem de kağıdı nihai ürün haline getirdiğimiz bobin fabrikaları var. Yüzde 100 geri dönüşümlü kağıt kullanıyor. Sürdürülebilirlik en temel politikasını oluşturuyor” dedi.