Sun Holding'in Ar-Ge atağı verimi yüzde 30 artırdı

Ar-Ge merkezine son yıllarda yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Sun Holding, verimliliğini yüzde 30 artırdı. Sun Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ünlütürk, "Son 3 yılda önemli iyileştirme yatırımları yaptık. Amacımız yıl sonunda 170 milyon euroluk ciro" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Bünyesindeki Ar-Ge merkezini yenilikçi ürünler geliştirmek yanında verimlilik, enerji tasarrufu, çevreci teknolojiler konusunda da etkin bir şekilde kullanan Sun Tekstil, son 1.5 yıl içinde yaptığı yatırımlarla verimliliğini yüzde 30 dolayında artırdı. Bünyesinde Sun Tekstil, Ekoten ve Jimmy Key olmak üzere 3 ana firma bulunduran Sun Holding, 2014’te başarılı bir yıl geçirdi. 
2014 için koydukları hedeflere ulaşacaklarını ifade eden Sun Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, “Grup olarak geçen yıl 150 milyon euro olan ciro gerçekleştirmiştik. Bu yılı 165-170 milyon euro ile kapatacağız. Bunda amiral gemimiz Sun Tekstil’in payı hedefl ediğimiz doğrultuda, yani 100 milyon euro olacak. Kumaş üretimi yapan Ekoten de iyi bir yıl geçirdi. Son 3 yıldır önemli bir iyileştirme ve yenileştirme yatırımı gerçekleştirdik. Bu çok yönlü bir yatırım oldu. Hem kapasitemizi artırdık, hem verimliliğimizi yükselttik, hem de bu alandaki su ve enerji tüketimlerini azalttık. Suda yarı yarıya, enerjide yüzde 30’a yakın tasarruf sağladık. Daha önce 24 makine ile yaptığımız işi bugün 16 makine ile yapıyoruz. Yani verimlilikte de yüzde 30 dolayında bir iyileşme oldu. Bunun için yaklaşık 5 milyon euro civarında yatırım yaptık” diye konuştu. 

Ar-Ge Merkezi’nin grup şirketlerine hizmet verdiğini anlatan Ünlütürk, “Burada sürekli yeni şeyler yapmaya çalışıyoruz. Fakat elbette çalışmaların hepsi yeni ürüne yönelik değil. Mesela süreç iyileştirme, verimlilik artırma çabalarımız da Ar-Ge Merkezi’nin çalışmaları içinde yer alıyor. Aynı zamanda çevre için yaptığımız projeler var, çevre giderek önemi artan bir alan. Arıtma tesislerinin verimliliğini artırmak, standartları yükseltmek için yaptığımız projelerimiz bulunuyor. Geçen sene TÜBİTAK ile bu anlamda bir proje yaptık” dedi. 

Tekstil yanında konfeksiyonun hem ürünleri hem süreçlerine yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin sürdüğünü dile getiren Ünlütürk, “Ar-Ge Merkezi’nde bir yandan da teknik tekstil ile ilgili bir şeyler yapalım diye uğraşıyoruz. Zaten ana başlığımızı bu oluşturuyor. Burada da ağırlık iki konuda. Birincisi otomotiv tekstilleri. İki yıl önce Hollandalı partnerimizle serbest bölgede bir yatırım yaptık. O alanı büyütmeye çalışıyoruz. Hem üretimimizi büyüteceğiz, hem ürünleri çeşitlendireceğiz. Bu kapsamda içte gözüken, 3 boyutlu kumaş diye geçen, daha çok süngerin yerini alabilecek, onun hacim ve konforunu sağlayabilecek bir ürünümüz var. Şu an koltuğunda ısıtma, soğutma, havalandırma özellikleri bulunan üst segment otomobillerde kullanılıyor henüz. Zaman içinde belki daha orta sınıf araçlarda da kullanılabilecek. Tavan döşemesinden, göğüslükte kullanılan malzemelere kadar otomotivle ilgili üretilebilecek başka ürünler de var. Onlara yönelmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Jimmy Key’de bilerek yavaş ilerliyoruz 

Kendi markaları olan Jimmy Key’de bu yıl da bir kaç yeni mağaza açmayı başardıklarını belirten Ünlütürk, “Her yıl birkaç mağazayla büyüyoruz. İzmir, Uşak, Manisa, Ankara, Eskişehir, Isparta, Adana, İstanbul, Bodrum, Marmaris gibi yaygın bir mağaza ağımız var. Ayrıca Ukrayna’da bir merkezimiz, Kıbrıs’ta 3 mağazamız bulunuyor. Aslında İran, Azerbaycan gibi komşularımızda mağaza açmayı hedefl iyorduk ama bölgemizde şartlar çok çabuk değişiyor. Jimmy Key’de biraz daha yavaş ilerlemeyi tercih ediyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir