'Sürdürülebilir ihracatı' ilke edindi, yurtdışına 80 mağaza açtı

Dünya Gazetesi - Handan Sema CEYLAN

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ayakkabı sektöründe yan sanayiden perakendeciliğe kadar entegre üretim içinde olan FLO Mağazacılık, hem üretimde büyüyecek hem de sürdürülebilir ihracat için yurtdışı mağazalarının sayısını artıracak. İstanbul’un dışında iki yıl önce Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime başlayan FLO, şu anda 14 ülkede, 80 mağaza ile hizmet veriyor. 2019’da yurtdışına 30 yeni mağaza açmaya hazırlanan firmanın hedefi Türkiye’nin 10 global markasından biri olmak ve 2023’te 47 ülkede, 300 mağazaya ulaşmak.

FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, TİM Başkanlığı’nın sona ermesinin ardından ilk defa şirketlerini anlatmak üzere ortakları ile birlikte basınla Şanlıurfa’da bir araya geldi. Büyükekşi, işsizlik probleminin yüksek olduğu Şanlıurfa’yı 7. büyük ayakkabı üretim merkezi yapmak için yola çıktıklarını söylüyor. Büyükekşi, “İki yıl önce OSB’de yatırımımızı yaptık. Şu anda burada 900 kişiyi istihdam ediyoruz. Toplam 9 bin 700 kişilik istihdamımız var. Şanlıurfa OSB’de istihdamın yüzde 10’u bizden. Ancak bu yeterli değil. Hemen tesisimizin yanı başına bir yatırım daha yaptık. Yılbaşında devreye alacağız ve burada 1500 kişiyi istihdam edeceğiz. Ayrıca burada Şanlıurfa Ayakkabı Sanayi Bölgesi kurulmasına öncülük ediyoruz. Buraya 5 ustayla geldik. Şimdi 900 kişi burada ayakkabı üretiyor. İsteyen gelsin burada yatırım yapsın. Hatta yetiştirdiğimiz elemanları da kendilerine verelim” diyor.

Büyükekşi, global marka olmak için çalıştıklarını aktarıyor ve “Yurtdışındaki kendi mağazanızda satış yapmanız sürdürülebilir ihracat demektir. Bunu yaptık şu anda yurtdışında 80 mağazamız 600 çalışanımız var” şeklinde konuşuyor.

Sektörümüz ayakta

Bazı ayakkabıcıların konkordato ilan ettiğinin hatırlatılması üzerine Büyükekşi, “Sektörde toplam 25 bin firma var. Her sektördeki kadar bizde de konkordato var. 5-6 firmamız zora girmiş. Sektörümüz ayakta. Bugün sektör olarak 400 milyon çift ayakkabı üretimiyle dünyanın 7’nci büyük üreticisiyiz. Üretilen her iki çift ayakkabıdan birini ihraç ediyoruz. İhracatta ilk 5 ülke arasındayız” diyor.

Ziylan: Son 3 yılda yüzde 75 büyüdük

FLO Mağazacılık olarak 1960 yılında küçük bir atölyede başlayan yolculuklarına bugün, 55 milyon çift ayakkabı üreten bir sektör lideri olarak devam ettiklerini dile getiren FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan ise, şunları söylüyor: “Son üç yılda toplam yüzde 75 büyüme ile 3,5 milyar TL ciro elde ettik. Bu yıl 82 yeni mağaza ile toplam 557 mağazaya ulaştık. 2019’da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz ve 75 mağaza daha açacağız. Gelecek yıl yüzde 30 büyüme ile ciromuzu 4,5 milyar TL’ye çıkaracağız. Urfa’daki kümelenmeye öncülük etmek için fabrikamızı 20 milyon TL yatırımla kurduk. İkinci tesisimizi açacağız.”

Her yıl 15 bin Suriyelinin doğduğu Şanlıurfa’ya Ayakkabı Sanayi Bölgesi

Nüfus artış hızı Türkiye ortalamasının iki katı olan Şanlıurfa’nın 550 bin Suriyeli ile birlikte nüfusu 2 milyon 600 bin kişi. Her yıl 15 bini Suriyeli olmak üzere 85 bin bebek Şanlıurfa’da dünyaya geliyor. Türkiye’de işsizlik, son açıklanan temmuz verisine göre yüzde 10.8. Şanlıurfa’da bu oran yüzde 18’lerde. Genç işsizlik ise yüzde 35’lere varıyor. Kentin en önemli sorunu her yıl iş gücüne katılan insanlara iş bulmak. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, FLO’nun önderliğinde kurulması için girişimlerde bulunulan Şanlıurfa Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi’nin 26 fabrikaya ev sahipliği yapabileceğini ve 2. etabının tamamlanmasıyla 8 bin 500 kişiye istihdam sağlayabileceğini belirtiyor. Erin, ilk etap için ihaleye çıkıldığını ve fabrika işletme binalarının yüzde 90’ının tamamlandığını söylüyor. Ancak ilk etap için önemli bir sıkıntı var: Eksik 6 milyon dolarlık ödeneğin bulunması!

Bu konularda ilginizi çekebilir
FLO