Tamer Varlık, 5 milyar dolar hacim hedefiyle geliyor

BDDK'nın lisans verdiği 14 varlık yönetim şirketine bir yenisi daha ekleniyor. Tamer Varlık Yönetimi ticari tarafta ‘uzlaşma’ sağlayarak büyüyeceği bir model kurguluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Uzlaştırma sektöründe faaliyet gösteren Tamer Grup, BDDK’dan varlık yönetim şirketi kurmak için izin aldı. 20 milyon TL sermaye ile kurulan Tamer Varlık Yönetimi ‘ticari krediler’e yoğunlaşacak. Tamer Group CEO’su Cebrail Ergül, ticari borçlanma alanında aktif rol oynayacaklarını anlatarak 2018 yılı sonuna kadar 5 milyar dolarlık bir hacim yaratmak istediklerini anlattı. Cebrail Ergül, hem yurt dışından hem Türkiye’den yatırımcılarla iş birliği yapacaklarını fon havuzuyla gerektiğinde alacaklı ile borçlunun uzlaştırılacağı gerektiğinde ise satın alma modeliyle ile farklı çözüm önerilerini masaya koyacakları bir modelle çalışacaklarını belirtti. Ergül, “Hedefimiz finansal stres yaşayan şirketleri ekonomik hayata döndürmek” dedi.

BDDK'dan izin almak için 1.5 yıl çalıştılar

Tamer Group 2001 krizinin en sıcak günlerinde Kemal Tamer tarafından kuruluyor. O dönemde, icra aşamasına gelen gayrimenkullerde alacaklı ile borçluyu uzlaştırıyor. Gerektiğinde gayrimenkulü devralarak başlayan sistem ilk yılın sonunda 2 milyon dolarlık hacme ulaşıyor. Son yıllarda artık 300’den fazla gayrimenkulde alacaklı ile borçluyu uzlaştırır hale gelip hacimler büyümeye başlayınca bu defa bir varlık yönetim şirketi ile yola devam etme kararı alan Tamer Group, 1.5 yıllık sürecin sonunda bu adımını da tamamlıyor.

Cebrail Ergül, uzlaştırma sektöründeki deneyimlerini varlık yönetimi sektörüne taşıyacaklarını aktarırken “Halen uzlaştırma, yatırım danışmanlığı, turizm ve inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’nin ‘Ticari Kredi Borçlanmaları’ alanında uzmanlaşan ilk Varlık Yönetim Şirketi olduk” diye konuştu. Ergül’ün verdiği bilgiye göre, Tamer Group şirketlerinden Neast Invest Yatırım Danışmanlığı’da ödeme güçlüğü yaşayan işletmeleri yerli ve yabancı yatırımcılarla buluşturuyor. Ergül, bu sistemle, yurt dışından ve yurt içinden yatırımcıları, borçlu marka ve şirketleri bir platformda buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Borç danışmanı olarak hareket edecek

Ergül şöyle konuştu: “Finansal stres yaşayan şirketleri ekonomik hayata döndürmek için yola çıktık. Varlık yönetim şirketleri genel itibariyle bankaların tahsili gecikmiş alacaklarını temlik altına alıyor. Ardından bu alacakların tahsilatını yönetiyorlar. Biz bir borç danışmanı olarak hareket edeceğiz. Bizim odağımızda şirket olacak. Şirketler üzerinden yola çıkıp onların varlıklarını yönetmeye odaklanacağız.”

Ergül’ün anlattığı sistemde alacaklı ve borçlu aynı masada uzlaşabileceği ve nakit akımı fon girişleri ile desteklenebileceği gibi satın almalara da kapılarının açık olduğunu söyledi. Cebrail Ergül, “Ticari borçlarda birçok alternatifi sunmak istiyoruz. Acil durumlarda, ödeme güçlüğü yaşayan ticari kuruluşlara ve markalara kendimiz satın alma yoluyla da çözüm getirebiliriz. Daha sonra, duruma göre satın alma yaptığımız kuruluş için yerli ve yabancı yatırımcılara satma veya iş birlikleri gerçekleştirebiliriz veya, grup şirketlerimiz için de kendimizde işletebiliriz” şeklinde konuştu.

Şirket, turizm, perakende, bilişim, tarım ve sanayi alanlarında faaliyet gösteren işletmelere odaklanırken Ergül, “İcra piyasasının büyüklüğünün 100 milyar TL’ye yakın olduğu hesaplanıyor. Bunun yarısından fazlası da teminatlı işlemler. 2018 yılı sonuna kadar 5 milyar dolarlık bir hacim yapmayı hedefl iyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Grup olarak enerji ve teknoloji ile ilgileniyor

CEO Cebrail Ergül, Tamer Group olarak, Neast Invest Yatırım Danışmanlığı, Tamer Uzlaştırma ve Tamer Varlık Yönetim şirketleri ile finans sektöründe, Motiva İnşaat firmaları ile inşaat sektöründe ve Tamer Turizm ile turizm sektöründe faaliyet gösterdiklerini anlatarak “Türkiye’de teknoloji ve enerji sektörlerinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, grup olarak büyüme hedefl erimiz arasında enerji ve teknoloji sektörlerine yatırım yapmakta bulunuyor. Bu sektörlerde, satın alma yapabiliriz veya koşullar uygun olursa, ortaklık içerisine girebiliriz” dedi.