THY'nin hedefi 24 milyar dolarlık ciro

THY Genel Müdürü Kotil, 2023 hedeflerinin 24 milyar dolarlık ciro olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, "2003 yılında 1,5 milyar dolar olan ciromuz bu yıl 11,4 milyar dolara yükseldi. 2023 hedefimiz de 24 milyar dolar. Dolayısıyla iyi gidiyoruz" dedi. 

Bursa Valiliğinin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nin, "Türkiye Senaryoları: Vizyonerlerin Ajansı" konulu oturumunda konuşan Kotil, THY'nin çok iyi bir şekilde büyüdüğünü söyledi. 

Şirketi 2003'te yeniden yapılandırdıklarını ve o dönem toplam yolcu sayısının 10 milyon olduğunu hatırlatan Kotil, bu yıl 6 kat büyüyerek yolcu sayısının 60 milyona yükseldiğini belirterek, "2003 yılında 1,5 milyar dolar olan ciromuz bu yıl 11,4 milyar dolara yükseldi. 2023 hedefimiz de 24 milyar dolar. Dolayısıyla iyi gidiyoruz. Almanlardan sonra da Avrupa grubunda ikinciyiz; yolcu sayısında" ifadesini kullandı. 

Hiçbir şeyin kendi kendine olmadığını anlatan Kotil, işlerini çok sevdiklerini vurguladı. 

Kotil, yolcu sayısı 10 milyondan 60 milyona ulaşınca, sefer sayısı da 5-6 kat artınca aralarında genç çalışanların katıldığı bilgisini vererek, şöyle devam etti: 

"Özellikle yurt dışında eğitim görmüş çok arkadaşımız var. Yurt içi, yurt dışı ayrımı yapmak istemem. Bu genç arkadaşlar, bu kadar büyümeyi bize sormadan yönetiyor, kendi başlarına alıp götürüyor. Biz de onlara şirketin genel müdürü, CEO'su olarak destek veriyoruz. 2006 yılında 21 Mayıs'ta özel şirket olduk, daha önce kamuyduk. O pazartesi günü, kamu, azınlığa düşünce bizim patron değişti ancak Maliye Bakanımıza rapor ediyoruz hala. Hisselerin yüzde 49'u Özelleştirme İdaresinde ama o gün patronumuz, yolcumuz oldu. Bunu 2006'dan beri sürekli hem kendimize hem de herkese söylüyoruz; bizim patronumuz yolcu. Patron, yolcu olunca hiçbir problem kalmıyor.  Bunun üzerine bütün sistemleri kurduk. Herkes birbirini seviyorsa çalışan çalışanı, çalışan yolcuyu, yolcu çalışanı seviyorsa çok pozitif bir kitle oluyor."

"Avrupalı bir havayoluyuz"

İkramda çok iyi durumda oldukları ve bu alanda "en iyi havayolu ödülü"nü aldıklarını anımsatan Kotil, bunu yeterli görmediklerini ve 50 milyon doları, yalnızca sunum, tabakları, bardakları değiştirmek için harcadıklarını bildirdi. 

"İyi olmak yetmez, şunu bir daha iyi yapalım" diyerek şirketi geliştirmeyi sürdürdüklerine dikkati çeken Kotil, "Niye yapıyoruz bunu? Yolcuya mesaj veriyoruz; 'Biz iyiyiz ama bir daha iyi yapacağız, kendimizi aşacağız. Asıl rakibimiz kendimiz. Türk Hava Yolları'nın rakibi Türk Hava Yolları'dır' deyip bunu yapıyoruz. Bunu yolcu anlıyor, yolcu anlayınca tebessümle çalışana bunu yansıtıyor. Bu sefer de çalışan, aynı şekilde yolcuya yansıtıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Kotil, THY'nin bu kadar iyi gitmesinde, Türk ekonomisinin, Türk dış politikasının da katkısı olduğunu aktardı. Bu durumu bir örnekle açıklayan Kotil, şunları kaydetti: 

"Somali, dünyanın en fakir ülkelerinden biriydi, artık yavaş yavaş o 'en fakir ülke' söyleminden çıkıyor. Hükümetimiz oraya ilgi gösterdi, bize fırsat verdi. Biz gittik oraya, cumhurbaşkanları, başbakanlarıyla görüşme yaptık. Bütün sorunları çözdük ve oraya uçmaya başladık. Para kazanıyoruz. Yurt dışında milyonlarca Somalili zengin var. Bilim adamı bunlar, savaş sırasında kaçmışlar. Biz uçtuğumuz için ülkelerine gidebiliyorlar. Gittikleri için biz para kazanıyoruz ve Somali'ye bilgi ve parayla gittikleri için 5 yıldızlı otel inşa ediliyor orada. Buna bizim de katkımız oluyor. 

Türkiye, coğrafi olarak altın konumda. Avrupalıyız, Avrupalı bir havayoluyuz. Bu arada ben, Avrupa Havacılık Birliğinin de başkanıyım. Orada da THY'yi temsil ediyorum ama Avrupa'nın en doğusundayız . Avrupa; 500 milyon nüfusu var, dünya ekonomisinin en büyüğü. Türkiye ve Ukrayna'yı katarsanız Avrupa Birliği (AB), 600 milyona geliyor.  Çin'in yarısından çok. Bu şekilde o grubun içinde olmak büyük bir sinerji veriyor bize ve Avrupa'da 100'e yakın şehre uçuyoruz. Afrika'nın en kuzeyindeyiz. Afrika deyip geçmeyin, gelecek orada. Dünyanın en bol su yatakları oradaymış, öğrendim. Sahra Çölü'nün altı su doluymuş. Bunu Libya kullanıyor. Afrika'ya da en çok uçan havayoluyuz. Asya, kocaman. Asya'nın da en batısındayız. Gerçek anlamda böyle kelime anlamıyla. Asya'da da global yükselme olduğunu biliyoruz. Bunların kesişim noktası Türkiye."

"Balıklar o kadar çok ama tutamazsın olta yoksa"

Temel Kotil, bu yüzyılı sevdiğini belirtti. 

Bu yüzyılda herkesin biraz daha zengin olduğuna işaret eden Kotil, şöyle konuştu: 

"Zenginlik ne demek? Daha çok harcayacak, THY daha çok yolcu bulacak anlamına geliyor. Bu açıdan bu yüzyılda inşallah bu merkeze bulunan ülke, bugün avantaj sağlayacak. İleri teknoloji bizim için önemli. Ben de uçak mühendisiyim. Teknolojiye karşı olduğumu sanmayın. İlkokulda başıma gelen bir olay var. İlkokulu Rize Gündoğdu'da okudum. Deniz sahilinde bir okulumuz vardı. Ben de ikinci sınıftayım. Yani 1967'den bahsediyorum. Gün ortası okulu iptal ettiler. Nedeni; yunus balıkları, diğer balıkları sahile sürüklemiş. Ben de arkadaşımla gittim. Herkes balık tutuyor, herkesin elinde olta var. Biz o gün hiç balık tutamadık. Neden? Oltamız yoktu. Balıklar o kadar çok ama tutamazsın olta yoksa, yok. Herkes evine balık götürdü, biz götüremedik iki arkadaş olarak. Hocalar akşama kadar balık tuttu. Ekonomi bir bütün, 'Ben bunu yapmak istiyorum' deyip de yapmaktansa 'fırsat buradan, fırsat buradan, fırsat buradan' deyip tutmak lazım. O gün oltamız olsa tutardık onları."