Tofaş’tan iki yeni model

Tofaş, kriz nedeniyle yüzde 60’lara kadar gerileyen kapasite doluluk oranını, üretmeye hazırlandığı iki yeni sedan modeliyle yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
Tofaş, kriz nedeniyle yüzde 60’lara kadar gerileyen kapasite doluluk oranını, üretmeye hazırlandığı iki yeni sedan modeliyle yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyor. Halihazırda 400 bin adetlik kurulu kapasitesi bulunan Tofaş’ın bu yıl 255 bin araç üreteceğini söyleyen Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Fizibilite çalışmalarını yürüttüğümüz iki yeni aracı 2015 yılı sonunda piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Projeye yönelik nihai karar ve son detaylar temmuz ayında netleşecek” dedi.
 
Koç Holding ve İtalyan Fiat ortaklığıyla faaliyet gösteren Tofaş'ın CEO'su Kamil Başaran, şirketin patent haklarına sahip olacağı ve 2015 yılı sonunda piyasaya çıkabilecek biri B segment sedan sınıfında olmak üzere iki adet binek araç modeli üzerinde çalıştığını ve fizibilite çalışmalarına ilişkin Temmuz ayında bir açıklama yapabileceğini açıkladı. Bursa’da kurulu olan fabrika, bu iki modelin üretimiyle birlikte yüzde 60-70 aralığına gerileyen kapasite kullanım oranını da yeniden üst seviyelere taşımayı planlıyor.
 
Temmuzda açıklanacak 
 
Tofaş'ın 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 öngörülerine ilişkin basın toplantısında konuşan Tofaş CEO'su Kamil Başaran, "Binek araç için çalışmalarımız teknik kapsamda devam ediyor. B sedan model bir araç üzerinde çalıştığımızı teyit edebilirim. Aynı zamanda pazarın büyüklüğü ve gelişmesi ile beraber başka bir binek araç kapsamında da teknik çalışmalar devam ediyor"dedi ve ekledi: "Ümit ediyorum hem ekonomik hem ticari fizibilite çalışmalarımız da pozitif çıkar ve temmuz ayı öncesinde her iki aracın son durumunu, fiziksel büyüklüklerini, hacim büyüklüklerini, pazardaki konumlamasını paylaşırız. Her iki aracın da B ile C arasında konumlandırması var." 
 
Doblo seneye Amerika’da
 
Bursa'daki fabrikasında Minicargo, Doblo ve Linea araçlarını üreten Tofaş'ın yıllık üretim kapasitesi 400 bin adet seviyesinde bulunurken Başaran, üretimin devreye girmesinin ardından 2015 yılı sonunda tam kapasite rakamlarının zorlanabileceğini söyledi. Doblo'nun Amerika'ya ihracatı projesinde teknik sürecin tamamlandığını açıklayan Başaran,"Fabrika  ve Ar-Ge merkezi yeni yatırımlar ve iyileştirmelerle süreç bitmiş durumda.Oluşan tasarımın ticarileşmesi için fizibilite çalışmaları devam etmekte, bunun da yakın planda realize olacağını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 160 milyon dolar mertebesinde olan bir yatırımı, ümite diyorum ki nihai durumunu birkaç ay içinde paylaşabiliriz. 2014 yılı sonunda Doblo'yu Kuzey Amerika pazarına sunmayı planlamaktayız" dedi. Tofaş'ın 2013 yılı hedeflerine ilişkin bilgi veren Başaran, "İhracat ve iç pazar dahil olmak üzere Tofaş 270 bin adet satış bekliyoruz. Üretim rakamımız ise 255 bin düzeyinde olacak. Bunun 160 bini ise ihracata yönelik olacak" dedi.