Transformatör ‘gücü’ ile liderliğe oynayacak

Orta gerilim, depolu ve hermetik yağlı transformatör üretimi yapan Beta Transformatör, büyüme stratejisini artık lokomotifi olarak belirlediği “güç transformatörleri”yle şekillendirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK

ADANA - Hem yurtiçinde hem de yurtdışında adından söz ettiren Beta Transformatör, güç transformatörleri ile büyüyecek. Kuru tip transformatörlerde 50 kVA’dan 5 MVA arası güçlerde üretim yapan şirket, yağlı tip güç ve dağıtım transformatörlerinde ise 50 KVA’dan 100 MVA’ya kadar güçlerde üretim gerçekleştiriyor. Muhtelif güç ve gerilim transformatörlerinde aylık 500 adet üretim kapasitelerinin olduğunu aktaran şirket ortaklarından Yusuf Cenk Dağsuyu, yeni bir ürünün üretimi için önümüzdeki yıl yatırım yapacaklarını vurguladı. 

Gerilimi 166 kV olan güç trafosu üretimi için bir tesis kuracaklarını dile getiren Dağsuyu, yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirecekleri tesis sayesinde rekabette bir adım öne çıkacaklarına dikkat çekti. “Türkiye’de genellikle dağıtım trafosu üretimi yapılıyor” ifadelerini kullanan Dağsuyu, “Ancak biz Beta’nın geleceği için büyük güç trafolarına yöneleceğiz. Böylece kalitemiz de kar marjımız da artacak. Çünkü spesifik bir alan ve güç trafolarındaki satışlarımız geçen yıl yüzde 100 arttı. Artık lokomotifimiz güç trafoları olacak. 166 kV trafo üretiminde yerli üretici olarak üçüncü olacağız. Bu üretimle Avrupa pazarına da girmeyi hedefliyoruz. Güç trafosu üretiminde gerilimi artırarak Avrupa ve ABD pazarında etkin olacağız. 220 kV trafo üretimi yapma hedefimiz de var. Türkiye’de sektör lideri olmayı amaçlıyoruz” dedi. 

Her yıl yüzde 25 büyüme hedefliyor 
Üretimlerinin yüzde 75’ini ihracata kanalize ettiklerini anlatan Dağsuyu, geçen yılki ihracatlarının 10 milyon doları bulduğunu dile getirdi. Dağsuyu, “Firma olarak her yıl yıl yüzde 25 büyümeyi hedefl iyoruz” açıklamasını yaptı. İhracatta genellikle kimsenin ürün satmadığı ülkeleri tercih ettiklerini belirten Dağsuyu, Nijerya, Senegal, Benin, Nijer, Burkina Faso, Kenya, Tanzanya, Etiyopya, Türkmenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Afganistan, Cezayir, Libya, Irak, Suriye'nin aralarında buluduğu 18 ülkeye ürün gönderdiklerini söyledi. 

Hollanda'dan aldığı belgeyle Ortadoğu ihracatı artacak 
Dağsuyu, son dönemlerde Suriye’ye yaptıkları ihracatın savaş öncesine oranla yüzde 100 arttığını açıkladı. Hollanda’nın kalite belgelendirme kuruluşu Kema’dan transformatörlerin kısa devre darbe dayanım belgesini aldıklarını belirten şirket ortaklarından Cenk Dağsuyu, Türkiye’de bu belgeden yalnızca 6-7 firmada olduğunun altını çizdi. Dağsuyu, söz konusu belgeyle Ortadoğu'daki ülkelere çok daha rahat ihracat yapacaklarına dikkat çekti. 

TÜBİTAK ile Ar-Ge projeleri yaptıklarını dile getiren Dağsuyu, proje kapsamında uzaktan izlemeli transformatör ürettiklerini açıkladı. “Bu üretim sayesinde 1000 kilometre ilerideki bir transformatör panel aracılığı ile kontrol edilebiliyor” bilgisini veren Dağsuyu, trafoların konulduğu yerlere genellikle çok rahat ulaşım sağlanamadığını, söz konusu durumdan kaynaklanan sorunları çözmek için de bu ürünü geliştirdiklerini aktardı. Dağsuyu, “Dağın başına kurulan bir trafonun online olarak çalışması, arıza nedeni, sıcaklığı, amperi, gerilim düşüklüğü ürümüzle kontrol edilebiliyor. Projemiz bitmek üzere. 4 ay içinde seri üretime başlayacağız. Bu üretimi Türkiye’de gerçekleştren ilk isim olacağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir