Tümosan, Altay'ın motoruna talip
TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, ALTAY tankına motor geliştirmek için yapılacak ihalede yer alacaklarını söyledi. Öğün, TÜMOSAN'ın tek başına ALTAY tankı için güç grubu geliştirecek kapasitede olduğunu ifade etti.
Mehmet KAYA
ANKARA - TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, TÜMOSAN'ın motor-şanzıman teknolojilerini kazanmak için yoğun çaba harcadığını vurguladı. "Hem traktörde hem de diğer askeri alanlarda motor ve diğer güç elamanları olmadan gelişmek mümkün değil. Biz bunu gördük" diyen Öğün, rekabet avantajında kritik alt sistemlere sahipliğin büyük önemi olduğunu vurguladı.
IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na PUSAT adını verdiği ve TÜMOSAN tarafından geliştirilen dizel motor, şanzıman ve güç aktarım organlarının kullanıldığı taktik zırhlı aracı ile katıldıklarını ve aracın sektöre hareket getireceğini vurgulayan Öğün, geliştirdikleri dizel motoru isteyen bütün üreticilere vermek istediklerini kaydetti. Öğün, ALTAY tankı motoru için de tek başına geliştirme yapacak kapasitede olduklarını, mutlaka rol almak istediklerini belirtti.
"İşbirliğine hazırız, V12 ailesi için çalışıyoruz"
DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Kurtuluş Öğün, TÜMOSAN'ın bir dizel motor ve traktör üreticisi şirket olduğunu belirterek, "Traktör üretiminde piyasayı test ettiğimizde şunu gördük: Türkiye'de traktör sanayii alt sistemler yerli yapılmadığı sürece başarılı olamayacak. Yurt dışından gelecek rekabete dayanamayacak" dedi. Motor ve aktarım organları, şanzıman konusunda çalışmaya başladıklarını kaydeden Öğün şunları vurguladı:
"Yeni nesil dizel motor çalışmasına 2012 yılında TÜBİTAK desteğiyle başladık, 2016'da bitirdik. O motorla uyumlu diğer aktarma organları çalışmamız ve araç çalışmamız (PUSAT) 1,5 yılda tamamlandı. Görmüş olduğumuz ilgi doğru iş yaptığımızı gösteriyor. Kendimize özgü aracın geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz."
"TÜMOSAN'ın ALTAY tankı motoru için ilgisi sürüyor"
Kurtuluş Öğün, ALTAY tankı güç grubu geliştirmesi için TÜMOSAN'ın görevlendirildiğini, şartnamede yer alan yurt dışı teknik sağlayıcı şartının, görüşülen yabancı şirketlerin ülkelerinden izin alamaması nedeniyle yerine getirilemediğini belirtti. Sözleşmenin feshinin ardından ALTAY tankı güç grubuna ilgilerinin bitmediğini açıklayan Öğün, "Eminiz ki bu ihaleye (ALTAY tankı güç grubu) çıkılacaktır ve bu projenin bir parçası olacağız. Şu anda düşüncemiz, mevcut ürünleri ortaya koyduktan sonra, yurt dışından kurumsal bir destek sağlayıcı olmadan, TÜMOSAN olarak, sadece belirli yerlerde uzman desteğinden yararlanarak, yerli olanaklarla kendimiz yapabileceğimize inanıyorum. Tüm güç paketini tek başımıza yapacağımızı iddia eder durumdayız" dedi.
"İşbirliğine hazırız"
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) geliştirilen motorların diğer kara araçları üreticilerinin üretiminde de uygulanabilirliğini teşvik ettiğini aktaran Öğün, "Birlikte çalışmaya açığız, işbirliğine hazırız. Hedefimiz 7 tondan 35 tona kadar taktik tekerlekli araçlardaki tüm ihtiyaçları karşılayacak tasarımlarımıza devam ediyoruz. 35 tona kadar 6x6, 8x8 tekerlekli araçlar var. Bütün güç gruplarımızı 170 beygirden başlayan 1000 beygire kadar v12 olarak sonuçlandıracağımız bir ürün ailesi oluşturmayı düşünüyoruz" dedi.