‘Tünelin ucundaki ışığı gördük’

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, ABD’de dev altyapı yatırımları olacağını, korumacılığa yönelen bu pazarda Çimsa ve Temsa ile yatırım planladıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

ABD’de korumacılık sesleri yükselirken, global bir şirket olma yolunda önemli mesafe alan Sabancı Holding sanayide bu trende uygun yatırımların arifesinde.

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, “Tünelin ucunda ışığı gördük. Amerika pazarında büyük altyapı yatırımlarının başlayacağı öngörüsüyle bu fırsatlardan yararlanmak için hazırlanıyoruz” dedi. Kordsa’nın iki fabrikası ile bu dev pazarda yerleşik olduğunu, Çimsa’nın ise 2010’dan beri ABD’de olduğunu paylaşan Hacıkamiloğlu, “Temsa için büyük pazar var. İşbirliği ile orada montaj dahil, ‘buyin USA’ yaklaşımına uygun olarak yatırımlar için çalışıyoruz. Çimsa Amerika’yı kurup orada üretim planlıyoruz” ifadesini kullandı. Hacıkamiloğlu, yurtdışında olmanın önemini bildiklerini, son gelişmelerle bunun daha da güçleneceğini belirtti.

Sabancı Holding Sanayi Grubu 2016 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre Brisa, Kordsa, Akçansa, Temsa, Temsa İş Makinaları, Temsa Motorlu Araçlar, Çimsa ve Yünsa olmak üzere 8 sanayi şirketinde 18 bin çalışanı ile 8,3 milyar TL ciro elde etti ve 780 milyon TL net kara ulaştı. Grup, bir önceki yıla göre belirli sektörlerdeki daralmanın etkisi ile büyüme gösteremedi. Sanayi Grubu 8 şirketi ile 110 ülkeye 773 milyon dolarlık ihracat yaparken, 12 ülkede yer alan iştirakleri ile faaliyet gösteriyor.

Organik ve inorganik büyüme

2017 yılında yeni yatırımlarla büyüme hedeflediklerini belirten Hacıkamiloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Oganik ve inorganik büyüme olacak bu yıl. Yurtdışında fırsatlara bakıyoruz. 1,5 milyar TL’lik yatırım yapacağız. 2017 yılı için 10 milyar TL’lik toplam gelir hedeflerken, 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz.”

En kötü senaryoya hazırız

Hacıkamiloğlu doların yükselişi ile ilgili bir soruya, ihracatla dengeleyebilecekleri kadar dövizle borçlandıklarını bu nedenle dolar arttığında “ah vah yapmadıklarını” söyleyerek yanıt verdi. 2017 için en kötü senaryoya hazır olduklarını belirten Sanayi Grubu Başkanı, “Bizim için ilk aylar durgun geçer. Sezona girdiğimiz nisan-mayıs aylarında inşallah ekonomik, politik her şey oturmuş olur. Bu yıl yüzde 15 büyümeyi rüzgar nereden eserse essin yakalarız diye düşünüyoruz. Bir endişe taşımıyorum” dedi.

BRİSA’DA İHRACAT İÇ PAZARI GEÇECEK, KORDSA PATENT SATACAK

Sanayi Grubu’nun 2016 yılı faaliyetlerini değerlendiren Mehmet Hacıkamiloğlu; grup şirketleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

■ 5 ülkede 3.500 çalışanı ile üretim ve 42 ülkeye 162 milyon dolarlık ihracat yapan Kordsa, 407 patent başvurusuna sahip. Kordsa patent satar hale geldi.

■ 2016’da hem Türkiye’de hem de Endonezya’da ihracat şampiyonu olan Kordsa, 29,5 milyon dolarlık Türkiye ve Endonezya yeni polyester iplik yatırımlarını 2018 yılında devreye alacak.

■ Brisa 63 ülkede 5000 satış noktasına sahip bir diğer küresel marka. 2.600 çalışanı ile 200 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

■ Bu yıl ilk kez ihracat iç pazar satışını aşacak. Yeni fabrika bu yıl sonunda devreye alınarak 500 kişilik ek istihdam sağlanacak.

■ Temsa Otobüs, 3.800 çalışanı ile 66 ülkeye 136 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 74 patente sahip Temsa Otobüs Aselsan işbirliği Türkiye’nin yüzde 100 yerli ilk elektrikli otobüsünü üretti.

■ Silikon Vadisi’nde Temsa otobüsler kullanılıyor ve talep hızla artıyor.

■ Temsa İş Makinaları 850 kişilik istihdamı ile iş makinaları kiralama filosunda yüzde 44 büyüme gerçekleştirirken, dizel forklift pazarında da liderliğe sahip.

■ Avrupa’nın en büyük kumaş üreticisi ve İtalya’da tasarım ofisine sahip olan Yünsa 1.300 çalışanı ile 50 ülkeye 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

■ Çimentoda Çimsa dünya çapında 7 terminali ile “oyunun kuralını” değiştirdi. Şimdi amaca yönelik butik çimento üretimine start veriyor.

■ Akçansa 60 milyon dolarlık yıllık ihracatının yarısından fazlasını Çanakkale limanının sağladığı lojistik avantaj ile ABD’ye gerçekleştirdi ve ABD’nin en önemli tedarikçisi konumuna geldi.

■ Dünyanın en yüksek betonarme asma köprüsü ünvanına sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü için bakım gerekmeksizin 100 yılın üzerinde dayanım gücüne sahip özel bir ürün geliştiren Akçansa; 100+Beton ile Amerikan Beton Enstitüsü Betonda Mükemmellik Ödülü’nün sahibi oldu.

18 BİN KİŞİYİ YÖNETEN EKİP...

Soldan Sağa: Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, Temsa Motorlu Araçlar Genel Müdürü Eşref Zeka, Çimsa Genel Müdürü Nevra Özatay, Temsa Otobüs Genel Müdürü Dinçer Çelik, Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, Kordsa Genel Müdürü Cenk Alper, Temsa İş Makinaları Genel Müdürü Cevdet Alemdar, Akçansa Genel Müdürü Şahap Sarıer.

Bu konularda ilginizi çekebilir