Turan Tarım, ihracatta Avrupa'ya odaklandı

İhracat çalışmaları kapsamında yönünü Avrupa pazarına çeviren Turan Tarım, bu kapsamda ihracatını yüzde 50 artırmayı öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Abdullah SÖNMEZ

ESKİŞEHİR - Turan Tarım, tarıma yönelik olarak başta pulluk olmak üzere toprak altı işleme makineleri üretiyor. Ar-Ge'ye yaptıkları yatırımları da aldıkları ödüllerle taçlandıran şirket, 90. kuruluş yıldönümünü kutluyor.
Temellerini Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Değişören köyünde Demirci Mürsel'in attığı Turan Tarım, tarım sektörüne yönelik pulluk ve diğer toprak altı işleme makineleri üretiyor. İç pazarda gösterdiği başarıyı yurtdışına da taşımayı hedefleyen firma, ihracat çalışmaları kapsamında yönünü Avrupa pazarına çevirdi. Firma bu kapsamda ihracatını yüzde 50 artırmayı öngörüyor.

Kuruluşundan bu yana tarım makineleri üretiminde Türkiye'nin önemli şirketlerinden biri haline geldiklerini iddia eden Turan Tarım Makinaları Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Melih Turan, "Şirket tarihimizde asıl dönüm noktamız gördüğümüz bir Amerikan pulluktan esinlenerek ülke şartlarına uygun pulluk üretmemiz oldu. Tarım sanayisinin gelişmesi, traktörlerin hidrolik sisteme geçmesi ve devletin de teşvikleriyle zamanla işlerimizi büyüterek bugünlere geldik" diye konuştu.

Tarım makineleri sektöründe yaklaşık bir asırlık deneyimin getirdiği tecrübe ile artık ihracat faaliyetlerine de ağırlık vereceklerini anlatan Melih Turan, " Bu birikim, tecrübe ve kalitemizi Avrupa'ya taşımak istiyoruz. Bu yıldan itibaren ihracat odaklı bir yol haritası izlemeyi planlıyoruz" dedi. Bu doğrultuda çalışmalara başladıklarını belirten Turan, şirketlerinin yeni pazar etkinliklerini artırma yönünde küresel ölçekte önemli sektör fuarlarına katılacaklarını söyledi.

Kuruldukları günden beri kalitedeki hassasiyetlerini koruduklarını vurgulayan Turan, " Diğer firmalara göre üretim adetlerimiz çok da yüksek değil ancak kalite bakımında oldukça iddialıyız. Az, ama öz üretiyoruz" dedi. Büyümeyi inovatif ve kaliteli ürünlerle sağlamak için çalıştıklarına dikkat çeken Melih Turan, "  İlk pulluğumuzu 1967 yılında ürettik. Yaylı emniyet sistemli yarı otomatik özellikli bu pulluk Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor. Yeni ürünlerimiz genellikle ilk olma özelliğini taşıyor. Dönerli pulluk, çizer pulluk, cengiz-iş genişliği ayarlı tam otomatik akıllı pulluk, balya istifleme ve toplama robotu, tırmık ve patlatma ürünlerimiz Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip" dedi.

Pulluklarının taşlık arazideki başarısı ve kaliteleri ile ün kazandığını vurgulayan Turan, bu nedenle, Türk çiftçisinin ürünleri için "Taş sökme makinesi" benzetmesi yaptığını ifade etti. Yusuf Melih Turan şunları kaydetti: " Sektörün kalite anlamında Rolls Royce'siyiz. Türkiye'de tarım sanayisi yaklaşık 500 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip. Pazarın yüzde 80'i ucuz, üç dört yıl ömürlü ürünlerden oluşuyor. Artık çiftçimiz de bilinçleniyor, kaliteyi tercih ediyor. Çiftçimiz, teknolojiye dönmesiyle daha çok para kazanacağının farkına vardı. Çünkü masrafı en aza iner, pulluğu çok daha uzun süre kullanır, iş kaybına uğramaz."

Türkiye'nin tarım makineleri üretiminde dünyanın ilk üç ülkesinden biri haline geldiğine dikkat çeken Yusuf Melih Turan, kendilerinin de son yıllarda dış satıma önem verdiklerini, dört ülkede bayilik kurduklarını açıkladı.  Cezayir, Türk Cumhuriyeti ülkeleri ile Balkanlara ihracat yaptıklarını açıklayan Turan, son ihracat yapmaya başladıkları ülkenin ise, bu sektörde dünyanın en iyi ülkelerinden İtalya'nın olduğunu söyledi. Yaptıkları yatırımlarla kapasitelerini yüzde 50 artıracaklarını da anlatan Yusuf Melih Turan, "Yine bu yıl cirosal olarak yüzde 25 büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.