Türk firması AB'nin en büyüğü oldu

Avrupa’nın en büyük mobilya üreticisi konumuna gelen İstikbal, Yunanistan’daki 19’uncu mağazasını Atina’da açtı. Memduh Boydak, “Rakiplerimiz kapanırken biz düşük kâra razı olup direndik. Krizi fırsata dönüştürdük' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

ATİNA - Üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en büyüğü olan Boydak, bu yıl yurtdışı mağazalaşmaya hız verdi. Grubun markalarından İstikbal, Yunanistan’da 18. ve 19’uncu mağazasını Atina’da açtı. Messagion ve Dimokratias caddelerinde açılan mağazalarla İstikbal, Atina’da mağaza ve satış noktalarıyla beraber 7 mağazaya ulaştı. Açılışa, İstikbal Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak, Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Boydak Dış Ticaret Genel Müdürü Murat Bozdağ ve Boydak Holding üst düzey yöneticileri katıldı. Boydak, “Yunanistan’ı ilmek ilmek işliyoruz, krizi fırsata dönüştürdük” dedi. 

Yurtdışında 30 mağaza açacak 

Atina’da açılan yeni İstikbal mağazasının açılışında konuşan İstikbal Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak şu bilgileri verdi: “İstikbal, bugün dünyanın en büyük 10 mobilya üreticisinden, Avrupa’nın ise en büyük mobilya üreticisi... 1 milyon metrekarelik üretim alanı ile dünyanın en büyük entegre tesislerinden birine sahibiz. Yurtdışında 60 ülkede 300, yurtiçinde ise 750 mağazamız var. 2013 yılında 145 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu yıl hedef 160 milyon dolar ihracat. Son olarak Messagion ve Dimokratias caddelerinde açtığımız mağazalarımızla Atina’daki mağaza ve satış noktası sayımız 7'ye ulaştı. Bu yıl sonuna kadar 30 mağaza açacaklarını açıklayan Boydak, 2023 yılında dünyanın en büyük 3 mobilya üreticisinden biri olmayı hedefl ediklerini söyledi. 

Kimse reklam vermezken... 

Atina kriz sonrası henüz eski neşesini bulabilmiş değil. Birçok kepenk hala kapalı, halk eylemlerinden kalma duvar yazıları yerli yerinde. Boydak ise son 2 yılda hiçbir şirketin yatırım yapmadığı Yunanistan’dan vazgeçmedi. Şehirde kriz sonrası kiracıları destekleyen yasalar çıkmış, İstikbal’in tüm bayileri kiraları yüzde 50 seviyesinde düşürmüş. Memduh Boydak süreci şöyle anlattı: “İstikbal markamızla herkesin aksine Yunanistan’da yatırıma devam ettik. Rakip yerel markaların birçoğu kapandı, ithalat yapanlar krizde dayanamadı ama biz bayilerimizi destekleyerek devam ettik. Kimse reklam vermezken biz reklam verdik. Ekonomik ürünlerimizle pazarda oluşan boşluğu doldurduk. Sonuçta bu yılın ilk 4 ayında satışlarımızda yüzde 30’luk artış oldu.” Boydak, bu yıl turizm gelirlerinde artışın başladığını belirterek, “Yunanistan krizden çıkıyor. Rodos’ta otellere ciddi miktarda yatak satıyoruz” bilgisi verdi. 

Dış politika uzmanı olduk 

Boydak, “Dünyadaki siyasi gelişmeler bizi dış politika uzmanı yaptı” dedi. Gerçekten son dönemde en önemli pazarları İran, Suriye, Ukrayna gibi pek çok ülkede önemli değişimler yaşanıyor. İstikbal’in önemli pazarlarından İran’da son vergi düzenlemesi sonrası 35 mağazası kapanmış. Fas’ta 9 mağazaya ulaştıklarını anlatan Boydak, Irak’ta ise ağırlıkla kuzeyde olmak üzere 24 mağazaları olduğunu anlattı. Boydak, “İhracatın ciromuzda payı yüzde 15 ama bu çok az, yüzde 30-35’e çıkmalı ki dönemsel dalgalanmalardan etkilenmeyelim” dedi. Boydak Rusya’daki üretim tesislerinden de ihracata başladıklarını, İngiltere ve ABD’de yeni mağazalar için çalıştıklarını da ifade etti.

Cenaze rengini moda yaptı

Yunanistan’da zevkler ve tercihler Türkiye’yle hemen hemen aynı. Tek fark efl atun renginde... Ülkede cenaze örtülerinin rengi olan efl atun yatak odalarında hiç kullanılmazmış, ta ki İstikbal’in efl atun renkli yatakları pazara girene kadar. Boydak, “Şimdi efl atun moda oldu, trendleri belirleyen marka olduk” dedi. Yunanistan’daki otellerde 750 bin yatak varken son 5 yılda bunun 45 bin adedini İstikbal satmış. Özellikle otel yataklarında firmanın pazar payı artarken, Boydak, otellerde İstikbal yatakları kullanan turistlerin evlerine dönünce İstikbal mağazasına uğradıklarını anlattı.

'Bence vergi incelemeleri daha da artsın'

İstikbal Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak, bir soru üzerine grupta vergi incelemesinin sürdüğünü belirterek, “43 şirketten oluşan bir grupta vergi incelemesi normal. Ben şahsen incelemelerin daha da yoğunlaşmasından yanayım. Herkesin eşit mesafede olup herkesin denetlenmesinde fayda var” dedi. Faiz tartışması ile ilgili ise Boydak, “Türkiye bağımsız kurullarla önemli yol katetti. Biz faizin düşük olmasını isteriz ama küresel konjonktür nedir, buna hakim olmadığım için bir şey diyemiyorum” yorumu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir