Türk markalara yeni e-ticaret kapısı: Rusya

Yerli şirket B2CDirect, Yandex ve Sberbank ile global pazar yeri projesine imza attı. Projeyle Türk markaları Rusya'ya e-ticaretle ürün yollayacak. Hedef, 3 yılda Türkiye’den 50 bin satıcı ve 10 milyon ürüne ulaşmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Şirketlere e-ihracat danışmanlığı yapan yerli B2CDirect, Yandex ve Sberbank ile iş birliğine imza attı. B2CDirect, yeni global pazaryeri projesi ‘Bringly’e destek verecek. B2CDirect, 1 milyar dolar değerleme ve 500 milyon dolar sermaye ile kurulan şirketin Türkiye’deki tek ve yetkili iş ortağı oldu.

Bu kapsamda uluslararası teslimat, ihracat ve pazar yeri entegrasyon çözümleri sunacak olan B2CDirect, Türk markalarını Rusya’daki müşteriye ulaştıracak.

Rusya’da 5 yılda e-ticaret alanında liderliği ele geçirmeyi hedefleyen Yandex.Market, ‘Bringly’de Türk markalarına Rusya ile yapacağı e-ihracatta güvenilir, hızlı ve şeffaf bir hizmet imkanı sağlayacak. B2CDirect, iş birliği ile e-ihracat operasyonları için ekonomik ve uçtan-uca tasarlanmış lojistik hizmetleri sunacak.

Türkiye'nin e-ihracat özelinde büyük potansiyel barındırdığını söyleyen Yandex.Market Uluslararası İş Geliştirme Grup Başkanı Alex Vassiliev, Rusya'nın özellikle Türk KOBİ’leri için büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, “Önümüzdeki 3 yılda Türkiye’den 50 bin satıcıya ulaşarak 10 milyondan fazla ürün listelemeyi hedefledik. Ulaşacağımız işlem hacmi ile Rusya’da kısa sürede pazar lideri olacağımızı öngörüyoruz” dedi. Rusya’nın dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ülkelerinden biri olduğunu belirten B2CDirect Genel Müdürü Yusuf İbili, şunları anlattı: “Yandex. Market'in yeni operasyonlarında Türkiye’yi tercih etmelerindeki en büyük etkenlerin başında Türk markalarının bilinir olması, ürün kalitesi ve özellikle de konum avantajı geliyor. Rusya’ya gönderilen 500 euroya kadar olan siparişlerde gümrük vergisi ve yurtdışı KDV’den muaf olunuyor. Yakın zamanda ürün satışında Ruble olarak fatura kesebilirken, Bringly’den gelecek hizmet faturasında ise Türk Lirası olacak" diye konuştu.

Rusya'nın sınır ötesi işlem hacmi 10 milyar dolar

Rusya’nın 27 milyar dolarlık e-ticaret iş hacminde, online gerçekleşen her 3 siparişten birisi artık yurt dışından geliyor. Sınır ötesi işlem hacminin, 2018 yılı sonunda 10 milyar doları aşması bekleniyor. Bu stratejik iş birliği ile Türkiye’nin e-ihracat hacmini daha da artıracaklarını belirten Yusuf İbili, “2019’da Türkiye’den 50 milyon dolarlık iş hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki satıcıların Rusya ile yapacağı e-ihracat işlem hacminin 2023’te 1 milyar dolara ulaşacağını öngörülüyor” diye konuştu.