Türkiye, sülükten de para kazanacak

Halk arasında ‘kan emici’ olarak bilinen, klinik literatüründe ise kan pıhtılaşmasını engelleyici, vücuttaki kan akışkanlığını kolaylaştırıcı özellikleriyle tanınan sülük, artık Kayseri’nin ihraç ürünü olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN 
KAYSERİ 

Halk arasında ‘kan emici’ olarak bilinen, klinik literatüründe ise kan pıhtılaşmasını engelleyici, vücuttaki kan akışkanlığını kolaylaştırıcı özellikleriyle tanınan sülük, artık Kayseri’nin ihraç ürünü olacak. 

Kayseri’nin merkez köylerinden Buğdaylı’da kurulu Can Suyu Tıbbi Sülük firması adına sülük üretim çiftliği kuran Ahmet Ekren, Türkiye’nin Tarım ve Gıda Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ilk üreticisi olarak sülük ihracatına hazırlandıklarını söyledi.

Tedavide kullanılan en ideal sülük türünün Develi’deki Sultan Sazlığı Kuş Cenneti ile kent merkezinin Engir Gölü’nde ürediğini söyleyen Ekren, “İşletme olarak bir kaç yıldan beri sülük ticareti ile uğraşıyoruz. Aktarlardan talep geliyor. Yurt genelindeki bazı kliniklerden ve bazı hastanelerden siparişler alıyoruz. Hem bu taleplere cevap vermek, hem de yurt dışına ihraç imkanları yaratmak amacıyla sülük üretim tesisi kurduk. Bakanlıktan ruhsat aldık. Mayıstan beri üretim yapıyoruz. İç piyasada yaygın bir pazara sahibiz. Şimdi de ihracata hazırlanıyoruz” dedi. 

Ekren, tıpta kullanılan sülüklerden tercih edilen iki ünlü türün Kayseri'ye özgü sulak alanlarda üreyip yetiştiğini kaydetti. Sülüğe yurtdışından, özellikle de Avrupa’daki kliniklerden talepler geldiğini belirten Erken, “Avrupa’daki 300’e yakın kinikle temas halindeyiz. Bunlardan bazıları ile anlaşma noktasına geldik. Bazı Avrupa kentlerinde bayi noktaları ayarladık. Avrupa’nın yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan ve Uzak Doğu ülkelerinden ciddi talep var” diye konuştu. 

İlk yatırımı 500 bin liraya yaptılar 
Sülük üretiminin hassasiyet gerektirdiğini, Uzakdoğu ve Avrupa’daki işletmeleri ve uygulanan üretim yöntemlerini gördükten sonra tesis kurmaya karar verdiklerini kaydeden Ekren, şunları söyledi: “Tüm dünya da sülük üreticiliğine yoğun ilgi var. Ancak bazı göllerde kendiliğinden üreyen sülükler ilkel toplama usulleri, yasal ve hijyenik olmayan koşullarda nakledilerek pazarlandığı için hem ekonomik kayıplara neden oluyor hem de kaçak satışların önünü açıyor. Sülük yetiştiriciliğinde kuluçkahaneden üretim izni alan ruhsatlı ilk işletmeyiz. Sülükle, sağlık sektöründe manuel terapi desteği veren bir kurumuz. Tıpta hirudoverbana ve hirudomedicinalis türü sülükler kullanılıyor. Diyebilirim ki bu türler Kayseri’nin doğasına özgü sülük türleri. Biz başlangıçta 500 bin liralık harcama yaparak 4 bin metrekare alan üzerinde üretim havuzları kurduk. Burada bilimsel danışmanlık hizmeti alarak toprak üzerinde ona yakın analiz yaptık. Buğdaylı köyü toprakları ideal bir alan olarak çıktı karşımıza. Hava, toprak ve nem oranı ortaya arzu edilen verileri koyunca tesisi üretime açtık.”

Üreyerek kullanma aşamasına gelen sülükler önce file ile sonra kavanozlara alınıyor sünger ve pamuklara sarılarak özel soğutmalı kutulara konuluyor. Valizlere yerleştirilerek talep bölgelerine sevk ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir