Türkiye'yi stratejik pazarlama ofisi görüyoruz

Başbakanlık Yatırım Ajansı ile Japon SMBC arasında mutabakat zaptı imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Japonya Sumitomo Mitsui Bank Corporation (SMBC) ve Başbakanlık Yatırım Ajansı arasında, Türkiye ve Japonya arasında karşılıklı ticaretin geliştirilmesi amacıyla mutabakat zaptı imzalandı.

Japonya'dan Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımın desteklenmesine yönelik imzalanan mutabakat zaptı kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan SMBC Avrupa Bölüm Başkanı ve Genel Müdürü Hiroyuki Iwami Şubat ayında İstanbul'da temsilcilik açtıklarını belirterek, "Proje finansmanı, kurumsal finansman, sendikasyon ve seküritizasyonları da kapsayan ürünlerle finans sektörünü destekliyoruz. Şubat ayından beri yaklaşık 1 milyar dolarlık bir finansman sağladık" dedi.

Türkiye'yi hem bir stratejik pazarlama ofisi hem de komşu ekonomilere bir kapı olarak gördüklerini ifade eden Iwami, 2013'te altyapı finansmanının önem kazanacağını belirtti.

SMBC son olarak, dün imzalanan ve İstanbul Boğazı'nın deniz altından karayolu ile geçişini sağlayacak 1.3 milyar dolarlık yatırım bütçesine sahip YİD modelli İstanbul Boğazı Avrasya Karayolu Geçişi (Tüp Geçit) projesinin finansmanında da yer aldı.

Iwami, Türkiye'den yeni bir yen cinsi tahvil ihracı bekleyip beklemediğine dair bir soru üzerine "Bu hükümetin kararı. Ne zaman olacağına yönelik sürekli konuşuyoruz ama bu bütçe işi, bütçe ile, bütçe açığı ile ilgili. Ancak bizde bu ay genel seçim var. Ondan sonraki piyasalardaki duruma da bakmak lazım" dedi.