TürkTraktör'den 214 milyon TL kar

TürkTraktör'ün, ilk yarıda yüzde 20 artışla 27 bin 170 adede ulaşan üretim rakamı, şirketin bugüne kadar 6 aylık dönemler bazındaki "en yüksek üretim adedi" oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TürkTraktör, yılın ilk yarısında 214 milyon TL net kar elde etti. 

Şirketin ilk yarı sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, gerçekleştirdikleri üretimle Türkiye’nin toplam traktör üretimin yüzde 71'ini karşılarken, 130'dan fazla ülkeye yaptığı satışlarla da traktör ihracatının yüzde 90'ını yaptıklarını söyledi.

Votta, 2016'nın ilk yarısının sadece yeni rekorlara ulaştıkları bir dönem olmadığını belirterek, "Türkiye'de Türk mühendislerimizin geliştirdiği yerli traktör motorun üreticisi olarak, yılın başından bu yana Ankara fabrikamızın üretim hattından çıkardığımız 22 bin 106 motor ile birlikte 400 bininci motorumuzu da ürettik." dedi. 

TÜİK'in açıkladığı rakamlara bakıldığında, 2016 yılının ilk 5 ayında yurt içi traktör pazarının bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüyerek 28 bin 685 adede yükseldiğini bildiren Votta, Türkiye'nin tüm dünyada satılan traktör adedi bakımından 4'üncü büyük pazar konumunda bulunduğunu, TürkTraktör'ün de son 9 yıldır Türkiye traktör pazarındaki liderliğini sürdürdüğünü kaydetti.

Avrupa Yatırım Bankası'ndan TürkTraktör'e 35 milyon euro kredi 

Marco Votta, hem şirketi daha da yukarılara taşımak hem de ekonomiye olan katkıyı sürdürmek adına yatırımlarına aralıksız şekilde devam ettiklerini, son 5 yıllık dönemde gerçekleştirdikleri 700 milyon TL’lik yatırımın ise bunun en iyi kanıtı olduğunu söyledi.

TürkTraktör'ün önemli yatırım alanlarından birinin de Ar-Ge olduğuna işaret eden Votta, şunları kaydetti:

"Sanayi Bakanlığı tarafından sektöründeki ilk Ar-Ge Merkezi olarak akredite edilen Ar-Ge merkezimizde de sektörümüze ve çiftçimize faydalı olacak, onların işlerini kolaylaştırıp verimliliklerini artıracak çalışmalara yönelik yatırımlara son sürat devam ediyoruz. Türkiye'de birçok farklı konuda sahip olduğumuz öncü kimliğimizi yeni nesil emisyon Tier 4 motor geliştirme alanında gösteriyor ve bu konudaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda da, traktör ile motor tasarımı ve üretimine yönelik olarak önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleştirilecek Ar-Ge yatırımlarının finansmanı için Avrupa Yatırım Bankası ile 35 milyon euro tutarında bir kredi sözleşmesi imzaladık." 

TürkTraktör'ün cirosu yüzde 22 artışla 1,8 milyar liraya ulaştı

Verilen bilgiye göre, TürkTraktör'ün ilk yarıda brüt karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 oranında artarak 370 milyon liraya ulaştı. Şirketin faaliyet karı 236 milyon lira olarak gerçekleşirken, faaliyet karındaki büyümeye paralel olarak, faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) tutarı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 263 milyon lira oldu.

TürkTraktör'ün bu yılın ilk yarısındaki net karı 214 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin cirosu ise ilk yarıda yüzde 22 artışla 1,8 milyar TL'ye ulaştı. 

TürkTraktör, ilk yarıda, üretimini yüzde 20 artırarak 27 bin 170 adede çıkardı. Söz konusu üretim rakamı, şirketin bugüne kadar 6 aylık dönemler bazındaki "en yüksek üretim adedi" oldu. 

Şirket, ilk yarıda yurt içi pazarda 17 bin 917, yurt dışı pazarda ise 6 bin 902 adetlik satış yaptı.