Turquality'e giren Arvento 200 milyon TL ciro hedefliyor

Araç Takip Sistemleri firması Arvento, Turquality programına girdi. Bundan sonra markalaşarak her yerde olmayı hedefleyen şirket, yurt dışında da distribütörler yerine kendi ofisleriyle hizmet vermeyi planlıyor. Arvento, cirosunu 2 yılda 200 milyon liraya çıkarmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Arvento Araç Takip sistemleri Turquality programına girdi. Bugün için 82 milyon liralık cirosu olan şirket, bunu 2 yılda 200 milyon liraya çıkarmayı hedefl iyor. Cirosunun yüzde 20'sini ihracattan elde eden Arvento, ihracatın payını yüzde 60'lara çıkarmak için Avrupa'da ofisler açacak. İki yıl önce yabancı bir fonun şirkete yatırım yaptığını hatırlatan Arvento'nun kurucusu ve Genel Müdürü Özer Hıncal, şirketin yüzde 70'ini Investcorp'un aldığını kaydetti.

Türkiye'den geçen TIRların takibinin kaçakçılık olma ihtimaline karşı önemli bir konu olduğuna değinen Hıncal, bunun için bir cihaz geliştirdiklerini söyledi. Cihaz ile gümrüklerin kullandığı yazılım sayesinde TIRların bütün bilgilerine ulaşılabildiğini kaydeden Hıncal, "Her türlü hava koşulunda çalışıyor. Üstündeki batarya 15 gün yetiyor. Böylece TIRlar komuta merkezinden an be an takip ediliyor. Bu cihazı 8 yıldır aktif olarak kullanılıyor. Kim nereden ne zaman gelmiş kaç kişi gelmiş onu görüyor. 9 bin 212 cihaz şu anda kullanılıyor. Bir cihazın bedeli 800- 900 lira" dedi.

Big Data analizlerine başladı

Bugün için 6 ülkeye ihracat yaptıklarına değinen Hıncal, aldıkları yatırımla birlikte Avrupa'da gelişmek için adım attıklarını ifade etti. Turquality programına katıldıklarını söyleyen Hıncal, şöyle devam etti: "Yurt dışında Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da büyüyoruz. Araç takipte dünyanın en iyisi olmak istiyoruz. İhracatımız, ciromuzun yüzde 20'sini geçmiyor ama bu rakamı yüzde 60'a çıkarmak istiyoruz. Ciromuz geçen yıl 82 milyon liraydı. Hedefimiz ciroyu 2 yıl içinde 200 milyon liraya yükseltmek."

Büyümek için Avrupa'da ofis açıp, kendi ekipleriyle iş yapmayı planladıklarını aktaran Hıncal, Suudi Arabistan'dan bu yönde teklif aldıklarını da kaydetti.

15 yıldır arabaları takip eden cihazlar ürettik

Turquality ile birlikte markalaşarak her yerde olmayı hedeflediklerini bildiren Hıncal, "15 yıldır arabaları takip eden cihazlar ürettik. TIRları takip et, toplam yolu hesapla, firmalar kendi maliyetlerini hesaplasınlar gibi... Şimdi ise bir üst kademe konuları olan sürücü davranışları analiz et, doğru yanlış sürücüyü çıkar, kötü ve iyi kullananı belirle, onu firmaya mail olarak gönder gibi konulara eğiliyoruz. Yakıt konusu iyi ve kötü sürücüde yüzde 30'a kadar farkettiriyor. Doğru yolda yanlış giderse yüzde 30 daha fazla yakıt kullanmış oluyor. Big Data analizleri de yapıyoruz. Önce trafik yoğun bilgisiyle başladık. Bir yolda çok araba ani fren yapıp soldan kaçıyorsa, orada bir sorun olduğunu görüp, belediyeye bildirebiliyoruz şimdi. Artık herhangi bir arıza olmadan bunun olabileceği sinyalini vermek için çalışıyoruz" diye konuştu.

Öte yandan şirket orman yangınları konusunda da takip sistemleri sağlayabiliyor. Teknolojik gelişmeler ışığında orman yangınları da online olarak yönetilebiliyor. Arvento'nun uygulamaya geçirdiği Yangın Yönetim Sistemi yangınların önlenmesi, çıkan yangınlara erken müdahale edilmesi, yangınlar ile etkin ve verimli mücadele edilmesi gibi konularda hizmet veriyor.

"Yolda dondurmaya ne olduğu bilinmiyor"

Arvento, kişi takip cihazları da üretiyor. Öncelikle çocuklar için bu cihazı ürettiklerini söyleyen Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, daha sonra bu cihazın maratoncular, dağcılar, belediye işçileri tarafından da kullanıldığını kaydetti. Hıncal, Bursa'da yaşanan bir olayı ise şöyle anlattı: "Alzheimer olan birisi kaybolmuş. Yanında bu cihaz varmış. Bilgisini alıp, Bursa Büyükşehir Belediyesi'yle paylaştık. Yeri tespit edip, en yakın ekibini o bölgeye yönlendirdiler." Marketlerde ya da üretim tesislerinde soğuk zincir takibinin yapılmasına karşın lojistik noktasında geri kalındığını dile getiren Hıncal, "Yolda dondurmanın başına ne gelecek, klima bozuldu mu gibi konular bilinmiyor. Dondurma eridiğinde bakteri üretiyor. Tekrar donduğunda da farkedemiyorsunuz. Soğuk zincirlerdeki bütün büyükler bizim soğuk zincir sistemlerimizi kullanıyor" dedi.