TüvRheinland İnegöl’deki test merkezini kapattı

Mobilya sektörünün test ve sertifikasyon ihtiyacını karşılamak için İnegöl’de kurulan TüvRheinland, sessizce ilçeden ayrıldı. İnegöllü sektör temsilcileri 5 yıllık anlaşmayı 3.5 yılda bozan TüvRheinland’ın yerine bölgeye TSE’nin gelebileceğini düşünüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - 2011 tarihinde MODEF Fuar Merkezinde tahsis edilen alanda 2 milyon euro yatırımla 2011 yılında hizmete açılan TüvRheinland Türkiye İnegöl Mobilya Test Laboratuarı, yeterli kazanç elde edilemediği gerekçesiyle faaliyetine son verdi. Almanya’da 142 yıldır farklı sektörlerde faaliyet gösteren TüvRheinland, dünya genelinde 65 ülkede 500 noktada 17 bin kişi ile kalite, güvenlik, ekolojik sürdürülebilirlik konularında sertifika veriyor. Tüv- Rheinland, İnegöl’de Türk mobilya sektöründe kalitenin sürekliliğini sağlamayı, sektörü disipline etmeyi, tüketicileri güvenlik, sağlık ve kalite konularında bilinçlendirmeyi hedeflemişti. 

TüvRheinland Uluslarası Standartlar Sertifikasyon ve Denetim AŞ’den alınan bilgiye göre; Türkiye’deki tek oluşumu olan TüvRheinland, İnegöl’de bulunan mobilya test laboratuarını bölgesel anlamda çok efektif bulunmadığı için kapatı. Lokasyonda yapılan değişiklik nezdinde ülke genelinde yapılan tüm faaliyetler, kurumun genel merkezi olan Almanya’ya taşındı. Yapılan açıklamada; “Bu süreç ne yazık ki İnegöl’den kaynaklı bir durum. İnegöl beklenen ilgiyi göstermedi. Taahhüt ettiklerini süreç içerisinde pek izleyemedik. Yatırımın karşılığını alamadık. Hal böyle olunca da Almanya Genel Müdürlük tarafından böyle bir tasarrufa gidildi” değerlendirmesi yapıldı. Diğer yandan TÜV’ün faaliyetlerine devam ettiği bilgisi verilirken, “İstanbul’da kısmi testlerini yapıyor, Almanya’daki laboratuarında tüm faaliyetlerini gerçekleştiriyor. İnegöl’e kurulmadan önce de mobilya test ve sertifikasyon ihtiyacını Almanya’daki laboratuarımızda karşılıyorduk, yine aynı şekilde sürdüreceğiz. TÜV’ün tek faaliyet kolu mobilya testleri değil. Diğer alanlardaki faaliyetlerimizi de yine İstanbul genel merkezimizden devam ettiriyoruz” ifadeleri kullanıldı. Önümüzdeki süreç için farklı bir lokasyonda laboratuvar yatırımına gidilip gidilmeyeceğinin de değerlendirileceği sinyalleri verildi. 

“Fiyatları yüksekti” 

Konuyla ilgili açıklama yapan İnegöl Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş da, “Tüv Rheinland İnegöl, tüm Türkiye hatta IMEA bölgesi diye adlandırılan Hindistan’a kadar olan bölgenin yetkili test laboratuvarı olarak hizmet ediyordu. Test merkezi, mobilya tasarım merkezi, 2. OSB, mobilya müzesi ve fuar gibi unsurlarla İnegöl mobilyasının ayrıcalığını ortaya koyacaktık. Doğru bir sistem, iyi bir pazarlama ile süreç daha iyi olabilirdi. Fiyatları yüksekti. Kendilerine, kampanyalar yapın, dedim. İnegöl’de 70- 80 müşterileri vardı. Zaten 2 bin mobilyacının bu işe girmesini beklemiyordum. Beklentilerini bulamadılar” dedi.

'TSE gibi milli kuruluşumuz var'

TüvRheinland Türkiye İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı’nın yerine alternatifi TSE olarak gösteren İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise, “TÜV gelişiyle İnegöl mobilyasını taçlandırmıştı. Çünkü Türkiye’de tek ve o da İnegöl’deydi. Kayserilisi, Ankaralısı, İstanbullusu buna gıptayla bakmıştı ve dikkatler İnegöl’ün üzerine çekilmişti. Fakat İnegöl mobilyası kaybetmez. Nihayetinde TSE gibi bir milli kuruluşumuz var. Çalışmalarımızı onunla da yürütürüz. İhtiyacı olan mobilyacılarımız ürünlerini Almanya’ya gönderecekler, gönderemeyen de daha uygun maliyetlerle TSE’ye yaptıracak” diye konuştu.