Ulusoy Elektrik, trafo yatırımlarına hız verdi

Ulusoy Elektrik, 6 bin trafo üretimiyle 40 milyon dolarlık ilave ciro sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meltem GÜNDÜZ

ANKARA- Ulusoy Elektrik, enerji sektöründeki faaliyetlerine trafo yatırımlarını da ekledi. Bu kapsamda Ankara Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde toplamda 53 dönüm arazi üzerine kurulu 34 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada yılda 6 bin adet trafo üretilecek. Ulusoy Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Sait Ulusoy, trafo konusunda dünyadaki en iyi ekipmanları satın aldıklarını belirterek, “ 2016 yılında bir önceki yıldan yüzde 20 daha fazla büyümeyi hedefliyoruz. Yıllık 6 bin civarında trafo üretimiyle 30- 40 milyon dolarlık ilave bir ciro gelecek” dedi.  

Ulusoy Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Sait Ulusoy, TÜBİTAK ile 4 tane proje yaptıklarını belirterek, bu projelerin trafo ile kablo aksesuarları, katener sistemleri (demiryollarındaki elektrik sistemleri) ve Türkiye’de bir ilki yaparak soğuk büzüşmeli yüksek gerilim kablo eklerinin üretimi olduğunu söyledi. Şu anda soğuk büzüşmeli yüksek gerilim kablo eklerinin üretimine başladıklarının altını çizen Ulusoy, Almanya’da bunun sertifika testlerinin devam ettiğini bildirdi. 

ODTÜ ile proje

Kablo aksesuarlarını 36 kV’luk kabloların eklenmesinde kullanacaklarını, bunun hızlı şekilde sorunsuz ve problemsiz şekilde eklenmesini sağlamış olacaklarını kaydeden Ulusoy, “ Mevcut kablo teknolojisinde 45-50 dakika sürüyor. Bu da o sistemin 45-50 dakika elektriksiz kalması demektir. Bizim sistemde tahmini 20 dakikada insan hatasına izin vermeyecek şekilde yapılabiliyor. Katener sistemlerinde kullanılan bakır parçalar özel alaşımlıdır. Bu özel alaşımın parçaları şu ana kadar hep yurt dışından getirtiliyordu. Biz bu teknolojiyi ODTÜ ile beraber geliştirdik. Üretmeye de başladık. Seri olarak da üretip demiryollarına satmaya başladık” diye konuştu. Ulusoy, sistemin yeni hatlar başta olmak üzere pek çok hatta da kullanıldığına dikkat çekerek, bununla ilgili patent alma çalışmalarına da başladıklarını, çok başarılı bir ürün olduğunu söyledi. ODTÜ metalürji bölümünün ürünü desteklediğini, önceden bu malzemeler için milyonlarca dolar-euro ödenen paranın, Türkiye’de kaldığını bildirdi. 

elektrik1.jpg

Ürünleri dünya için yapıyoruz

Ulusoy’un raylı sistemler ekibinin sadece hızlı tren hatlarında kullanmak için ekipmanlar ürettiğini ancak şu an şehir içi hatlarda kullanılan tramvay, metrobüs ve metro hatlarında kullanılan ekipmanları üretmeye ve satışlarına başladıklarına dikkat çeken Ulusoy, “ Bizim hedefimiz sadece Türkiye değil. Ürünlerimizi dünya pazarları için yapıyoruz. Dünyada çalışmalarımız devam ediyor. Bir çok demiryolu idaresi için onay sürecimiz başladı” ifadesini kullandı. Sait Ulusoy, “ Dünyada demiryolu hatlarının elektrifikasyonu Türkiye deki gibi hızla gelişiyor. Kullanılan ekipmanlar, Avrupalı 3-4 tane firmanın tekelindeydi ancak biz bu tekeli kırdık. Türkiye’de de tekeli kırdık. Örneğin, Ankara-Konya hattında bir katener sistemin maliyeti 675 Euro’ya satın alındı. Bizim bu üretimimizle birlikte aynı firmalar, fiyatlarını şimdi 275  Euro’ya düşürdüler” dedi. 

Endonezya pazarında üretim

Sait Ulusoy, Endonezya’da bir üretim tesisi kurduklarını, Endonezya pazarının çok büyük bir pazar olduğunu, 255 milyonluk nüfusu olan bir pazar olduğunu belirterek,  ülkenin 10 yıllık yatırım planlarının da çıktığını, o pazarda yer almak için orada bir takım yerli ürünlerin üretilmesi gerektiğini aktardı. Ulusoy, Endonezya’nın ardından Malezya ve Vietnam’da faaliyet göstereceklerini bildirdi. Ana parçaların Türkiye’den gideceğini, diğer parçaların ise orada üretileceğini kaydeden Ulusoy, 4 bin metrekarelik bir kapalı alan kiraladıklarını, tahminen 10-15 milyon dolar işletme sermayesiyle yatırım yaptıklarını ifade etti. 

“Satışların arkasını besleyecek üretimimiz var”

Rusya’da çok önemli bir sertifikasyon aldıklarını, sertifikasyon içerisinde Rusya’daki pazar payını artıracaklarını kaydeden Ulusoy, Kazakistan, Fas ve Türkmenistan’da çalışmaların devam ettiğini aktardı. Afrika’da pek çok ülkeye mal sattıklarını, ürünleri Senegal, Kenya, Moritanya, fil dişi sahillerine sattıklarını belirterek, “ Şu anda Avrupa’da çeşitli ülkelere ihracat yapıyoruz. Kosova’dan bir sipariş aldık. Finlandiya, İspanya, Fransa, İtalya’ya satış yapıyoruz. Giderek de Avrupa pazarını geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun dışında Peru, Şili, Kolombiya gibi ülkelere ürünler satıyoruz. Bu satışların arkasını besleyecek üretimimiz var. Trafoda dünyadaki en iyi ekipmanları satın aldık. Hem üretimde hem testte kullanılan makinalar ile son derecede başarılı trafo üretimimiz var” dedi. 

elektrik2.jpg

İlk sevkiyat Etiyopya’ya

1 yıl önce Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde 56 bin metre kare yer satın aldıklarını, üretim alanı için toplam 34 bin metrekare kapalı alan yaptıklarını kaydeden Ulusoy, trafo üretimine seri üretim olarak başladıklarını, Trafonun üretiminde kullanılan ekipmanları İsviçre ve Almanya’dan satın aldıklarını bildirdi. Sait Ulusoy, şu an seri üretimlerin devam ettiğini, trafo kalitesinin yüksek olduğunu, kullanılan teknolojinin Türkiye’de başka kullanan olmadığını aktardı. İlk sevkiyatı Etiyopya’ya gönderdiklerinin altını çizen Ulusoy, güneşten elektrik üretimi için kendilerinin trafolarını kullandıklarını söyledi. 

“Rüzgar ihalelerine katılacağız”

Sait Ulusoy, Şubat- Mart aylarında lisans ihalelerinin gerçekleştirileceğini vurgulayarak, rüzgar projelerine de lisans almak için ihalelere katılacaklarını dile getirdi. Ege, İç Anadolu, Akdeniz’de 9 adet projeye 9 farklı yerde rüzgar ölçümü yaptıklarını belirten Ulusoy, 900 firmanın yarışacağını aktardı. 

gfsdfgfds.jpg

30-40 milyon dolar ilave ciro

2014 ile 2015 yılı kıyaslandığında bir büyümenin gerçekleşmediğini ancak geriye dönüşün de olmadığını ifade eden Ulusoy sözlerini şöyle sürdürdü:  “Sadece Türkiye’de sorun yok, bütün dünyada sorun var. Özellikle petrol fiyatlarının düşüşü ve bu petrolden yatırım yapan bir çok az gelişmiş ülke, bu yatırımlarını durdurdu. Ama biz bunu pazarımızı genişleterek aştık. 2016’dan beklentimiz 2015’ten en az yüzde 20 büyümek. Yeni kurulan fabrika, yeni pazarlar, yeni ürünler gibi nedenlerle… Örneğin; yıllık 6 bin civarında trafo üreteceğiz. Buradan 30 – 40 milyon dolar ilave bir ciro gelecek”