UNGC 100 Endeksi'ndeki ilk ve tek Türk şirketi!

Enerji ve çevre yatırımları ile önemli oranda tasarruf sağlayan Coca Cola İçecek, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirlik alanında gösterdiği performansıyla “UNGC 100 Endeksi’nde” yer alan ilk ve tek Türk şirketi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan’da 10 ülkede 23 fabrika ve 11 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek (CCİ), şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirlik alanında gösterdiği performansıyla Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından hazırlanan “UNGC 100 Endeksi’nde” yer alan ilk ve tek Türk şirketi oldu. CCİ aynı zamanda Coca-Cola sisteminden de bu endekste yer alan ilk ve tek şirket. Coca-Cola İçecek’in Grup Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya, İzmir’deki fabrikalarında yaptığı açıklamada, 2006 ile 2013 yılları arasında yürütülen verimlilik projelerinin sonucu olarak litre başına su tüketimini yüzde 19 oranında düşürerek 1.41 litreye indirdiklerini, bunun da CCİ’yi Coca Cola sisteminde ilk sıralara yerleştirdiğini anlattı. Coca-Cola sisteminin, global olarak 2020 yılına kadar tüm ürün ve üretim süreçlerinde kullandığı suya denk miktarda suyu doğaya geri kazandırmayı hedeflediğini hatırlatan Yerlikaya, “Bu hedef doğrultusunda yürütülen toplumsal projelerle, CCİ bir yıl içerisinde sadece Türkiye’de 665 milyon litre suyu kaynağına geri döndürerek, 7 bin 900 hanenin yıllık su ihtiyacına eşit miktarda suyu doğaya geri kazandırdı” dedi. 

60 bin hanenin yıllık enerjisini tasarruf etti 

Yerlikaya, enerji verimliliği ve iklim koruma çalışmalarının CCİ’nin sürdürülebilirlik stratejisinin öncelikli alanları arasında yer aldığını, 2013’te pazara yerleştirdiği enerji tasarrufl u soğutucular ile 343 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağlayarak, 157 bin ton karbon emisyonunun önüne geçtiklerini, bu rakamın 13 milyondan fazla ağacın atmosferden temizlediği karbondioksit gazına ve 60 binden fazla hanenin yıllık enerji ihtiyacına eşit olduğunu belirtti. Yerlikaya, “ Enerji verimliliği konusunda gerçekleştirdiği sürekli iyileştirme projeleriyle CCİ, Türkiye’deki fabrikalarında 8,5 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağladı. Bu, bin 500’den fazla hanenin yıllık enerji ihtiyacına denk. Bu sayede, yaklaşık 400 bin ağacın bir yıl içinde atmosferden temizlediği karbon emisyonuna denk bir tasarruf sağlandı” dedi.

CCİ İzmir Fabrikası çevre alanında dünyaya örnek oluyor

CCİ Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Aykan Gülten, “CCİ’nin Türkiye operasyonuyla, Coca-Cola Avrasya & Afrika Grup Başkanlığı Sürdürülebilirlik Ödülleri kapsamında ülke bazında 'En İyi Şişeleme Operasyonu Büyük Ödülü'nü 2010 ve 2013'te kazandı. Coca-Cola İçecek İzmir fabrikası ise üç kez 'En Çevreci Fabrika' ödülünü aldı. İzmir fabrikası aynı zamanda Coca-Cola ve WWF tarafından ortak olarak düzenlenen enerji tasarrufu yarışmasını tüm dünyadaki Coca-Cola fabrikaları arasında ilk tamamlayan fabrika. Coca-Cola İçecek’in Türkiye’de ve faaliyet gösterdiği bölgede sürdürülebilirlik alanında lider oldu” dedi. CCİ’nin, Türkiye’deki üretim tesislerinin karbon salınım oranlarını açıklayan ilk firma olduğuna dikkat çeken Gülten, şunları söyledi: “ 3 yıldır Türkiye’de karbon saydamlık liderlerinden biri seçiliyoruz. 2013 performansımızı anlattığımız son raporumuz GRI G4 standardında yayınlandı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir