'Ürettiğimiz her üründe dünyada ilk 4 arasındayız'

Ağaç bazlı panel sektörünün global oyuncusu Kastamonu Entegre, 2017 yılının ilk yarısında gerçekleştirdiği yeni yatırımlarla büyümesine hız kazandırdı. Kastamonu Entegre’nin yurtdışındaki yatırımları 800 milyon euroyu aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EREN İŞLET

ADANA - İtalya’nın Kuzey doğusunda, 1962 yılında Ravenna’da kurulan Gruppo Trombini’yi satın alan Kastamonu Entegre, mobilya sektörüne yönelik ham ve melamin kaplı yonga levha ve laminat üretecek.

Gruppo Trombini, Pomposa’da bulunan yılda 480 bin metreküp, Frossasco’da bulunan yılda 320 bin metreküp kapasiteli iki ayrı yonga levha tesisiyle, toplamda yıllık 800 bin metreküp kapasiteye sahip bulunuyor. İtalya’da yüzde 20 pazar payı hedefleyen Kastamonu Entegre, bu tesisleri, 2018 yılında devreye alacak.

Satın alma görüşmelerinin 2017 yılı ilk çeyreğinde başladığını belirten Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Global ölçekli üretim kapasitemizi arttırmaya devam ediyoruz. İtalya’nın üçüncü büyük yonga levha üreticisi olan Gruppo Trombini’yi satın alarak, Romanya, Bulgaristan, Bosna – Hersek, Rusya’daki yatırımlarımıza İtalya’yı da eklemiş olduk. Böylece yurt dışı yatırımlarımız toplam 800 milyon euro’yu aştı” dedi.

Moda ve tasarım merkezi İtalya’nın, mobilya sektöründe dünyanın dördüncü büyük üreticisi olduğunu vurgulayan Yıldız, “İtalya mobilya pazarının büyüklüğü 20 milyar dolar ve yaklaşık 10 milyar dolarlık mobilya ihracatı yapıyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden biri olarak biz de, bugüne kadar ihracat yaptığımız İtalya’da bir Türk üretici olarak yeni bir ilke daha imza atıyor olmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İnovasyon dönüşümü devam ediyor

Bu sene, Adana MDF Tesisi’nde 10 milyon euroluk yatırımla devreye alınan ek laminat parke hattında 40 x 120 cm gibi seramik ebatlarında, 12 mm kalınlığa kadar, dört tarafı derzli parke üretilmesi hedeflendiğini belirten Yıldız, “Hat, özel ölçülerde parke üretimine imkân sağlayan teknolojik alt yapısıyla öne çıkarken, özel kilit sistemi ile uygulamada kolaylık sağlayacak. Ayrıca bu hatta sessiz, statik elektriklenmeyi önleyici, bakteri bulundurmayan ve yok eden parke üretimleri mümkün olacak” diye konuştu. Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörüne yönelik ürünler ürettiklerini hatırlatan Yıldız, “Şirketimiz ISO 500’de 36. sıraya yükselirken, ilk 1000 ihracatçı şirket arasında 36 basamak birden yükseldi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında 41. sırada yer alan Kastamonu Entegre, katma değerli ürün satışındaki artışın etkisiyle net satışlarını artırarak bu yıl 36. sıraya yükseldi. İSO 500’deki yükselen sıralamamız bizler için olduğu kadar sektörümüz ve Türkiye ekonomisi için de dikkate değer bir yükseliştir. Her biri kendi alanında lider, yurt içi ve uluslararası pazarlarda yüksek oranda tanınırlığa sahip ürün ve markalarımızla sanayi kuruluşları içindeki yükselişimizi sürdürerek İSO 500 sıralamasındaki yerimizi her geçen yıl daha da üst sıralara taşımayı hedefl iyoruz” dedi. Kastamonu Entegre, TİM tarafından hazırlanan ‘İlk 1000 İhracatçı Firma-2016’ araştırmasında da 36 basamak birden yükselerek 149. sıraya yükseldi.

Fransa'dan alınan hat, modernize edilerek Bulgaristan'a taşınıyor

Kastamonu Entegre, 2017’nin ilk yarısında Güneybatı Fransa’da Linxe’de bulunan Darbo’nun yonga levha üretim hattını da satın aldı. Tesisin Dieff enbacher marka kontinu presi modernize edilerek 2018 yılında Bulgaristan’da devreye alınacak. Ayrıca Glossmax markasıyla üretilen parlak panel üretim kapasitesinin arttırılma kararı doğrultusunda ikinci hattın siparişi verildi. Üretim hattının 2017 yılı son çeyreğinde Gebze tesislerinde tam kapasite olarak çalışmaya başlaması planlanıyor.

'Global bir oyuncu olma yolunda hızla ilerliyoruz'

Şirketin uluslararası alandaki aktif konumuyla global bir oyuncu olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Yıldız, “İtalya, Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Bosna Hersek’teki üretim tesislerimizin yanı sıra ABD’den Çin’e kadar dünya genelindeki iş ortaklarımızla çok hızlı büyüyen bir yapıya sahibiz. 1 milyar euro düzeyindeki ciromuzun, yüzde 40’a yakınını yurt dışı faaliyetlerinden elde ediyoruz. Dünya genelinde 96 ülkeye ihracat gerçekleştiren global bir şirket olarak hem geleceğe dair vizyonumuz, hem de artan küresel rekabet koşulları, şirketimizi çıtayı her gün daha yukarı koymaya yöneltiyor. Kastamonu Entegre ailesi olarak hedefimiz, hep birlikte imza attığımız başarılarımıza yenilerini eklemek ve sürdürülebilir kılmaktır“ dedi.