Vestel: Dönüşüme hazırız, korumacılıktan korkmayalım

Vestel İcra Kurulu Başkanı Erdoğan, Venüs cep telefonunda 2-3 yıl içinde yıllık 3 milyon adetlik satışa ulaşmayı hedeflediklerini, bu paralelde 3 bin kişiye yeni iş yaratacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN 

Venüs 3’ü gururla cebinden çıkarıp gösteriyor Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan... Ekim sonunda lansmanı yapılacak yeni telefon dizaynı ile dikkat çekiyor. Vestel’in dahil olduğu B20 Dijital Ekonomi Zirvesi öncesi bir grup gazeteci ile biraraya gelen Erdoğan, Türkiye’nin dijital dönüşümünde önemli köşe taşlarından biri olan yerli cep telefonu üretimi ile ilgili sorulara yanıt vererek başlıyor söze. Vestel İcra Kurulu Başkanı, yerli cebe teşvik taleplerinin korumacılık isteği olarak algılanmasına dair bir soruyu şöyle yanıtlıyor: “Korumacılık kötü bir şey değil, korkmamak lazım. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri kendi şirketlerini koruyor. Stratejik ihalelerde öncelik sağlıyor, Kore’den ABD’ye pek çok ülke, ülke menfaati görüyorsa korumacılık yöntemleri uyguluyor. Devlet Türkiye’de teknoloji üretimini desteklemeli. Yerli cep telefonuna destek verilmeli. Bunun yöntemi nasıl olur bilmiyoruz ama bir şekilde yapılmalı bu. Bakın Ar-Ge destekleri nasıl etkili oldu, Türkiye orjinli olmasına da gerek yok, bu toprakların teknoloji üretiminde cazibe merkezi haline getirilmesi gerek.” 

Bakanlık fabrikayı gezdi 
Sanayi Bakanlığı ile Venüs’ün yerli sayılması gerektiği üzerine görüştüklerini, yetkililerin Vestel City’i gezdiğini ve görüşlerin olumlu olduğunu anlatan Erdoğan, “Çipi 2 dev üreticiden birinden almak zorundasınız. Mühim olan, o çipi alıp onun etrafındaki anakartı üretip onun tasarım ve üretimini yapabilmek. Venüs özgün bir cihaz. Burada artık yerlilik oranına bakılmaz diyoruz. Ona bakarsanız domatesin de tohumu, gübresi yabancı... Yeni dünyada artık iş yaratabiliyor musun buna bakılıyor” sözleriyle görüşlerini ortaya koyuyor. Şimdiye kadar 200 bin Venüs satılmış. Henüz cep telefonu üretiminden kar edemediklerini söyleyen Erdoğan, “Başabaş olsak razıyız. Ancak bu üretimi yapmazsanız bugünün dünyasında yok olursunuz. Şu anda bir kapasite sorunumuz yok, cep telefonunu üretmek kolay, satmak zor” diyor. Vestel İcra Kurulu Başkanı 1 milyon adet cep telefonunu 1000 kişilik istihdamla üretebildiklerini belirterek, 2 ila 3 yıl sonra 3 milyon adetlik satışa ve ilave 3 bin istihdama ulaşmayı hedefl ediklerini anlatıyor. TV pazarında Vestel’in payını örnek gösteren Erdoğan, “Bu hesapla ben 6 milyon cep telefonu satabilmeliyim” ifadesini kullanıyor. 

Nesnelerin internetine odaklandı 
Teknoloji dünyasında hazırlanılan yeni “tsunami” nesnelerin interneti... Turan Erdoğan da konuyla ilgili heyecanını ortaya koyuyor. Mental olarak da altyapı olarak da şeylerin internetine hazır olduklarının altını çizen Erdoğan, “Berlin’de IFA Fuarı’nda 3 bin 500 metrekarelik bir standda akıllı ev çözümlerimizi sergiledik. Pek çok rakibimiz henüz konsept aşamasındayken biz sistemimizi sergileyebilecek durumdayız. Şu anda ticarileşen bir şey yok ama olduğunda biz 1 yıl önde olacağız rakiplerimizden. Bu bir yıl da bugünün dünyasında çok önemli” diyor. Türkiye’de 4.5G’ye geçişle akıllı ev sistemlerinin uygulanabilirliği mümkün olacak. Yeni dönemde lüks konut projelerinin standart olarak ‘akıllı’ olacağını öngörüyor Erdoğan ve bu projelere odaklanacaklarını ifade ediyor. Akıllı sistemlerin arkasına bir iş modelinin konulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Vestel’in bundan sonraki döneme dair stratejisini de bu paralelde şekillendiriyor. 

756756-b.jpg

B20’ye stratejik ortak oldu 
Turan Erdoğan, “Türkiye’de son teknolojiye uyum göstermiş şirketler var. Biz diyoruz ki biz varız” sözlerinin ardından bu iddialarını göstermek için B20 Zirvesi’ne teknoloji ortağı olarak dahil olduklarını anlatıyor: “B20 bizim için farklı bir fırsat. Daha vizyoner, büyük resme bakabileceğimiz bir ortamı B20’de yakalayabileceğiz. Bu organizasyonda dünyanın en büyük şirketlerinin CEO’ları, yenilikçi genç şirketler ve global pazarlarda başarılı olmuş gruplar var. Bu sebeple geleceğin teknolojisine odaklanan ve bu teknolojinin kurulumunda rol alan bir marka olarak sadece sponsorluk anlamında değil; stratejik bir ortak olarak da B20’nin içinde olmak istedik. Eylül ayında Ankara’da yapılan toplantılarda yaklaşık bin tableti katılımcıların kullanımına sunduk. İki gün süren toplantılarda katılımcılar tüm süreci bu tabletler sayesinde takip etti. İstanbul’da 6 Ekim tarihinde yapılacak Dijital Ekonomi başlıklı konferanslarda da yer alacağız. Burada özellikle, akıllı şehirler ve nesnelerin interneti konularında görüşlerimizi paylaşacağız.”

VESTEL VENTURES FATURA KESMEMİŞ ‘AKIL’ ARIYOR

Nesnelerin internetinde büyük gelirler için büyük yatırımlara gerek olmadığının altını çizen Vestel İcra Kurulu Başkanı, “Gereken tek şey akıl” diyor. İşte bu aklı arayıp bulmak için Vestel Ventures kurulmuş. Erdoğan odaklarının yeni projeler olduğunu belirterek kriteri “henüz fatura bile kesmemiş olmak” olarak ortaya koyuyor. 500’ün üzerinde proje incelediklerini belirten Erdoğan, en büyük handikaplarını şu sözlerle ortaya koyuyor: “Bazen ismimiz büyük geliyor. Vestel denilince beklentiler çok yükselebiliyor.”

GELECEĞİN PARLAK İKİ İŞİ: GÜVENLİK VE SENSÖRLER

Turan Erdoğan, nesnelerin interneti trendinin tüm dünyada dijital güvenlik açığını da ortaya çıkardığını vurgulayarak, "Dev şirketler güvenlik çözümlerinin peşinde, her yeni işi finanse ediyorlar, tutan işten milyar dolarlar kazanıyorlar” diyor. Diğer parlak iş sensörler ve kameralar. ABD’li firmaların bu alana odaklandığını vurgulayan Erdoğan, “1200 Ar-Ge mühendisimizin 40’a yakını doktoralı. Bu doktoralı Ar-Ge mühendislerini serbest bıraktık, yeni projelere bakıyorlar” dedi.

KRİPTOLU TELEFON ÜRETECEĞİZ

► Avrupalı eskiden bizden bir fındık, bir de incir alırdı. Bugün Vestel Avrupa’ya 8.5 milyon TV satıyor. Pazarın yüzde 20’sini elimizde tutuyoruz. 

► “Kriptolu telefon üretmek için çalışmalara başladık. Belirli izinlerin alınması gerekiyor, işbirlikleri yapıyoruz. Bu üretimi yapacağız. 

► “Robotlar bir zamanlar pahalıydı, ucuzladı artık. Vestel City’de 300 robot çalışıyor. Planlamadan sevkiyata kadar akıllı olmalı fabrika. Biz daha yolun başındayız. 

► Ali Baba ve 40 Haramiler’de ‘açıl susam açıl’ denirdi. Bugün teknolojik gelişmeyle sesle kontrol mümkün. Hayallerin gerçek olduğu bir dönemdeyiz. Benim hayalim ise gelecekte beyin gücü ile iletişim kurulabilmesi... En akıllı çip beynimiz. Bunun mümkün olacağına inanıyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir