Wenta, yeni tesisle birlikte yüzde 100 yerliliğe koşuyor

Buhar kazanı alanında dünyada bilinen bir marka haline gelen Wenta Isı Teknolojileri, Ankara ve Kırşehir fabrikalarında yüzde 85'e çıkardığı yerlilik oranını İzmir’de kuracağı fabrikada yüzde 90’a taşıyacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

ANKARA-Isı teknolojileri sektörüne 40 yıl önce adım atan Wenta Isı Teknolojileri, özellikle buhar kazanı alanında dünyada bilinen bir yapıya kavuştu. Şirket, Ankara ve Kırşehir’deki fabrikalarında yüzde 85 yerlilik oranına ulaşırken, İzmir’de kuracağı fabrikada bu oranı yüzde 90’a yükseltecek. Azerbaycan’da ise Azeri bir şirketle yüzde 50 ortaklıkla kalorifer kazanı, hidrofor ve genleşme tankı üretimine hazırlanan Wenta, halen yüzde 40 olan ihracat oranını yükseltmek üzere çalışmalar yapıyor. Wenta bünyesinde, Wenta Isı Teknolojileri A.Ş. ve Wenta İmalat Ltd. Şti. adı altında iki şirket bulunuyor.

Ankara 1’inci OSB’de bulunan Wenta Isı Teknolojileri A.Ş’de; buhar kazanları, buhar jeneratörleri, kızgın yağ kazanları, kızgın su kazanları, degazörler, termik degazörler, ekonomizerler üretiliyor. Elektrikli buhar kazanı ve elektrikli buhar jeneratörleri de üretilen tesiste, Türkiye’de ilk kez 4 bin kW’lık jeneratör üretilerek Etiyopya’ya ihraç edildi. Wenta Makine İmalat Ltd. Şti’nin ise Kırşehir’de kurulu olduğu bilgisini veren Aydın, burada da ; hidrofor ve genleşme tankları, akümülasyon tankları, tek ve çift serpantinli boylerler, bakır serpantinli boylerler, buffer tanklar, denge tankları, hava atıcı, pislik tutucu üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

İstanbul’da ise bir depo ve satış müdürlükleri bulunduğunu dile getiren Aydın, İzmir’de de satış bürosu ve depo ile hizmet verdiklerini aktardı. İzmir Kemalpaşa OSB’de sadece ihracat odaklı olmak üzere 20, 40, 60 ve 80 kW pelet kazanı üretimi için planlama yaptıklarını ifade eden Fatih Aydın, ayrıca kalorifer kazanları ve kalorifer kazanları için üretilen yoğuşmalı ekonomizer üretimi de yapacaklarını anlattı. "Azerbaycan’da 2019 yılında Azeri bir şirketle yüzde 50 ortaklıkla kalorifer kazanı, hidrofor ve genleşme tankı üretimine başlamayı planlıyoruz. Ukrayna, Rusya, Irak'ta bölge müdürlüklerimiz var. İhracat yaptığımız ülkeler arasında ; Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Irak, Afrika ülkeleri, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Fransa geliyor. İzmir fabrikasında yerlilik oranını yüzde 90’a yükseltmeyi öngörüyoruz. Azerbaycan’da yapacağımız üretimde ise hammaddeyi Türkiye’den götüreceğiz. Özellikle buhar jeneratöründe dünya çapında bilinirliğimiz arttı. Verimliliği yüksek olan üründe yazılımın da Wenta’ya ait."

Sektörde tandartlara uymayan merdivenaltı üretimin olduğuna dikkat çeken Aydın, ihalelerde ise kalite yerine fiyata dikkat edildiği için sıkıntılar çıktığını, bu alana yönelik yasal düzenlemelerin şart olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir