Windows 10'un penceresi yeniliklerle açıldı

Microsoft’un işletim sistemi Windows 10 nihayet kullanılmaya başlandı ve 1 milyar kişi tarafından geçtiğimiz günlerde bilgisayarlara kuruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA COŞKUN

Microsoft’un işletim sistemi Windows 10 nihayet kullanılmaya başlandı ve 1 milyar kişi tarafından geçtiğimiz günlerde bilgisayarlara kuruldu. Diğer sürümlerin aksine, direkt olarak güncelleme şeklinde bilgisayarlara yükleme yoluna gidilen Windows 10 ile birlikte, sesli asistan Cortana da masaüstüne taşındı.

Bilgisayarlarımıza birbirinden özel yenilikler getiren Windows 10 penceresini araladık ve yeni sürümle birlikte gelen değişiklikleri inceledik...

Başlangıç ekranı ve başlat menüsü iç içe 
Microsoft’un Windows 8’in ardından 9’u atlayıp kullanıcılarını şaşırtmasının ardından ortaya çıkan Windows 10, nihayet bilgisayarlarımızda. Yeni sürümle birlikte, Windows 8’de hayli kullanışsız olan başlangıç ekranı da artık başlat menüsünün içerisinde. Üstelik menünün boyutu istenildiği gibi ayarlanabilecek. Böylelikle hem size özel bir başlat menüsü olacak hem de başlagıç ekranındaki gereksiz pencere fazlalığından kurtulmuş olacaksınız. 

Pencereler arası geçiş daha kolay hale geliyor 
Alt-Tab ile açılan pencereler arası geçiş özelliği Windows 10’da daha büyük ön izleme pencereleri ile yenileniyor. Daha önce sağa ve sola sürüklendiğinde otomatik olarak boyutlanan pencereler, artık ekranın köşesine sürüklenecek ve 4 pencere dört ayrı köşede eşit boyutlarda kullanılabilecek. Bunun yanında görev çubuğu da yenileniyor ve aktif program ikonlarının altında bir çubuk bulunuyor ve bu çubuk, ikonların aktif olduğunu gösteriyor. 

Asistan Cortana masaüstünde kullanılabilecek 
Windows Phone’larda kullanılan sesli asistan Cortana artık masaüstünde. Birçok farklı yenilikle gelen Windows 10, Cortana’yı da masaüstüne taşıyarak adeta bir devrim gerçekleştirdi. Ancak bir detayı hatırlatmakta fayda var; ülkemiz kullanıcıları ilk aşamada sesli asistan özelliğinden yararlanamayacak. 

Microsoft’un yeni internet tarayıcısı: Edge 
“Project Spartan” kod adıyla duyurulan, daha sonra Edge olarak lanse edilen yeni web tarayıcısı, Windows 10 kullanıcıları için en yeni özelliklerle geliyor. En son web standartlarını ve uzantılarını destekleyen Edge’de Microsoft’un sesli asistanı Cortana desteği yer alacak. Yeni tarayıcı aynı zamanda WhatsApp web uygulamasını da barındıracak. Bilindiği gibi, WhatsApp web Internet Explorer üzerinden kullanıcılara sunulmamıştı. 

Yeniden başlatma işlemi planlanabilecek 
Windows güncellemelerinden dolayı sürekli bilgisayara “yeniden başlatılması gerekiyor” komutu gelmesi bazen sıkıcı olabiliyordu. Windows 10 ile birlikte bu sorun da ortadan kalkıyor. Bunun yerine yeniden başlatma işlemi zamana ayarlanabilecek ve bir daha bu tür komutlar kullanıcıyı rahatsız etmeyecek. Bunun yanı sıra, Windows 10 ile komut satırı da yeniliklerden payını alacak ve artık komut satırında kısa yol tuşları kullanılabilecek. 

Farklı cihazlarda aynı programları kullanabilme özelliği 
Buna, Windows 10’un en önemli özelliklerinden bir ikincisi de diyebiliriz. Bu yeni gelen özellikle farklı cihazlarda aynı programlar ve uygulamalar kullanılabilecek. Windows 10’da yer alacak uygulama dükkânındaki programlar ve uygulamalar Windows 10 işletim sisteminin olduğu tablet, cep telefonu ve hatta Xbox One’de çalışacak. Off ice programları da bu listeye dahil olan programlar arasında. 

Yüz ve göz bebeği tanıma işlevi geliyor 
Bilgisayarı çok daha hızlı ve efektif kullanabileceğiniz bu özellik sayesinde bilgisayarlar daha güvenli ve çabuk açılabilecek. Çok ilgi çekecek bu özellik bilgisayar kilitli ekranda iken cihazı kolayca açabilmeye yarayacak. Ancak küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var; bu özelliği kullanabilmek için cihazda bir 3D kızılötesi kamera olması gerekiyor. 

Görünüm cihaza göre değişiyor 
Bu özellik de Windows 10 kullanıcılarını oldukça mutlu edecek bir özellik. Kısaca tanımlayacak olursak, Windows 10’un görünümünü cihazdan cihaza değiştirebiliyorsunuz. Birden fazla cihaza sahip kullanıcıların sayısını düşündüğümüzde hayli işe yarayacak bu özellik ile dizüstü bilgisayarınızın dokunmatik ekranı varsa Windows 10’un ara yüzünü tablet modunda çalıştırabilirsiniz. Windows 10 her cihazda o cihaz için kullanışlı bir görünüme geçebilecek. 

Akıllı telefonlar ile uyum sağlayacak 
Windows 10’daki yeni bir uygulama, akıllı telefonunuz ile Cortana, Skype, Off ice gibi Microsoft hizmetleri ve bilgisayarınızın daha uyumlu çalışmasını sağlayacak. Yani iPhone telefonunuzu bilgisayara bağlayıp kolayca fotoğraflarınızı OneDrive yedekleyebilecek ya da Xbox’daki müziklerinizi Android cep telefonunuza aktarabileceksiniz. 

Oyunculara özel DirectX 12 
Microsoft’un oyuncular için hazırladığı bir yenilik de denilebilir. DirectX 12 geliştiricilere grafik işlemcileriyle daha yakın çalışma olanağı sunuyor. Windows 10’un son grafik API’si büyük performans iyileştirmeleri ile geliyor ve çoğu ekran kartı ile uyumlu. Yeni API sadece oyun severlere değil CAD gibi yazılımlar kullananlara da daha iyi bir performans sunacak. DirectX 12’yi kullanabilmek için yeni bir ekran kartına gerek duyulmayacak.

Cortana, Türk kültürünün hangi özelliklerine sahip olacak?
Kişisel asistan Cortana önümüzdeki aylarda Avusturalya, Kanada, Hindistan ve Japonya’ya gelecek. Yıl içerisinde ise Brezilya, Meksika ve Fransızca konuşan Kanada’lılar için de sesli asistan desteğinin kullanılması hedefl eniyor. Bu ülkelerin içerisinde Türkiye’nin ismi geçmiyor. Çünkü Microsoft, Cortana’nın yerel kültürlere uyumlu hale getirildiğini, gecikmenin de bundan kaynaklandığını belirtiyor. Büyük titizlikle üzerinde çalışılan Cortana acaba Türk kültürünün hangi belirgin özelliklerine sahip olacak?

Bu konularda ilginizi çekebilir