Yeni nesil SUV araçta Türk mühendis imzası

Avusturyalı teknoloji şirketi AVL'nin Türkiye'deki merkezi, kontrol yazılımını geliştirdiği yeni nesil ilk SUV aracını İstanbul'da test etmeye hazırlanıyor. (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Otomotiv sistemleri konusunda dünyanın en büyük mühendislik firmalarından Avusturyalı AVL'nin İstanbul'daki merkezi AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye, otomatik şanzıman kontrol yazılımını geliştirdiği yeni nesil ilk SUV aracını İstanbul'da test etmek için gün sayıyor. Şirket, 2019'da ihracat cirosunu 35 milyon euroya çıkarmayı hedefliyor.

Yılın ilk aylarında İstanbul'da testlere başlayacak

AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek şirketin 2019'da hayata geçireceği yeni teknolojilerini duyurdu. İmpram, Türkiye'deki AVL mühendisleri tarafından otomatik şanzıman kontrol yazılımı geliştirilmiş büyük bir otomotiv markasının yeni nesil ilk SUV aracının ilk detaylarını paylaşarak, aracın yılın ilk aylarında İstanbul'da testlerine başlanacağını söyledi. Aracın yazılımının önemli markalara hizmet vermek ve Ar-Ge çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirildiğini belirten Serkan İmpram, bu SUV aracın Türkiye'de üretilmediğini, ancak otomatik şanzıman kontrol yazılımının Türkiye'de geliştirildiğini söyledi.

İmpram "SUV araçlar, ülkemizde ve dünyada oldukça popüler hale gelen ve önemli bir pazar payına sahip araç tipleridir. Diğer otomobillerden farklı olarak daha geniş ve yerden yüksekliği daha fazla olan bu araçlara dünyanın her yerinde artan bir talep söz konusu. Yaşanan talep yoğunluğu ve aracın sahip olduğu bu özellikler SUV araçlarının popülaritesini artırdı ve sektöründe markaların pazar payındaki hakimiyetini etkilemeye başladı. Biz de, bu doğrultuda, SUV araçların mühendislik çalışmalarını uzun süredir Türkiye'de yapıyoruz ve bunların saha testlerine yönelik ilk adımı attık. İstanbul'daki Ar-Ge merkezlerimizde mühendislerimiz Türkiye'nin en ileri otomatik şanzıman kontrol algoritmalarını geliştirdi. 2019'un birinci çeyreğinde de bu algoritmaları uyguladığımız aracın ilk testlerini İstanbul'da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Otonom kamyonların ilk etabı tamamlanıyor

AVL'nin, 2019 yılında üzerinde çalışmaya devam edeceği bir diğer önemli projesi ise Ford Otosan ile ortak Ar-Ge işbirliği çerçevesinde yürütülen ve kamyonların otonomlaşmasını sağlayacak olan 'platooning teknolojisi'. İmpram, geçen kasımda imzalanan anlaşma ile duyurulan projenin birinci etabının yılın ilk yarısında tamamlanıp ilk otonom kamyonların teste başlamasının öngörüldüğünü söyledi.

Mühendis sayısını 300'e çıkaracak

AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye'nin büyüme rakamlarına da değinen Dr. Serkan İmpram, şirketin kuruluşundan bu yana toplam ihracat cirosunun 30 milyon euroya yaklaştığını söyledi. AVL'nin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin araştırmasında da kendini gösterdiğini ve firmanın Türkiye'nin 500 büyük hizmet ihracatçısı sıralamasında otomotiv alanında en çok mühendislik hizmeti ihracatı yapan 3. firma olduğuna dikkat çeken İmpram, "İhracat ciromuzu 2019 yılında 35 milyon euroya taşımayı hedefliyoruz. Türkiye'de 2. Ar-Ge merkezimizi geçen yıl açtık. 2018 yılını 220'den fazla mühendis ile tamamladık ve bu sayıyı 2019'da 300 mühendise ulaştırmayı amaçlıyoruz" dedi.