"Yeni yatırımlar için Avrupa ile ilişkileri düzeltmek şart"

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, "Türkiye'ye yeni yatırımların çekilebilmesi için Avrupa ve komşu ülkelerle ilişkilerin düzeltilmesi ve demokrasiye sıkı sıkıya tutunmamız şart" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ender YAZICI

İSTANBUL - Türkiye'nin yabancı yatırım faaliyetinin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Şahinler Holding'e bağlı Avrupa Serbest Bölgesi'nde siyasi krizlere rağmen bölge içindeki firmalar büyümeye ve yatırım yapmaya devam ediyor. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin komşu ülkeler ve Avrupa ile ilişkilerin düzeltilmesinin şart olduğuna vurgu yaptı.

ASB'nin yaşanan krizlerden etkilendiğini ve dışarıdan yeni yatırım alamadıklarını söyleyen Kemal Şahin, "Fakat bölge içinde faaliyet gösteren firmalar büyümeye devam ediyor. ASB yüzde 95 doluluk oranına ulaştı. O sebeple biz büyük ölçekli yatırımlara cevap veremiyoruz. Yine de bölgeye ve Türkiye'ye yeni yatırımların çekilebilmesi için Avrupa ve komşu ülkelerle ilişkilerin düzeltilmesi ve demokrasiye sıkı sıkıya tutunmamız şart" dedi.

"Türkiye ve Almanya sorunu kapalı kapılar ardında çözmeli"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in "Türkiye politikamıza yeni bir yön vermemiz gerekiyor" şeklindeki açıklamasını değerlendiren Kemal Şahin, "Alman hükümeti net olarak kızgınlığını ifade etti. Ekonomiden direkt değil ama dolaylı olarak bahsettiler. Hem orada yaşayan Türkler hem de buraya turist olarak gelen Almanlar olumsuz etkileniyorlar" şeklinde konuştu. Bunun yanında Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Almanya ile ilişkilerinin yıpranmasını üzüntüyle karşıladıklarını ifade eden Şahin, hem Türk hem de Alman siyasi kanadının ortamı gerdiğini dile getirdi. Sorunun kapalı kapılar ardında çözülmesinin daha uygun olacağını bildiren Şahin, "İki tarafın da halkı ürküyor ve birbirlerine karşı önyargıları artıyor. Bu durum dış ticaretimizi, yabancı yatırımları ve turizmi olumsuz etkiliyor. Siyasilerin itidalli olmaları ve gerginlikleri azaltıcı söylemleri ekonomimiz için faydalı olacaktır" öngörüsünde bulundu.

Şahin, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binalı Yıldırım'ın davetlisi olarak Türkiye'de yatırım yapan önemli Alman firmalarının yöneticilerinin katıldığı toplantıda Türkiye ve Almanya ekonomik ilişkilerinin önemine vurgu yapıldığını söyledi. Şahin, "40 milyar euroluk dış ticaret hacmiyle en büyük ticari partnerimiz olan Almanya aynı zamanda en çok turistin geldiği çok önemli turizm partnerimizdir. Toplantıda çok yönlü grift ilişkilerimizin bulunduğu bu ülkeyle yaşanan gerginliklere hükümetimiz ve yatırımcıların işbirliği içinde hareket ederek köklü çözümler bulunması mesajı verildi" dedi.

Trakya'da yeni fabrika kurmayı planlıyor

Şahinler Holding'in hazır-giyim sektöründe faaliyet gösteren Modavizyon şirketinde geçen sene yaşadıkları işçi kaybını bu sene 200 kişi alarak kapattıklarını söyleyen Şahin, "2016'da krizden etkilendik. 2017'de ise atağa geçtik. Tekrar işçi alımlarına başladık. Müşteri taleplerine bağlı olarak da büyümeye devam edeceğiz. Hatta bir yatırım daha düşünüyoruz. Trakya'da yeni bir fabrika kurma hedefimiz var, tam olarak hangi bölgede olacağını daha belirlemedik" diye konuştu.

"Edirne hem pazara yakın hem kaliteli işgücüne sahip"

Yatırım için Edirne'yi seçmesinde Avrupa pazarına yakın olmasının etkili olduğunu söyleyen Kemal Şahin, bunun yanında Edirne nüfusunun eğitim oranının yüksek olduğuna dikkat çekti. Şahin, "Edirne'de imalat sektöründe çalışanların yüzde 50'si Modavizyon'da istihdam ediliyor. Bölgenin en çok tercih edilen firması olduğumuz personel bulmada sıkıntı çekmiyoruz. Çünkü bölgede eğitimli ve bilinçli bir nüfus var" şeklinde konuştu Trakya'nın en çok kadın personel çalıştıran şirket olduklarını söyleyen Kemal Şahin, "Edirne, Ergene ve ASB'deki Modavizyon işletmelerimizde toplam 4 binin üzerinde kişi çalıştırıyoruz. Bunların 3 bini kadın. Edirne'de çalışmaya hazır kendini yetiştirmiş insan fazlaca bulabiliyoruz" dedi.

Yurtdışında, Türkiye'den daha hızlı büyüdü

Yurtdışındaki yatırımların Türkiye'deki şirketlere göre daha hızlı büyüdüğünü ifade eden Kemal Şahin, şöyle devam etti:

"Hem Almanya hem de Fransa'daki şirketimizde yüzde 15'lik bir büyüme sağladık. Fransa'daki şirketimiz Marvel, Walt Disney, Warner Bros gibi dünyaca ünlü dev film şirketlerinin partneri olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Şirket Avrupa'daki perakende mağazalara satış yapıyor. Fransa'daki şirketimiz ev tekstili gibi tekstilin farklı alanlarına da hızlı bir giriş yaptı. Bu sene özellikle Fransa'da yaptığımız showroom ve depo yatırımlarından büyük beklenti içindeyiz. Mısır'daki firmamız da geçen yıla göre yüzde 50 büyüdü."

Darbe girişiminin holdingin ülke içindeki şirketlerini etkilediğini belirten Şahin, "Müşteri kaybımız tabii ki oldu ama biz onlara darbe girişiminin başarısız sonuçlandığını, halkın demokrasisini sahiplendiğini anlattık. Sene başında uyguladığımız tedbirler sayesinde şu anda bütçeleri artırıyoruz. Yurtdışı operasyonunu da değerlendirdiğimizde kârdayız diyebilirim. 2016'da 1 milyar dolar civarında bir ciro yaptık, TL bazında yüzde 30'luk büyüme sağladık" diye konuştu.

"Endüstri 4.0 ile istihdamın kalitesi değişecek"

Endüstri 4.0'ın verimliliği ve iletişim gücünü artıracağını söyleyen Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, "Bunu uygulayan şirketlerin dünya çapında rekabet gücü artacak ve büyümede, karlılıkta muazzam faydalar yakalayacaklar. İstihdam haliyle düşecek ama daha önemlisi istihdamın kalitesi değişecek. Bilginin katma değeri artacak. Üretimde kol gücünü azaltacak, bilgi işçiliğini ön plana çıkartacak bu sisteme ülke olarak hazırlanmak zorundayız. Ama tekstil sektörü bir anda çalışan sayısını yarı yarıya düşürmez. Tekstil sektörü her zaman bir şekilde insana ihtiyaç duyacak" şeklinde konuştu. Ayrıca Şahin, "IT ekibinin makineler arası iletişimi sağlayan yazılımı çalışmaları yaptıklarını belirterek, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

"Turhaus projesiyle yurtdışındaki 6 milyon Türk'e ulaşmak istiyoruz"

İnşaat ve turizm sektörlerine değinen Kemal Şahin, Falkons Gayrimenkul bünyesinde İstanbul Beylikdüzü'nde bin 155 konutlu ve 116 dükkandan oluşan Westside İstanbul projesiyle İstanbul'un batı yakasının en iddialı konut projesini hayata geçirdiklerini ve konutların yüzde 80'inini sattıklarını söyleyen Şahin, birinci etapta teslimlerin başladığını ifade etti. Emlak pazarlamasını "Turhaus" projesi ile gayrimenkul sektöründe yurtdışına açıldıklarının bilgisini veren Şahin, ilk etapta yurtdışında yaşayan 6 milyon Türk'e ulaşmak istediklerini söyledi. Turizmde de beklenen sonuçları aldıklarını vurgulayan Kemal Şahin, siyasi krizlere rağmen Mayıs ayından bu yana tamamen dolu çalıştıklarını ve aldıklarını ön rezervasyonlarla sezon sonuna kadar doluluk oranlarının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu söyledi. Bunun en büyük sebebini "tekrar gelen (repeat) ve tesisi tanıyan müşteriler" olarak belirten Şahin, "Ruslar tekrar gelmeye başladı. Almanlar halen geliyor. Her ne kadar siyasi gerginlikler ve terör olayları yaşanmış olsa da çoğu eski müşterimiz bölgeyi ve bizi tanıdığı, bildiği için gelmeye devam ediyorlar" dedi.

"Hayatımın her anında mücadele içindeyim"

Sadece iş hayatının değil, geri kalanın da mücadeleyle geçtiğini söyleyen Kemal Şahin, "İş hayatımda ne kadar zorlukla karşılaşırsam karşılaşayım, bu benim işim dedim hep. Uykusuz bir şekilde saatlerce çalışmak değil akıllıca çalışmak her zaman önceliğim oldu ve sosyal yaşantıma da önem verdim. Bu mücadelede ekip işini de önemsedim. İnsanlar verdiğin sorumluluğu sahiplenirlerse, birlikte daha iyi fikirler ortaya çıkarıp zorluklar kolay aşılabilir. Kendimi, ekibime ve kendime duyduğum güven ile motive ediyorum" dedi. Liderin olaylara bakış açısının önemine dikkat çeken Şahin, "Benim önerim etrafınızdaki insanlara lazım olduğu zaman değil, her zaman değer verin, her zaman adaletli olun, ekipçe çalışmayı hem öğrenin hem öğretin, yetiştirin. En zor dönemde bu size yardımcı olur" diyerek sözlerini noktaladı.