Yılda bin çiftçiyi eğiterek yüzde 12 verim artıracak

Cargill, "1000 Çiftçi 1000 Bereket" projesiyle tarımda sürdürülebilirlik için harekete geçti. Çiftçilere finansal okuryazarlık, toprak analizleri, mühendis desteği verilecek. Hedef mısırda verimi yüzde 12 artırmak. (Yasemin Salih)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Cargill, çiftçileri sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda destekleyip verimlilik ve kazançlarını artırmak amacıyla, "1000 Çiftçi 1000 Bereket" projesini başlattı.

Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir'de mısır tarımı yapan 1000 çiftçi ile yürütülecek programda, alanında uzman ziraat mühendisleri tarafından zirai ve teknik danışmanlığın yanı sıra, yenilikçi dijital araçlara erişimin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Program aynı zamanda finansal okuryazarlık eğitimlerini de kapsıyor.

"1000 Çiftçi 1000 Bereket" programında 22 ziraat mühendisi görev alacak. Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye&Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, hedeflerinin yıllık yüzde 12 verim artışı sağlamak olduğunu söyledi. Tarakçıoğlu, şu bilgileri verdi: "Program kapsamında belirlenen lider çiftçilerin tarlalarına, kurulacak sensör istasyonları (sıcaklık, nem ve yakın kızılötesi spektrometre) ve uydular aracılığı ile toprak analizleri yapılacak. Dijital uygulamalarla çiftçinin refahı artırılacak. Globalde hedefimiz 2030'a kadar 10 milyon çiftçiye dokunmak. Bu proje ile Türkiye'de bu kapsamda büyük bir adım atıyoruz."

Çiftçi refahını artıracak

"1000 Çiftçi 1000 Bereket" programının İstanbul'da düzenlenen lansman toplantısında konuşan Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye&Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, verimliliği arttırmak, çiftçilerin pazar erişimini geliştirmek ve çiftçilerin refahını iyileştirmek için Cargill'in global olarak da sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklediğinin altını çizerek "Cargill olarak dünya genelinde yüz binlerce çiftçiye eğitimler vererek verimliliklerini ve karlılıklarını artırabilmelerini sağlayacak sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya çalışmaktayız. Amacımız ülkemizde de 1000 Çiftçi 1000 Bereket programıyla çiftçilerimizi sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla buluşturmak. Mısırını kullandığımız çiftçilerimizin refah düzeyinin yükseldiğini görmek bizim için önemli" dedi.

Çiftçinin yüzde 56'sı hesap tutmuyor

Cargill Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ediz Aksoy da Türkiye'de çiftçilerin geleneksel yöntemlerle ilerlediklerini belirterek çarpıcı bilgiler paylaştı. Temmuz 2018'de yapılan araştırmaya göre çiftçilerin yüzde 56'sının hesap tutmadığını, yüzde 52'sinin ödediği faizi bilmediğini vurgulayan Aksoy, "Bu nedenle projeye finansal okuryazarlık ekledik" dedi. Türkiye'nin mısırda açığı olduğunu aktaran Aksoy, şu bilgileri verdi: "Türkiye yılda 6 milyon ton mısır üretiyor, tüketim ise 7 milyon ton. Oysa dönüm başına verimlilik ABD'den daha yüksek. Mısır ekim alanlarının artırılması gerek. Biz de bu projeyle çiftçiyi destekleyerek teşvik etmek istiyoruz."

‘Yeryüzünde kota olan tek ülke Türkiye'

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye&Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 5'ten yüzde 2.5'e düşürdük" şeklindeki açıklamasıyla ilgili soruları da yanıtladı. Tarakçıoğlu. Henüz yasa çıkmadığına dikkat çekerek, "Biz serbest piyasa ekonomisine inanıyoruz. Nişasta konusunda bilime dayanmayan açıklamalar yapılıyor. Dünyada bu konuda kota olan tek ülke Türkiye. Bunun piyasayı kaçak ve vergi kaybına yönelteceğini düşünüyoruz. Piyasada yılda 1 milyon ton nişasta bazlı şeker kullanılıyor. Kota ile 60 bin tonu yasal olacak. Açık nasıl kapanacak? Ciddi rahatsızlığımız var. Sadece bizim değil Türkiye'de bu alandaki birçok şirketin tesisi atıl hale gelecek" şeklinde konuştu.