Yüzde 100 doğal kaynaklı oyuncaklar geliyor

Yenilenebilir bitkisel kaynaklardan oyuncak üreterek bir ilke imza atan Bioserie, kendi geliştirdiği biyoplastik üretim teknolojisi ile 2013 yılında Almanya’da ve ABD’de inovasyon ödüllerine aday gösterildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kurucuları arasında Türkiye’den Kaya Kaplancalı’nın olduğu Bioserie adlı şirket, geliştirdiği teknoloji ile biyoplastik oyuncak üretti. Yüzde 100 doğal kaynaklı biyoplastik hammaddelerle üretilen bu oyuncaklarda, petrol türevli kimyasallar ve plastikler bulunmuyor. 

2009 yılında Hong Kong’ta kurulan Bioserie, biyoplastik malzemeleri ilk olarak 2010 yılında dünya piyasalarına sunduğu akıllı telefon kılıflarında kullandı. Halen telefon kılıfı üretimine devam eden şirket, şu sıralar tüm enerjisini bebek oyuncakları geliştirmeye harcıyor. Bu çalışmalar 2014 sonunda meyvelerini verecek. İlk oyuncak ürün yelpazesinde 4 ürün var. Bunlar, çıngırak, renkli kule, diş kaşıyıcı ve kaşık-çatal-bıçak setinden oluşuyor. Özellikle çevre duyarlılığı ve sağlıklı yaşam bilincinin yüksek olduğu ülkelere ağırlık vermeyi tercih eden markanın hedef pazarları Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa, ABD, Kanada ve Japonya. Peki biyoplastik oyuncak ne anlama geliyor? Diğer oyuncaklara göre avantajları neler? Kaya Kaplancalı’nın bize anlattıklarına kulak verelim: 

Mısırdan oyuncak 

“Dünyada ilk test edilip onaylanmış ve sertifikalandırılmış yüzde 100 biyo- lojik bazlı biyoplastik bebek oyuncaklarını üretiyoruz. Bu oyuncaklar petrol bazlı plastiklerde bulunabilen BPA, PVC, Ftalat, Styren, ve ağır metaller gibi doğaya ve insan sağlığına zararlı maddeler içermiyorlar. Diğer bir deyişle oyuncaklarımızda petrol türevli kimyasalların ve plastiklerin zerresi bile yok. Kullandığımız biyoplastik hammadde tamamen yenilenebilir bitkisel kaynaklardan elde ediliyor. Bunlar bitkisel yağlar, mısır nişastası gibi kaymaklar. Kalıplanma sırasında renklendirilen oyuncaklarda, sonradan çıkabilecek veya bulaşabilecek boya ve kaplamalar kullanılmıyor. Bu oyuncaklar kesinlikle doğaya zarar vermiyorlar.” 
ABD Tarım Bakanlığı’ndan sertifika 

“Sertifikamızı Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) veriyor. Bebek sağlığını ilgilendiren bir konuya dikkat çektiğimiz için bizi takdir ediyorlar. Kendi geliştirdiğimiz biyoplastik üretim teknolojimiz 2013 yılında Almanya’da ve ABD’de biyoplastik inovasyon ödüllerine aday gösterildi. Hammaddemiz ABD’de NatureWorks firması tarafından üretilen ve Ingeo markasıyla pazarlanan PLA türü biyoplastik. ABD’den gelen malzeme ısı dayanımını ve sağlamlığı artırmak için bazı özel işlemlerden geçiyor ve kendi geliştirdiğimiz enjeksiyon kalıplama yöntemiyle işleniyor.” 

Türkiye’de üretimi planlıyoruz 

“Üretimimiz şimdilik Çin’de yapılıyor, ancak üretim miktarlarımız belli bir seviyeye geldiğinde üretimi Amerika ve Türkiye de dahil olmak üzere başka ülkelerde de yapmayı planlıyoruz. Türkiye’de henüz dünyada diğer ülkelerde de olduğu gibi biyoplastik ürünler ve oyuncaklar konusunda tüketici bilinci çok gelişmiş değil. Bunun başlıca nedeni günümüze kadar biyoplastik malzemelerin daha çok gıda ambalajı olarak kullanılması ve bilinen dayanıklı tüketim ürünü uy- Yüzde 100 doğal kaynaklı biyoplastik oyuncaklar geliyor gulamalarının çok az olması. Bu nedenle önümüzde gerek Türkiye’de gerekse diğer hedef pazarlarımız olan ABD ve Avrupa’da biyoplastik oyuncaklar konusunda tüketici bilincini artırmak ve talebi tetiklemek gibi zorlu bir süreç var. Ancak ebeveynlerin bebeklerini sağlığa zararlı kimyasallardan korumaları konusunda Türkiye’de ve dünyada önemli boyutta bir duyarlılık artışı olduğunu gözlemliyoruz. Türk tüketicilerinin de dünya pazarıyla aynı anda sağlıklı ürünlerimize kavuşabilmeleri için uzman bir distribütör firma ile anlaşmayı düşünüyoruz. Şirketimizi daha hızlı büyütmek için yatırımcılarla da görüşüyoruz, ancak bu konuda titiz davranıyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir