Karşınızda Çin’in küresel 'yenilenebilir' büyümesi
Çin, 32 milyar dolarla temiz enerji yatırımlarında küresel liderliğini sağlamlaştırdı. Çin’in yenilebilir enerji yatırımlarındaki liderliği küresel bir stratejinin parçası olarak giderek artıyor.
Didem ERYAR ÜNLÜ
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından hazırlanan “China’s Global Renewables Expansion – Çin’in Küresel Yenilebilir Büyümesi” adlı rapora göre, Çin, sadece 2016 yılında yurtdışında 32 milyar dolarlık yenilebilir enerji yatırımı yaparak, sektördeki küresel liderliğini sağlamlaştırdı. Rapora göre, sektör lideri bir önceki yıla oranla, yurtdışındaki yenilebilir enerji ve ilgili teknoloji yatırımlarını yüzde 60 arttırdı ve alandaki liderliğini korumaya devam etti.
Rapor, Çin’in yurtdışında hem temiz enerji endüstrilerine, hem ilgili altyapısına hem de ilgili tedarik zincirlerine yaptığı yatırımların giderek artığını ortaya koyuyor. 2015 yılına göre yüzde 60 artan yurtdışı temiz enerji yatırımları 32 milyar dolara çıkarak bu alanda rekor seviyeye ulaştı ve Çin’in küresel liderliğini sağlamlaştırdı.
Küresel bir stratejinin parçası
Çin’in yurtdışı yenilebilir enerji yatırımlarındaki liderliği küresel bir stratejinin parçası olarak giderek daha da artıyor.
Çin hükümetinin başlattığı “One Belt, One Road (Tek Şerit, Tek Yol) programı ile stratejik olarak desteklenen Çin firmaları, 2015 yılında her biri 1 milyar dolardan büyük olmak üzere toplam değeri 20 milyar doları geçen 8 yurtdışı yatırım anlaşması yaptı. 2016’da bu program daha da genişledi, Çin firmaları, 11 ayrı anlaşma ile beraber toplam 32 milyar dolarlık yenilebilir enerji yatırımına ulaştı. IEEFA uzmanları bu rakamın 2017 yılında da çok hızlı bir biçimde artacağını düşünüyor.
Çin 2016 yılında aynı zamanda Asya Altyapı ve Yatırım Bankası (Asia Infrastructure & Investment Bank)’ı da kurarak yeni bir kalkınma bankası ile yurtdışı yenilebilir yatırımlarına hız verdi. Çin İhracat İthalat Bankası ve Çin Kalkınma Bankası’nın da yatırımlarını ve finansal kapasitesini dahil ettiğimizde Çin’nin net bir şekilde küresel birleşme ve alımları da yönlendirecek bir finansal kapasiteye ulaştığı görülüyor.
Yurt içi yenilebilir enerji yatırımda da lider Çin
Çin, aynı zamanda yurtiçinde temiz ve düşük karbonlu enerji yatırımların konusunda da liderliğini koruyor. Bloomberg New Energy Finance’a göre Çin, 2015 yılında yurtiçinde, bir önceki yıla göre yüzde 17 artışla, 103 milyar dolarlık yenilebilir enerji yatırımı yaptı. Bu rakam ABD’nin aynı dönemde yaptığı yatırımın toplam 2.5 katı seviyesinde. İngiltere’nin yatırımlarının ise tam beş katına ulaşıyor.
Çin ayrıca yenilebilir enerji sektöründeki istihdam verilerinde de liderliğe devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı Dünya Enerji Görünümü 2016 raporuna göre, küreselde yenilebilir enerji sektöründe istihdam edilen 8.1 milyon insanın 3.5 milyonu Çin tarafından istihdam ediliyor. ABD’de ise sadece 769 bin kişi yenilebilir sektöründe çalışıyor.
Trump’ın zaferi Çin’e yaradı
Raporun Direktörü ve Yazarı Tim Buckley’e göre ABD’de Donalp Trump’un Başkanlık koltuğuna oturması ve Avustralya’da yönetimin yenilenebilir enerjilere yeterince destek vermemesi, büyük bir fırsatın kaçırılmasına neden olacak. Buckley, bu süreçte Çin’in herkesi geride bırakarak yenilebilir enerji liderliğini ele geçirdiğini ve bundan büyük avantaj sağlayacağını ifade ediyor.
Sektördeki yatırım, teknoloji ve istihdam fırsatları dikkate alındığında, diğer ülkelerin de bir an önce harekete geçmesini gerektiğini söyleyen Buckley, “Hala çok erken bir geçiş sürecindeyiz. Dolayısıyla önümüzdeki bir kaç yıl içinde hangi ülkelerin pastanın büyük dilimlerini aldığını göreceğiz” diyor.
Umarız Türkiye de yenilenebilir enerjideki ekonomik, sosyal ve çevresel fırsatları yeterince değerlendirir ve bu ülkelerden biri olur….
En büyük rüzgar türbini üreticisi
Çin sadece yenilenebilir enerji yatırımlarında değil aynı zamanda yenilinebilir enerji teknolojilerinde de küresel liderliğe doğru emin adımlarla ilerliyor. Çin bugün dünyanın en büyük altı solar modül üretim fabrikasından beşine sahip. Ülke aynı zamanda dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisi. IEEFA Raporu’na göre 2030 yılında elektriğinin dörtte birini rüzgar enerjisinden elde etmeye başlayacak. Yenilenebilir enerji teknolojileri üretiminde ABD, İngiltere ve Avustralya gibi ülkeleri geride bırakan Çin’in 2016 yılındaki büyük yatırımlarının ikisi Avustralya’da, ikisi Almanya’da, ikisi Brezilya’da gerçekleşti. Bunların yanı sıra Şili, Endonezya, Pakistan ve Vietnam’da da nemli anlaşmalar imzalandı. Özetle Çin bugün;
► Dünyanın en büyük altı solar modül üretim fabrikasının beşine sahip.
► Dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisi.
► Dünyanın en büyük lityum iyon üreticisi.